Regele Norvegiei si-a exprimat sustinerea pentru comunitatea LGBT+

Regele Norvegiei, Harald al V-lea, le-a vorbit oaspetilor unei petreceri despre incredere, solidaritate si generozitate.

Regele Norvegiei si-a exprimat sustinerea pentru comunitatea LGBT+

Regele Norvegiei, Harald al V-lea, le-a vorbit celor peste o mie de invitati ai unei petreceri care a avut loc langa palatul regal din Oslo despre conceptul de casa si despre cum societatea norvegiana ar trebui sa fie intelegatoare cu cei care au nevoie de intelegere.

Pe fondul ascensiunii la putere a unei coalitii de dreapta, retorica anti-imigratie si impotriva drepturilor omului a inceput sa apara in tara.

Si norvegienii sunt imigranti', a spus regele Norvegiei. Din Afganistan, Pakistan, Polonia, Suedia, Somalia sau Siria. Nu e intotdeauna usor sa spunem de unde venim, carei nationalitati ii apartinem. Acasa este acolo unde iti este inima. Acest loc nu poate fi intotdeauna plasat intre niste granite.'

Citeste si:
15 ani de cand homosexualitatea nu mai e incriminata in Romania

Norvegienii sunt femei care iubesc femeile, barbati care iubesc barbatii si femei si barbati care se iubesc unii pe altii', a continuat regele Norvegiei. Norvegienii cred in Dumnezeu, in Allah, in tot si in nimic. (…) Cu alte cuvinte: voi sunteti Norvegia. Noi suntem Norvegia.'

Mesajul de acceptare si dragoste al regelui Norvegiei nu va avea, neaparat, consecinte politice. Dat fiind ca Norvegia este o monarhie constitutionala, rolul regelui este mai degraba unul simbolic. Dar cuvintele sale pot servi drept exemplu pentru alti lideri care inca au probleme in a-si exprima public solidaritatea cu comunitatile discriminate.

Regele Harald al V-lea al Norvegiei a fost primul print mostenitor al coroanei nascut in Norvegia, se afla in ordinea succesiunii la tronul britanic si este varul Reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit al Marii Britanii si Irlandei de Nord. In calitate de rege, Harald este si conducatorul Bisericii Norvegiei.

Foto: royalcourt.no

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle