Regulile unui ten masculin fresh

Vremurile in care barbatul trebuia sa fie putin mai frumos decit Necuratul au apus de mult, iar asta inseamna ca a rasarit soarele si pe strada femeilor carora le place sa mingiie un obraz fin, chiar daca acesta este decorat de barba. ELLE Man iti explica de ce si cum sa-ti ingrijesti tenul.

Regulile unui ten masculin fresh

Domnitele au fost preocupate de frumusete de cind lumea si pamintul, pentru ca era modul lor de a se face remarcate, pe cind domnii puteau fi uriti sau trecuti, dar atita timp cit dispuneau de un oarecare statut social sau financiar, aveau trecere la dame.

Acum selectia naturala si-a schimbat principiile, pentru ca sexele au devenit egale in cimpul muncii. Si astfel, urmasii lui Adam sint nevoiti sa aduca un plus de sex-appeal in ecuatia competitiei sociale si sexuale. Asa ca s-a dus pe apa Simbetei validitatea mentalitatii conform careia barbatul trebuie sa fie putin mai frumos decit dracul.

„|n ultimii 5 ani, domnii au inceput sa se prezinte la dermatolog pentru verificarea alunitelor sau ca sa li se cauterizeze papiloamele virale. Ba chiar au inceput sa-si faca tratamente de vitaminizare sau dermoabraziune', spune dr. Viviana Iordache, medic specialist dermatolog la Clinica DermaLife. Iar serviciile cele mai solicitate de barbati la saloanele cosmetice sint tratamentele destinate fetei si zonei ochilor, epilatul si pensatul, imi povesteste Claudia Avram, cosmeticiana la centrul de infrumusetare Perfect Face.

Mai mult, ultima oara cind am fost sa-mi fac un tratament cu IPL (intense pulsed light), am intrat chiar dupa un domn care isi dorea sa scape de pilozitatea excesiva de pe miini. Definitiv. Nu este de mirare ca barbatii au inceput sa frecventeze saloanele de infrumusetare, spa-urile si sa apeleze la proceduri de reintinerire fara sa le fie teama ca se va indoi cineva de masculinitatea lor, pentru ca, dupa cum ziceam, regulile jocului s-au schimbat.

Insa daca iti doresti un ten fresh trebuie sa stii ca ingrijirea temeinica incepe de acasa (si nu ma refer doar la apa, sapun si aftershave). Cind iti neglijezi pielea cu deceniile, sa nu crezi ca va mai arata vreodata ca-n tinerete, indiferent de valoarea investitiei pe care esti dispus sa o faci la un mo­ment dat, intr-o incercare disperata de a recistiga timpul pierdut (vezi Kenny Rogers). Daca te intereseaza aspectul fetei tale (poate chiar mai mult decit ai avea tupeu sa recunosti), trebuie sa actionezi acum. Tenul tau poate spune la fel de multe despre tine precum fermitatea abdomenului (sau lipsa acesteia), masina pe care o conduci sau cea la care visezi.

Ritualul tau de grooming

Ritualul de ingrijire este mult mai simplu decit cel al jumatatii tale, pentru ca, avind pielea mai rezistenta, nu ai nevoie sa folosesti un demachiant pentru curatare si iti este suficienta spalarea cu sapun (care, cu cit este mai delicat, cu atit mai bine). Si trebuie sa te feresti de produsele cosme­tice care contin alcool sau sa compensezi folosirea lor printr-o hidratare intensa. Cel mai bine este sa mergi la un specialist care sa iti determine tipul de ten, apoi sa-ti alegi o crema in functie de nevoile pielii tale. Si pe care sa o folosesti zilnic, nu doar atunci cind iti amin­testi.

De asemenea, crema tre­buie sa te protejeze de influenta nociva a radiatiilor solare. „Rezistenta la razele UV depinde de fenotipul tau pigmentar, dar, in principiu, cu cit pielea este mai inchisa la culoare, cu atit este mai putin vulnerabila', spune Sandra Dimitriu, trainer al brand-ului Thalgo. Insa indiferent de tipul tenului tau, foloseste o crema cu FPS 15 ca sa fii sigur ca esti protejat. Dar daca citesti asta si iti soptesti in barba ca este prea mult de munca sa-ti aplici ecranul de protectie solara toata ziua, buna ziua, dr. Viviana Iordache te sfatuieste sa folosesti macar fotoprotectie mecanica – palarie, haine adecvate, oche­lari, umbrela – si sa eviti saunele prelungite.

O alta problema frecventa la barbati sint pungile de sub ochi. In acest sens, iti este recomandat un produs cu textura lejera, un ser sau un fluid pentru masarea si drenarea zonei din jurul ochilor. De asemenea, o data pe saptamina trebuie sa folosesti un gomaj care iti curata tenul de celulele moarte si ii permite sa respire in voie. Exfolirea mai are un avantaj esential, si anume acela ca previne inclavarea in piele a firelor de par, care este poate cel mai mare neajuns al barbieritului si motivul principal al iritatiilor.

Prelungeste-ti tineretea

„Care-i primul lucru care imbatrineste la barbati? Nevestele lor', mi-a spus o colega, ca sa ma inveseleasca. Insa eu nu am fost in stare sa schitez nici macar un zimbet. Pentru ca, dincolo de substratul misogin, acest lucru este adevarat (exceptia ar fi daca sotia este mai tinara, desigur). Pielea barbatilor are mai mult colagen si elastina decit cea a femeilor, astfel incit procesul de imbatrinire se petrece mai lent.

Totusi el nu cruta pe nimeni. „Barbatii au in general o piele groasa, bogata in glande sebacee de dimensiuni mari. Acest lucru de obicei inseamna ca pielea lor este mai rezistenta la deshidratare si la pete pigmentare, iar ridurile fine apar mai tirziu. Pe de alta parte, ei au o musculatura a fetei mai puternica, ceea ce ii predispune la aparitia precoce a ridurilor de expresie (de exemplu, fruntea barbatilor se brazdeaza mai devreme)', spune dr. Viviana Iordache.

Dar cu toate ca sint favorizati de gene, barbatii pierd teren in fata femeilor pentru ca nu se ingrijesc corespunzator. „Diferentele de aspect apar si datorita modului de viata diferit. Ei se ingrijesc mai putin, dar in acelasi timp se expun mai mult la factori de agresiune precum soarele sau vintul, iar crema fotoprotectoare li se pare un moft. In plus, folosesc produse alcoolizate dupa ras si se prezinta la medicul dermatolog in stadii mai avansate ale afectiunilor dermatologice', completeaza dr. Iordache.

Nu are rost sa ingrosi rindurile barbatilor imbatriniti prematur. Crema antiaging nu trebuie sa lipseasca din viata ta atunci cind au inceput sa iti apara primele riduri permanente.

Mosul sufera la frumusete

Cind apeleaza la interventii cosmetice, barbatii cauta de obicei un medic cu experienta, deoarece aceste proceduri au citeva particularitati la domni. „Datorita muschilor puternici si zonelor de injectare lungi, sint necesare doze mai mari de filler decit la doamne. Iar injectarile trebuie sa urmeze fidel musculatura pacientului. Este dezastruos sa folosesti «scheme», pentru ca te poti trezi cu o sprinceana mai ridicata, cum au patit unele personaje celebre', spune dr. Viviana Iordache.

Totusi, procentul barbatilor care recurg la tratamente injectabile ce atenueaza aspectul ridurilor de expresie precum Botox-ul sau acidul hialuronic ramine sub 15% din numarul total al pacientilor clinicii Miko Med. „Acest lucru se datoreaza partial fricii de ace, fricii de ridicol – daca este evident ca s-au tratat li se pare mai penibil decit doamnelor – si faptului ca nu pot beneficia de farduri de camuflare o zi sau doua', completeaza medicul.

Deci inca nu sintem in stadiul in care invitatiile la Botox party sa se adreseze ambelor sexe, dar poate ca in curind o sa incepem sa luam de buna expresia „mosul sufera la frumusete', ca o replica la ridicolul la care a fost supusa pasiunea pentru infrumusetare a femeilor de catre sexul tare. Ce mi-ar mai placea!

Lavinia Gogu
Foto: Dreamstime

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle