Probabil ca atunci cand auzi Coco Chanel, primele lucruri care iti vin in minte sunt: eleganta, stil, cei doi C inlantuiti, perle supradimensionate, un parfum care rezista in timp, de zeci de ani, clasicele combinatii alb-negru, elegantele mansete, inconfundabilele genti.
Viata celebrei creatoare este inconjurata de mit, mister si controverse, fascinandu-ne pana in ziua de azi. Asadar, iata povestea lui Coco Chanel.
Coco Chanel este considerata cea mai celebra creatoare de moda din toate timpurile, revolutionand vestimentatia feminina prin simplificare (considerata un gest aproape radical pentru acele vremuri, adica inceputul secolului XX) si prin introducerea pantalonilor si a costumelor cu croiala barbateasca, pana atunci prezente exclusiv in garderoba masculina (cu siguranta ca, in 2017, ti se pare ceva absolut banal sa porti o pereche de pantaloni, dar in anii ’20 ar fi putut fi considerat un gest de fronda). Este singurul designer de moda prezent in lista alcatuita de publicatia Time cu cele mai influente 100 de personalitati ale secolului XX.
Nici nu-i de mirare, daca ne gandim ca mademoiselle Coco a contribuit decisiv la emanciparea femeilor. La inceputul secolului XX, si mai cu seama inaintea de Primul Razboi Mondial, hainele feminine erau de-a dreptul restrictive, piesa centrala din garderoba lor fiind fusta lunga pana in pamant, total nepractica pentru foarte multe activitati. Coco Chanel a creat haine mai simple si mai usor de purtat si, mai cu seama, le-a incurajat pe femei sa-si doreasca sa fie egale cu barbatii, pornind chiar de la vestimentatie.
Cele mai multe surse sugereaza ca Gabrielle Bonheur „Coco' Chanel s-a nascut pe 19 august 1883, desi este o informatie pe care Coco a tinut-o mult timp secreta, fiind destul de discreta in legatura cu data ei de nastere. Parintii ei erau necasatoriti, iar copilaria lui Gabrielle a fost maracata de saracie si multa nesiguranta. Pe cand avea 12 ani, a ramas orfana de mama, iar tatal si-a trimis cele trei fiice la o manastire in Correze. Viata intr-un asezamant monahal era, evident, foarte stricta, dar Gabrielle a invatat acolo sa coasa si sa croiasca haine. La varsta de 18 ani, a parasit manastirea si s-a mutat la Moulins. In acea perioada isi castiga existenta muncind intr-un atelier de croitorie si cantand ocazional la cabaret. Totusi, Gabrielle nu avea o voce suficient de buna pentru a face o cariera din asta. In jurul anului 1908, Coco Chanel a inceput o relatie cu Étienne Balsan, un aristocrat bogat, relatie care i-a inlesnit accesul in cercuri sociale elitiste.
In 1913, beneficiind de sprijinul financiar al iubitului sau din acea perioada, Arthur Capel, Coco Chanel si-a deschis primul boutique cu haine in Deauville, bucurandu-se de succes, in primul rand datorita utilizarii jerseului, un material inovator in acea perioada, care s-a dovedit foarte practic in anii de restriste ai Primului Razboi Mondial. Foarte repede si-a castigat reputatia de a fi in avangarda modei, iar succesul initial a incurajat-o sa-si deschida un alt magazin in Biarritz, care a fost infloritor in perioada Primului Razboi Mondial. In 1919, Coco Chanel isi deschidea primul boutique in Paris, pe Rue Cambon la numarul 31, in inima modei pariziene.
Anii ’20 au reprezentat o perioada extraordinara pentru emanciparea femeilor. A fost deceniul in care femeilor le-a fost acordat dreptul la vot in multe tari din vestul Europei, dar si cel in care femeile au inceput sa renunte la viata de casnice, sa mearga la serviciu si sa aiba meserii pana de curand rezervate barbatilor. Stilul promovat de Coco Chanel a reflectat o parte din aceste schimbari, Coco Chanel mizand pe simplitate, pe aspectul practic al hainelor, dar totul infuzat cu acel bun gust si extraordinar simt al modei, atat de usor recognoscibile. Mai presus de toate, Coco Chanel intuia ce-si doresc cu adevarat femeile.
Cele mai semnificative piese care ii definesc stilul sunt: jachetele fara guler, rochiile cu taietura in „bias', esarfele fluide, rochiile cu bretele, amestecul de bijuterii pretioase si gablonturi, pantalonii, bluzele cu dungi, costumele de inspiratie masculina. Accesoriile care imitau bijuterii scumpe au reprezentat o adevarata revolutie, pentru ca au democratizat purtarea bijuteriilor. Am lasat la final iconica geanta Chanel, creata in 1929. Ca si alte creatii ce-i poarta semnatura, geanta imaginata de Coco combina moda, aspectul practic, dar si eleganta. Bareta subtire si lunga permitea femeilor sa aiba libertate totala de miscare a mainilor. In 1948, Coco a modificat usor design-ul acestei genti, care a devenit iconicul model Chanel 2.55.
In 1939, la inceputul celui de-al Doilea Razboi Mondial, Coco Chanel si-a inchis magazinele, sustinand ca razboiul nu este o perioada prielnica pentru moda. Trei mii de angajati si-au pierdut locurile de munca (multi au vazut in aceasta miscare si o masura de represalii in urma conflictelor anterioare pe care le-a avut cu muncitorii sai, pe cand acestia cereau salarii mai mari si conditii mai bune de lucru).
In timpul ocupatiei germane a Parisului, Coco Chanel a fost implicata intr-o relatie cu ofiterul Hans Gunther von Dincklage, ceea ce a ajutat-o sa locuiasca intr-un apartament luxos la hotelul Ritz, pe toata durata razboiului. Multi au dezavuat total convingerile sale politice, o combinatie de anti-semitism si simpatie pentru cauza nazista. Biograful Hal Vaughn a descoperit documente care sugereaza ca Coco Chanel a colaborat cu generalul Walter Schellenberg, seful spionajului SS. La sfarsitul razboiului, Schellenberg a fost judecat pentru crime de razboi si condamnat la 6 ani de inchisoare. La eliberarea sa, Coco Chanel a fost cea care i-a platit tratamentul medical.
Alte informatii declasificate ne arata ca in anii 1943-1944, Coco Chanel a fost folosita pe post de curier pentru a negocia un acord de pace cu Winston Churchill si fortele aliate, plan care a esuat. In septembrie 1944, Coco Chanel a fost interogata de Comitetul Francez de Epurare, dar a fost eliberata din lipsa de dovezi. Unele surse sugereaza ca insusi Winston Churchill a intervenit direct pentru a se asigura ca va fi eliberata, pentru a nu pune guvernul intr-o situatie delicata, din cauza legaturilor ei stranse cu simpatizanti nazisti din establishment-ul britanic. In climatul post-belic nu prea favorabil, Coco Chanel s-a mutat in Elvetia, unde a locuit pana in 1954. Asa cum spuneam mai sus, in 1938, Coco Chanel s-a retras din lumea modei, dar a revenit 16 ani mai tarziu, satula fiind de faptul ca moda pariziana devenise dominata de barbati, in special de Christian Dior. Prima ei colectie, lansata dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, nu a fost bine primita de critici, dar s-a bucurat de mult succes in randul publicului. Femeile bogate si celebre au adoptat din nou moda propusa de Chanel, Coco dovedindu-si inca o data influenta si statutul in industrie. Succesul ei a fost unul de anvergura, mai ales in Statele Unite si in Marea Britanie, dar mai putin in Franta (francezii se pare ca nu au iertat-o niciodata in totalitate pentru colaborarea cu nazistii).
Coco Chanel nu s-a maritat niciodata si nu a avut copii, desi a avut numeroase relatii cu barbati celebri sau influenti. Parul ei, tuns Bob, buzele mereu rujate cu un rosu aprins, obiceiul de a fuma si felul ei asumat de a fi au transformat-o intr-o femeie foarte curtata, printre cuceririle sale numarandu-se poetul Pierre Reverdy, designer-ul Paul Iribe, industriasul englez Arthur „Boy' Capel (care a imprumutat-o cu bani pentru a deschide magazinul din Rue Cambon), Igor Stravinsky, al doilea duce de Westminster, Hugh „Bendor' Grosvenor, cel mai bogat om din Europa la acea vreme.
Coco Chanel a murit in 1971, viata ei ramanand o enigma: o existenta plina de contradictii si greu de inteles.
Foto: Arhiva Revistei ELLE