Prajitura rasturnata cu banane si caramel, de Ioana Dumitrescu

O prajitura care imbina perfect caramelul cu bananele si care este pe cat de delicioasa, pe atat de usor de facut.

Prajitura rasturnata cu banane si caramel, de Ioana Dumitrescu

Ingrediente

Pentru stratul de caramel si banana:

110g zahar brun
60g unt nesarat
Un praf de sare
Un baton de vanilie
Doua banane, taiate felii cu grosimea de aprox. 5 mm

Pentru aluat:

175g faina
1 1/2 lingurita praf de copt
1/2 lingurita sare
O lingurita scortisoara
115g unt nesarat, la temperatura camerei
150g zahar de cocos
Doua oua
125ml lapte de migdale neindulcit (sau lapte integral)

Citeste si:
Prajitura cu afine, lamaie si glazura de iaurt cu miere, de Ioana Dumitrescu

Mod de preparare:

Aceasta prajitura poate fi pregatita intr-o cratita cu fund dublu care se poate pune atat pe plita, cat si la cuptor. Daca nu aveti o astfel de cratita, puteti folosi o cratita cu fund dublu in prima faza, iar pentru copt veti putea folosi un vas de copt rotund, din sticla.

Incingeti cuptorul la 180C. Topiti zaharul brun intr-o cratita cu fund dublu aflata pe foc mediu. Atunci cand zaharul capata culoarea ambrei, adaugati 55g unt, un praf de sare si semintele batonului de vanilie. Odata ce untul a devenit lichid si amestecul incepe sa faca spuma, scoateti de pe foc, adaugati lingura de alcool si amestecati. Daca nu aveti o cratita care se poate pune la cuptor, veti transfera foarte repede caramelul in vasul de sticla pregatit. Puneti pastaia de vanilie in centrul vasului si apoi asezati feliile de banana deasupra caramelului. Daca aveti o cratita potrivita pentru cuptor, veti lasa caramelul in cratita si veti aseza feliile de banana deasupra, pana ce este gata aluatul.

Intr-un bol mediu, amestecati faina, praful de copt, sarea si scortisoara.

Intr-un bol mare, cu ajutorul unui mixer, bateti untul cu zaharul pana ce obtineti o consistenta cremoasa si zaharul s-a topit. Adaugati ouale si bateti bine. Adaugati o treime din cantitatea de lapte, urmata de o treime din amestecul de faina, batand bine. Continuati sa adaugati laptele si faina, terminand cu faina. Cand ce aluatul este gata, turnati-l peste feliile de banana. Coaceti prajitura in cuptorul incins timp de 30-35 minute, pana ce o scobitoare infipta in centru va iesi curata.

Scoateti din cuptor, lasati la racit timp de 10 minute, apoi treceti cu un cutit pe marginea tavii pentru a desprinde lateralele prajiturii de peretii tavii. Rasturnati cu grija prajitura pe platoul pe care o veti servi. Prajitura se poate servi calda sau la temperatura camerei.

Reteta & Foto: Ioana Dumitrescu, EastofKitchen

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro