Dacă alegi să ieși singură în oraș nu doar că vei lupta cu credințele tale limitative, dar înveți să gestionezi și solitudinea.
Cuvântul singură îți cam face pielea de găină. Chiar nu îți place să fii singură, poate doar la nivelul de a locui singură, deși și asta ai evitat o bună perioadă de timp. Singurătatea ți se pare foarte dureroasă și ai avut grijă să dezvolți o mulțime de relații, astfel încât mereu să existe opțiuni pentru discuții, întâlniri sau activități variate. Dar poate că nu ești într-o relație de cuplu și nici apropiații nu sunt mereu disponibili, în plus să ieși singură este și o modalitate de a cultiva relația cu propria persoană și de a-ți testa anumite tipare de gândire.
Să mergi la o terasă sau la un restaurant, să iei singură prânzul ori să bei o cafea, o limonadă, în timp ce citești o carte de-a dreptul captivantă. Stai la soare, la aer, te adâncești în universul lecturii și în aceeași măsură poți observa reacțiile celor din jur. A venit cineva la tine și a fost răutăcios? Treceau oamenii pe lângă tine și râdeau? Te-a judecat cineva? Ce s-a întâmplat de fapt? Această formă de expunere îți arată ce se petrece în realitate versus scenariul construit de mintea ta.
Piesa aceea superbă care este la o oră nepotrivită pentru programul prietenilor tăi. Filmul pe care tu ești nerăbdătoare să îl vezi și nimeni altcineva nu este interesat. Ieșind singură la teatru sau la film îți faci o bucurie, îți îndeplinești o dorință fără a mai depinde de nimeni altcineva decât de tine. Nu renunți, ci îți oferi. (Re)înveți că o calitate bună a vieții depinde de tine, starea ta de bine, fericirea sunt responsabilitatea ta.
O plimbare în parc, în centrul orașului, o galerie de artă sau o expoziție descoperită pas cu pas, totul desfășurându-se fără grabă, în ritmul tău. Este un antrenament în care ești conectată doar la tine și la nevoile tale. Oare în realitate cât de des faci asta? Mai degrabă ești concentrată pe ceilalți, să le fie lor bine, ei să fie mulțumiți și lucrurile să se desfășoare așa cum își doresc doar ei?
Dacă îți deschizi aplicațiile de socializare ai o mulțime de grupuri, persoane cu care vorbești aproape zilnic? E grozav să fii conectată, iar online-ul să deschidă calea către conectare offline. Acum uită-te la programul tău din ultima lună. Oare activitățile tale sunt mereu legate de altcineva? Până și mersul la cumpărături de alimente sau haine? Să ieși singură îți permite să faci un pas în afara dependenței, către independență. Să înveți să te bazezi pe tine mai mult.
Aflată mereu în mișcare, într-un flux continuu și interacțiuni multiple, nu prea ai când pur și simplu să stai tu cu tine. Să observi legat de ce anume simți confort, de ce disconfort. Să îți analizezi obiectivele, valorile personale în funcție de care ai vrea să trăiești. Dacă perspectivele de acum 1 an sau mai mult se potrivesc cu perspectivele din acest moment. Să ieși singură îți creează spațiul pentru introspecție.
Foto: PR