Doina Levintza sau despre pasiunea pentru frumos

Doina Levintza este primul nume care se impune in lumea modei din Romania. Obsedata de frumos, armonie si eleganta, ea este designerul care a reusit prin munca si pasiune sa deschida noi drumuri in cultura romana.

Daca lumea modei din Romania ar avea un sistem care sa premieze valorile din industrie, Doina Levintza ar trebui sa fie prima persoa­na care ar merita sa primeasa premiul pentru intreaga cariera. Lumea Doinei Levintza este o lume fascinanta, plina de povesti din perioade in care frumosul era exilat de inchizitorii comunisti. Ea este artistul care a creat sute de personaje in piese de teatru antic sau modern, alaturi de elita regizorilor romani, este designe­rul care a reusit sa prezinte in cadrul Saptaminii Modei de la New York colectii remarcate cu articole de refe­rinta in presa de specialitate, este numele care a facut istorie in scenografia de televiziune alaturi de Alexandru Bocanet, este personajul care face, cu la fel de mult profesionalism si pasiune, televiziune sau expozitii fasci­nan­te.

Pasiunea pentru frumos o imparte de 35 de ani cu un alt artist, Dan Coma. Au impreuna o casa-muzeu in care se regasesc bucuria pentru istorie, elemente manufacturate, obiecte unicat – papusi din portelan listate la burse internationale, icoane bizantine sau broderii elegante. Desi declara nonsalant ca a inceput sa faca moda din motive financiare, creatiile Doinei Levintza iti inspira o eleganta atemporala si ar putea fi oricind primele exponate care sa deschida un ipotetic muzeu al modei romanesti.

ELLE: Dupa o cariera de succes in lumea scenografiei de televiziu­ne, tea­tru si film, numele dum­nea­voastra este iremediabil legat de moda. Cum ati ajuns sa va indra­gos­titi de moda?

Doina Levintza: Inceputul in moda a fost destul de banal. M-am apucat sa creez in anul 1977 din motive financiare. Dupa un timp, facind totul cu seriozitate si dragoste, a inceput sa ma pasioneze din ce in ce mai mult moda pentru ca descopeream le­gaturi cu ce facusem inain­te in televiziune. Atunci cind iubesti frumosul ai o imaginatie creativa, o gindire libera si mult curaj sa dai drumul gindurilor, imaginilor care uneori iti vin si in toiul noptii. Am inceput sa lucrez pentru Fondul Plastic ca sa-mi cistig existenta, pentru ca pe 4 martie 1977 mi-am dat demisia din televiziune. La Fondul Plastic am descoperit o noua lume: lumea modei. Aici amestecam bucati de mate­ria­le cu pasmanterii, ciucuri, margele si nasturi. Din toate peticele am inceput sa fac fuste si genti. Nu pierdeam nici un centimetru de material. Astazi, dupa 35 de ani, ma intil­nesc cu multe persoane care isi aduc aminte de bluzele si rochiile pe care le faceam la Fondul Plastic. Deci, in orice domeniu unde lucrezi trebuie sa ai continui­tate, exercitiu de gindire, idei noi si multa munca. Altfel nu poti sa ajungi un bun profesionist.

ELLE: Un alt capitol important din cariera dumneavoastra este legat de teatru si film. Ati lucrat cu elita regizorilor romani, de la Liviu Ciulei la Andrei serban, Mihai Maniutiu sau Dra­gos Galgotiu. Care a fost proiectul cel mai solicitant din punct de vedere artistic?

D.L.: Pentru fiecare domeniu in care lu­crezi, prima fa­za este cea mai grea, atunci cind stai in fata unei foi de hir­tie. Sa ince­pem cu filmul. Dupa desci­fra­rea sce­­nariului, ur­meaza do­cu­­mentarea, cind te inspiri din personaje reale, fo­tografii, reviste sau carti pentru a intra in lumea pe care trebu­ie sa o construiesti. Imi aduc aminte de mo­mentul cind i-am pus personajului interpretat de Emil Botta in filmul Ingerul a stri­gat o ca­ciu­li­ta cu urechi. Cind a incercat-o , a exclamat: „Gata, mi-am gasit per­sonajul!“. In filmul lui Lucian Pintilie, De ce trag clopotele, Mitica, am folosit masti speciale care au dat un plus de veridicitate filmului. Am lucrat la patina costumelor din Aurul, profetul si ardelenii pina am facut rani la miini pentru a le da aparenta de western ade­va­rat. In teatru intereseaza acea putere magica ce sta­pineste spectatorul, asigurata in special de regizor. El are nevoie de fantezia, spon­tanei­ta­tea si ca­pa­citatea de esentializare ale sce­­no­gra­fiei. Schi­­­t­e, de­talii, ale­gerea materiale­lor, a accesoriilor, probe cu actorii, dis­cutii despre lu­min­a si culori, toate fac parte din constructia unei sceno­gra­fii de teatru. Es­te o mun­ca de creatie imensa, cu multe obstacole, dar in final cu satisfactii, daca spectacolul iese bine. Dupa premiera iti ramine un gol in suflet, pentru ca munca ta nu-ti mai apartine. Am avut sansa sa lu­­crez cu regizori mi­nu­nati: Liviu Ciu­lei, cu Harog Györ­­gy in Iu­goslavia, An­drei ser­ban, Mi­­hai Maniutiu, Dragos Gal­gotiu, cu Virgil Tanase la Paris, spec­ta­cole pre­­­­­­zen­­tate anual la Fest­i­valul de la Avignon.

  ELLE: si azi, daca privim emi­siunile TV realizate im­preuna cu Alexan­dru Bo­ca­net, ne frapeaza mo­der­nitatea pe care o transmit. Ele­­ganta atempo­rala a costu­me­lor, moder­­­nismul evident al sceno­gra­fiilor fac din a­cele emisiuni ade­­vara­te repere estetice…


D.L.: Emisiunile muzicale erau evenimente im­por­t­ante pentru televiziune. Daca decorul, costumele, actorii, cintaretii, operatorul si co­re­graful erau condusi de bagheta ma­gica a unui dirijor care obtinea efec­te miraculoase, acesta era Ale­xandru Bo­ca­net. Comunica­rea,  creativitatea, pasiunea lucrului in echipa, invazia de idei pe care le aveam amindoi au dus la crearea unui stil de televiziune inconfundabil. Acasa continuam discutiile despre munca de a doua zi. Stateam nopti intregi cu magnetofonul Tesla si imparteam muzica in fraze muzicale. Unde marcam o taietura in bucata muzicala interveneam cu o alta idee scenografica. De­cupajul regizoral era realizat tot de Alexandru. Folosea miscari rapide si efecte surprin­za­toare. Asta inseamna talent, cultura, pasiune. In alta ordine de idei, anul acesta am infiintat o fundatie si voi crea premiul Alexandru Bocanet pentru tineri regizori care isi vor alege meseria de regizor muzical TV.


Intra pe www.sutalasutaarabica.ro si citeste despre ce fac femeile pentru a se simti 100% implinite. Povesteste-ne experientele tale, ce faci zi de zi pentru a te simti implinita, si poti castiga premii exclusive!

TCHIBO

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din people