Tineri, Talentați, Determinați – Reprezentanții noștri la Concursul Internațional „George Enescu” 2020

În ciuda pandemiei, înscrierile au fost, totuși, un succes. Dublu, voi explica mai târziu. Evoluția ulterioară a acesteia a făcut, însă, ca parte din condițiile de desfășurare să se schimbe. Astfel, primele două etape vor fi jurizate online, urmând ca semifinalele și finala să aibă loc în 2021, când, sperăm cu toții, vom scăpa de această situație și vom avea ocazia să le urmărim în sală.

Tineri, Talentați, Determinați – Reprezentanții noștri la Concursul Internațional „George Enescu” 2020

Nu am o explicație, dar numărul tinerilor români este mare, mai bine zis, din ce știu, este chiar un record. Mi-am adus aminte cum îi dojenea maestrul Remus Azoiței, acum vreo două ediții. În principiu le reproșa că nu profită de acest noroc pe care-l au cu un concurs de mare prestigiu ținut lângă casă. Dar, iată, perdaful a avut ecou, acum au venit.

Unii dintre ei revin pe scena concursului, în prezențele anterioare simțind că nu și-au atins potențialul în concurs. Alții se înscriseseră, dar s-au retras înainte de start.

Prezența este o veste îmbucurătoare. Pentru mulți este cel mai important concurs la care au participat până acum. Din păcate, mulți dintre ei deja s-au stabilit și susțin concerte în străinătate, unii chiar cu angajamente în școli de prestigiu. Melomanii i-au mai prins la câte-un concert pe ici, pe colo, alții pot fi ascultați pe CD-uri. Oricum, ideea e că, ne vom bucura de ei chiar și de la distanță. Din cele câteva date surprinse în prezentări, scurte la rândul lor, scopul este să nu plictisească, observăm că, aproape toți sunt născuți după 1989, practic, beneficiază de unele din marile reușite ale Revoluției, dreptul de a merge să studieze și să lucreze în străinătate fără nicio restricție.

Despre unii știm foarte puțin, despre alții mai multe, știm însă sigur că toți sunt talentați. Mici mostre de virtuozitate se pot asculta pe Youtube sau chiar de pe paginile lor de socializare. Ce au toți în comun? Și-au transformat pasiunea în profesiune, este rațiunea lor de a exista, stilul lor de viață este muzica. Ce mai au în comun? Multe ore de muncă, cursuri cu cei mai valoroși pedagogi ai lumii și emoții multe în concursuri. Au, de asemenea, vitrine pline de premii, la fel ca sportivii de performanță, doar că despre ei nu se vorbește la fel de mult.

Mă voi avânta un pic spunând că, vom avea prezențe românești în finale, iar cel puțin pentru vreo doi văd chiar podiumul. Sper să fie mai mulți, nu-i știu pe toți foarte bine, nu i-am ascultat live, așa că, surprizele pot apărea. Să le urăm succes și să le ținem pumnii!

VIOARĂ

Antoniu-Theodor ANDREESCU este tulcean, născut în 1994. Sunetul emis de vibrația unei coarde pare a fi adevărată fascinație pentru el. Așa a ajuns să performeze, în afară de vioară, la violă, instrument cu care a fost selectat în Orchestra de Tineret a Uniuniii Europene, devenind șef partidă, la contrabas, cântând alături de diverse ansambluri. Întâlnirea cu Phillip Bonhoeffer, chirurg și celebru lutier vienez, îi aduce în folosință, pentru trei ani, o vioară „Athina” pe care acesta i-a oferit-o cu generozitate.

Maria-Alexandra BOBEICO se naște în 1996 într- o familie de muzicieni. Participarea, încă de la vârsta de 9 ani, la concursuri interne și internaționale i-a adus nenumărate premii. Cu studii în București și la Universitatea „Mozarteum” din Salzburg, numeroase cursuri de măiestrie și burse câștigate, Alexandra are deja și o activitate concertistică de invidiat. Printre orchestrele cu care a cântat numărându-se Orchestra Națională Radio și Camerata Regală.

Mălina CIOBANU se năștea la sfârșitul anilor ’90, mai precis în 1998, în Iași. S-a pregătit în formule de învățământ clasice și participând la numeroase master classuri, pentru ca să devină, ulterior, studentă a Academiei Barenboim – Said din Berlin, la clasa violonistei Mihaela Martin. Este o competitoare înnăscută și o solistă cu foarte multe concerte la activ, în țară și străinătate, depășind suta demult. Asta înseamnă și un repertoriu foarte bogat pe care îl stăpânește.

Bogdan Alexandru COSTACHE s-a născut în 1992 într-o familie în care tatăl său e muzician, concertmaistru al operei din Brașov. După studiile de la București, ajunge cu o bursă la Royal Academy of Music, Londra, unde a studiat cu prestigiosul profesor Remus Azoitei. Activitatea concertistică intensă l-a propulsat în pozițiile de concertmaistru invitat al Filarmonicii din Arad, al Filarmonicii internaționale ”World Peace Philharmonic” (Hamburg ) și, cum era și firesc, ca fiu al locului, prim violinist la Filarmonica din Brașov.

Maria GÎLICEL vede lumina zilei în 1995, iar primii profesori de muzică și vioară i-au fost chiar părinții. Versatilă și pasională cum o descrie presa din străinătate, Maria studiază la Conservatorio Profesional de Música ‘Adolfo Salazar’ și Royal College of Music, având, totodată, șansa să evolueze pe numeroase scene, în compania unor artiști consacrați. Ca recunoaștere, a primit sub formă de împrumut o vioară Paolo Antonio Testore (Milano, 1731). Este inspirată atât de muzicieni clasici, Rahmaninov, Patricia Kopachinskaia, Henrik Szeryng și, așa cum declara, și de folclorul național.

Sabin Laviniu PENEA, un al doilea tulcean (inspirați de muzica apelor!), născut în 1988, începe de mic studiul viorii iar la 15 ani ia cu asalt Bucureștiul. Este un muzician „multifucțional”, abordând fără inhibiții basul și vioara electrice, chiar și experimentele vocale, toate acestea pe lângă activitatea concertistică clasică. Îl întâlnim și alături de trupa Timpuri Noi pe albumul „Deschide-ţi Mintea”.

Ioan-Octavian PIRLEA este un alt brașovean, născut în 2001, deci, un U20, tatăl său este clarinetist în orchestra operei din Brașov. Călătoria muzicală și-a început-o la pian, pentru ca mai apoi, să aleagă vioara. Au urmat orele de studiu intens, concursurile câștigate și transferul în București la liceul „Dinu Lipatti”, devenind, mai târziu, student Royal Academy of Music. Un parcurs nu lipsit de greutăți, problema financiară e greu de surmontat, dar cu un viitor care sună foarte promițător.

Remus RÎMBU provine dintr-o localitate de lângă Oradea, s-a născut în 1995, într-o familie de artiști. Actualmente este masterand la Conservatorium van Amsterdam și are în palmares numeroase premii, dar și o bogată carte de vizită ca solist concertant pe două continente. În țară, a fost elevul liceului „Sigismund Toduță” iar studenția l-a legat de Conservatorul de muzică din Viena.

Valentin SERBAN s-a născut în 1990, iar studiile le-a făcut în țară și la Music University în Graz, Austria. Se poate mândri cu activitatea concertistică și colaborările cu mari muzicieni, unul din proiectele cele mai recente fiind SoNoRo Musikland. Este membru al Orchestrei Române de Tineret, respectiv al Orchestrei Les Dissonances din Paris.

VIOLONCEL

Constantin BORODIN provine dintr-o familie de muzicieni din Chișinău și a văzut lumina zilei în 1994. Studiile și le-a desăvârșit în București și Gent (Belgia). O agenda plină este un loc comun, nu numai ca instrumentist în mari orcheste, dar și ca participant în duete și orchestre de cameră. Este cunoscută colaborarea cu pianista Daria Tudor în Imo Duo sau în octetul Traffic Strings. În formula Imo Duo, a avut concert chiar în acest an în Sala mică a Ateneului Român.

Ștefan CAZACU este fiul cunoscutului nostru violoncelist Marin Cazacu. În 1994 a venit pe lume iar șase ani mai târziu începea formarea muzicală, evident, la violoncel. La 15 ani, tatăl său i-a făcut cadou un superb violoncel din 1917 realizat de celebrul lutier Georg Ullman (43.000 de euro preț maxim în licitație). A făcut studiile în București, urmând și stagii de perfecționare la Viena cu mari maeștri.

Natalia COSTIUC, singura prezență feminină la această secțiune, s-a născut în 1989 la Saint Petersburg. Primii 14 ani de școală i-a făcut în Rusia, pentru ca, după aceea să se mute în Germania, unde, datorită talentului a ajuns în celebra Academie Kronberg, care i-a și concesionat un violoncel din colecție. Ea reprezintă România pentru că părinții, din Moldova, ne-au ales pe noi pentru cetățenie. Încă de pe băncile școlii a dat concerte pentru a-și subvenționa șederea în Germania, între timp, interpetările sale excepționale au dus-o în orchestre celebre și a și câștigat multe premii.

Jan SEKACI, un alt orădean, născut în 2001, care și-a început studiile acasă, le-a continuat la Cluj și București. Potențialul de care a dat dovadă l-a făcut remarcat și în stagiul de pregătire de la Academia Kronberg, un fel de stație pe unde trebuie să oprești în drumul spre succes. Deși foarte tânăr, are deja experiența concertelor și concursurilor și este cunoscut iubitorilor sound ului de violoncel.

Cornelius ZIRBO s-a născut în 1999 și începe studiul violoncelului la Cluj-Napoca iar mai târziu la București. Între concursuri și concerte, Cornelius participă la masterclassuri, cu maeștrii ca Gautier Capuçon, cu care și seamănă puțin la stil, și, bineînțeles, a ajuns și la Academia Kronberg. Săli renumite de concerte l-au avut invitat, la fel cum de prezența sa s-au bucurat și spectatori aflați pe la diverse festivaluri importante.

PIAN

Marius BOLDEA Născut în 1994, actualmente masterand la Universitatea de muzică din București. Este cunoscut mai bine melomanilor din duetul Boldea, unde, într-un duo pianistic, cântă împreună cu soția sa, Ana. Deseori poate fi ascultat ca solist invitat pe scenele filarmonicilor din țară.

Cadmiel BOȚAC, 1997, este din Sighetul Marmației, a învățat în Cluj iar actualmente este la master la Universitatea de Muzică și Arte din Viena. Prezent pe numeroase scene alături de orchestre simfonice prestigioase, Kazastan, Irkutsk , Cadmiel și-a pus forțele la încercare și în concursuri, pe care le consideră „un rău necesar”, la care s-au adăugat recitaluri în țară și străinătate (Europa, SUA).

Ionuț DIACONU, generație 1998, urmează cursurile Universității Naționale de Muzică din București. Ieșirea în public i-a conferit repede un loc pe scenă alături de orchestre simfonice. Laureat a mai multor competiții și câștigător a numeroase burse, Ionuț a participat la cursuri de măiestrie. A susținut multe recitaluri în Portugalia unde a și beneficiat de o bursă de studii.

Silviu DUMITRACHE este bucureștean născut în 1992. După terminarea liceului de muzică „Dinu Lipatti” își începe studiile la Conservatorul Regal din Bruxelles, continuate cu un master, pentru ca în prezent să fie profesor asistent la același conservator. După premiile câștigate la nivel național, au urmat și premii internaționale. Întâlnirile cu publicul memloman s-au produs mai mult în Europa.

Adela LICULESCU s-a născut la Craiova în 1993. Am mai prezentat-o în articolul U30- muzicieni români. După România și-a continuat studiile la Viena, folosind orice oportunitate de a participa și câștiga competiții internaționale importante care i-au adus pe rând oferte de a concerta cu mari orchestre, posibilitatea de a înregistra CD-uri, și chiar un pian, Bösendorfer. Agenda este plină, foarte multe masterclassuri la care participă și, chiar și așa, melomanii au avut ocazia s-o asculte și la noi.

Mihaela MANEA este din Târgoviște, 1996, propulsată rapid de talent, nici nu terminase liceul și cântase ca solist cu orchestre filarmonici importante din țară. A urmat apoi studiile la Universitatea de Muzică și Artele spectacolului din Viena, cursuri ce i-au prilejuit întâlniri esențiale pe scenă sau în sălile de repetiții. Are un palmares important construit la competiții interne și internaționale, activitate susținută în paralel cu activitatea concertistică.

Maria Izabela VOROPCIUC este o „junioare”, născută în 2002, și, desi ar părea că are tot timpul ocupat cu școala, a avut timp să susțină concerte și să și câștige premii. Observasem că, la secțiunea violoncel media de vârstă scăzuse foarte mult, văd că e o tendință și la alte instrumente. E reconfortant să întâlnești la vârste atât de fragede pasiune și maturitate.

Nicon MLADIN se naște la București în 1995 și încă din copilărie își manifestă pasiunea pentru muzică. A urmat studiile în București și, acum, la Viena, cursurile de măiestrie și a adunat participări în competiții și multe recitaluri. Cele mai importante premii le-a câștigat în Franța și Austria.

Antoniu-Tiberiu NAGY va împlini anul acesta 20 de ani. Studiază la Oradea și cu profesori de la Cluj și, deja a încântat publicul de pe două continente Europa și SUA, fie în recitaluri, fie în concursuri. Confruntările nu-l sperie, de aceea îl vedem acceptând provocarea colegilor mai experimentați.

Bogdan Marian NICOLA a văzut lumina zilei în 1989. Este absolvent al Conservatorului Regal de Muzică din Danemarca unde a urmat și masteratui. Evident, acolo a susținut cele mai multe concerte, dar lista sa conține multe alte destinații în Europa. Actualmente, Bogdan își pune în valoare și calitățile sale de compozitor, încercând, încet, încet să clădească și o carieră și în această zonă.

Maria Diana PETRACHE, 1994. După absolvirea Universității de Muzică din București a fost admisă la cursurile de master de la Universitate de Muzică din Hanovra. Atât în țară, cât și în străinătate, Maria se poate lăuda cu un calendar încărcat, cu apariții alături de orchestre celebre, dar și foarte multe recitaluri cu invitați.

George TODICĂ este ieșean din 1993. Drumurile desăvârșirii artistice l-au îndreptat către Marea Britanie unde a urmat curusurile Conservatorului Regal al Scoției. Remarcat de pe „băncile” școlii, George este antrenat în diverse programe pentru tinerii muzicieni care, alături de premiile caștigate în competiții, îl propulsează pe scene prestigioase, inclusiv, îi procură sesiuni de înregistrări CD.

Iulia-Magdalena TOMA s-a născut în 1993 și a studiat la Cluj-Napoca și Timișoara unde urmează și studiile doctorale. Extinderea studiilor, poate chiar o carieră de pedagog, nu o împiedică să-și încânte publicul în sălile de concerte.

Citește și:
Trei tineri pregătiți de schimbare vorbesc despre micile revoluții cu care suntem cu toții datori

Text: Dana Cristescu
Foto: PR, Internet, rețele sociale

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle