(P) Cât de importantă este tehnologia pentru dezvoltarea emoţională a copilului

(P) Cât de importantă este tehnologia pentru dezvoltarea emoţională a copilului

Una dintre cele mai mari provocări pe care le au părinţii de astăzi este aceea de a gestiona accesul copiilor la tehnologia care pare că a învăluit întreaga lume.

Oamenii nu mai au posibilitatea de a-i ţine pe cei mici departe de Internet, televizor şi calculatoare, aşa că trebuie să înveţe cât de importate sunt aceste elemente pentru dezvoltarea emoţională a copiilor şi cum trebuie să le integreze în rutină zilnică. De exemplu, înainte de a cumpăra un smartwatch copii, părinţii trebuie să se întrebe dacă cei mici au cu adevărat nevoie de un astfel de dispozitiv!

Consumul echilibrat de tehnologie nu reprezintă o problemă

Pentru că trebuie să fie în pas cu tendinţele actuale şi pentru că pot desfăşura numeroase activităţi benefice pentru ei cu ajutorul calculatoarelor şi a laptopurilor, copiii au nevoie de aceste dispozitive. Important este, însă, că părinţii să le ofere acces gradual la astfel de dispozitive şi să se asigure că perioada petrecută de cei mici în faţa monitoarelor nu începe să-i afecteze până într-acolo încât să nu mai fie interesaţi de viaţă reală.

Dispozitivele moderne contribuie la acceptarea socială, dar nu sunt definitorii

Aleasă corect, tehnologia îi poate ajuta pe copii să se integreze mai uşor în cercurile sociale de la şcoală. De exemplu, într-un grup în care se vorbeşte despre ceasuri inteligente pentru copii, adolescenţii care au astfel de dispozitive vor putea discuta din proprie experienţă. Mai mult, datorită acestor produse smart, îşi vor putea seta notiţe, pentru a nu uita lucrurile pe care trebuie să le facă şi, în acelaşi timp îşi vor putea verifica întotdeauna căsuţa de e-mail.

Xkids susţine, însă, că părinţii trebuie să le explice copiilor faptul că nu trebuie să epateze niciodată cu obiectele de care dispun şi că trebuie să le folosească strict pentru beneficiile pe care le pot obţine!

Influenţarea funcţiilor cognitive

Un alt aspect pe care trebuie să îl ia în considerare oamenii este acela că dispozitivele moderne sau lipsa acestora poate conduce în cazurile grave la apariţia depresiei şi a anxietăţii. Ideal este că părinţii să nu îi obişnuiască pe cei mici să aibă imediat toate dispozitivele nou-aparute pe piaţă, astfel încât să nu cadă în capcana tehnologiei.

Comunicând mai mult cu prietenii pe reţelele de socializare decât faţa în faţă, cei mici uita cum să interacţioneze cu adevărat cu persoanele din jur. Cel mai bine este că oamenii să supravegheze îndeaproape modul în care dispozitivele modern îi influenţează pe copii şi, dacă este nevoie, să le restricţioneze accesul pentru o anumită perioadă de timp.

Când este recomandat să cumperi un smartwatch pentru copilul tău?

În ceea ce priveşte momentul potrivit, în care părinţii le pot cumpăra celor mici dispozitivele moderne, de ultima generaţie, oamenii trebuie să ia în considerare gradul de maturitate al copiilor. De exemplu, după 10 ani, când micuţii încep să devină conştienţi de acţiunile lor este recomandat să primească gadgeturile potrivite, precum un smartwatch.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din advertorial