Patzaikin: Ivan Patzaichin a lăsat o moștenire și modei românești, nu doar lumii sportului

Patzaikin este brand-ul de modă și lifestyle creat de arhitectul Teodor Frolu alături de partenerul său, regretatul Ivan Patzaichin.

Patzaikin este brand-ul fondat în 2011 de arhitectul Teodor Frolu, împreună cu partenerul său, regretatul canoist Ivan Patzaichin, un ecosistem de modă și lifestyle inspirat de apropierea de natură, de legătură indestructibilă dintre om și mediul în care el trăiește, mai pe scurt, de întreaga viață a campionului, atât de marcată de apele care i-au fost și prim mediu familiar, și modalitate pentru a cuceri cele mai râvnite trofee ale sportului.

În 2012, brand-ul Patzaikin și-a găsit și directorul creativ în persoana lui Olah Gyarfas, designerul cunoscut deja la acea vreme pentru munca sa sub brand-ul de avangardă Rozalb de Mura. Din acel moment, estetica sculpturală a lui Gyarfas, cromatica minimalistă și hainele unisex create de acesta în materiale simple au devenit sinonime cu brand-ul, reprezentând perfect simplitatea și naturalețea atât de intim legate de întregul univers inspirat de Ivan Patzaichin.

Brand-ul a continuat să evolueze, reunind artiști, arhitecți, designeri și meșteșugari în proiecte dintre cele mai diverse, de la colecții de haine la expoziții conceptuale, în care și-au făcut loc tradițiile rurale și designul contemporan care au ajuns să întruchipeze atât de bine crezul Patzaikin. Produsele au păstrat mereu materialele simple, utilizate tradițional în România, distanțându-se de tendințele sezoniere și având mereu un aer atemporal, lăsând impresia că sunt, mai degrabă decât armuri protectoare, niște legături subtile între purtător și mediul lui.

Ivan Patzaichin a murit la vârsta de 71 de ani ca o legendă a sportului românesc, iar cele cinci olimpiade la care a participat, între 1968 și 1984, stau dovadă pentru asta. La fel și cele 7 medalii olimpice, care îl califică printre olimpicii de vârf ai întregii lumi. Dar povestea campionului născut la Mila 23 în Delta Dunării, loc pe care nu l-a uitat niciodată, continuă – și nu doar prin moștenirea sa sportivă, ci și prin pasiunea cu care s-a implicat în comunitatea în care s-a născut, și, iată, și printr-un proiect de modă așa cum România nu a mai cunoscut.

Citește și:
Red carpet la Veneția: weekend-ul a fost plin de surprize vestimentare

Foto: Patzaikin

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din fashion