ELLE FASHION: REGINA BULINELOR

Oda adusa bucuriei! Impermeabile din PVC „stampilate”, taioare cu discuri, genti si detalii cu cercuri. Bulinele lui Yayoi Kusama i-au cucerit pe cei de la Louis Vuitton. Si astfel s-a nascut una dintre colectiile-eveniment cele mai asteptate ale sezonului.

ELLE FASHION: REGINA BULINELOR
  • Pulover din bumbac, rotund la git, cu mineci trei-sferturi, fusta plisata din satin de matase, geanta din lac, bratari din plexiglas si piele, pantofi cu funda din material textil, totul Colectia Louis Vuitton – Yayoi Kusama.

Ploua cu buline. O ploaie torentiala, mai bine zis un potop de buline in toate culorile si dimensiunile, care umplu toate spatiile goale si creeaza o lume magica, copilareasca, infinita. Yayoi Kusama este o artista in afara sabloanelor: foarte japoneza si totusi apropiata de avangarda occidentala. Repetitiva in obsesia pentru buline de orice culoare si marime si totusi capabila sa se reinventeze de fiecare data cu o energie si o incarcatura imaginativa deloc comune.

Arta ei a traversat secolul al XX-lea neafectata de trend-uri si de schimbari de directie. Iar astazi traieste un moment de mare popularitate, nu numai pentru ca o expozitie retrospectiva a artistei face turul lumii si, dupa ce a fost expusa in muzee din Madrid, Paris si Londra, ajunge, in iulie, la Muzeul Whitney din New York, dar si pentru ca opera ei atit de vesela, pozitiva si vivace este protagonista unui proiect de anvergura realizat in tandem cu Louis Vuitton.

Pe 10 iulie, simultan cu vernisajul expozitiei de la New York (la care, de altfel, Vuitton e partener), s-a lansat in toata lumea o colectie inspirata de creatiile artistei, pe care ELLE a fotografiat-o in exclusivitate pentru pictorialul din aceste pagini: prêt-à-porter, genti, pantofi, costume de baie, bijuterii si accesorii, caracterizate de motivul bulinelor – firul rosu al artei ei onirice. Colectia contine insa si „nervuri biomorfe“, „retele infinite“, flori si dovleci (alte fixatii ale lui Kusama), intr-o reproducere halucinanta, care nu are nici mijloc, nici inceput si nici sfirsit. Si mai mult: tot incepind cu 10 iulie, vitrinele magazinelor Vuitton au devenit locul unei adevarate operatiuni de public art si expun nu obiecte de vestimentatie, ci opere de arta create special de Yayoi Kusama pentru acest proiect.

Realizator: Alberto Zanoletti.
Fotografii: Mark Pillai.
Text: Adriana Di Lello
Traducere si adaptare de Delia Dragulescu
 
Citeste continuarea in ELLE August 2012

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle