Nu, multumesc. Raman tanara (de Mihaela Radulescu)

Pentru Mihaela Radulescu, iubirea e cea mai buna metoda antiaging. Iar in fata batranetii cei mai bine pregatiti sunt cei care traiesc totul din plin si investesc mai mult in suflet si mai putin in creme.

Nu, multumesc. Raman tanara (de Mihaela Radulescu)

Mi-am terminat portia de alergare matinala, mi-am luat micul dejun si m-am asezat cu laptop-ul in brate, ca sa scriu despre… imbatranire. Sau despre teama de batranete. Sau despre pacalirea ei, cu diverse trucuri. In fine, cum asta era tema generala de dezbatere, mi-am aliniat si eu ceva idei langa cele ale altor colege de la ELLE.

In Romania, varsta mea e trecuta deja in loja senectutii. Jeez, am 45 de ani si dimineata am avut un iaurt, un orgasm si doua oua. Fierte. Si inca pot pleca la munca in pantaloni scurti. Deci loja aia nu e pentru mine, de-aia mi-am luat o franghie sa fac rapel pe perete – chiar, sa incercati, e un exercitiu de mare eficienta pentru brate, coapse, fese… Da, fesele mele nu vor deloc sa capituleze, pentru ca le „droghez zilnic cu sport si automasaj. De ce va dau toate aceste amanunte? Pentru ca asa arata dimineata unui om fara varsta, cum ma simt de cel putin 20 de ani.

Am in jurul meu, mai mereu, o multime de oameni mai tineri ca mine. Ador sa muncesc cu ei, sa ma distrez cu ei, sa ma port, langa ei, exact asa cum ma simt. Batranetea nu ma atrage in mod deosebit, adica nu simt nevoia sa o mai si amusinez, ca sa ma obisnuiesc cu ideea. E cam naspa sa imbatranesti romaneste, in toate privintele, mai ales daca apuci 70, 80 sau chiar 90 de ani. Dincolo de faptul ca, legislativ, nu prea exista respect pentru batranete, ne mai luptam si cu mentalitatea unui popor in care burta, basmaua, lipsa dintilor si capitularea in fata grijii de sine par obiceiuri traditionale de neinvins.

La fiecare alergare matinala aici, in alta tara, cu alta cultura, dar cu fiinte alcatuite exact din aceeasi materie prima ca si noi, observ tone de oameni de varsta mea care fac diverse forme de sport, dar si oameni foarte in varsta, pe care-i tradeaza doar ceva piele atarnand pe undeva sau parul prea alb, nicidecum cadenta de alergare sau flexibilitatea. Ma fascineaza vitalitatea lor si intelepciunea de a nu-si trai batranetea pironiti in fotolii, la emisiuni de calitate indoielnica. Fac pariu ca oamenii astia care inteleg ce importante sunt miscarea si bunatatea (ca forma de energie de dat si de primit) dau mult mai putini bani pe medicamente si se simt tineri si in forma. As paria ca multi dintre ei fac inca sex – stiu, in Romania cea inca plina de idei imbatranite, imaginea in sine provoaca repulsie sau ii plaseaza pe adorabilii batranei care ar face asta in zona dementei, cand, in realitate, ei ar fi, probabil, cei mai fericiti si mai plini de vitalitate.

Batranetea cu care am decis eu sa ma imprietenesc candva (cred ca doar asa puteti sa aveti liniste cu ea, pe baza de imprietenire), va avea legatura cu tot ceea ce simt, gandesc, vreau sa fac sau sa descopar. Cand am sa simt ca-mi pierd cheful de viata, de iubire, de sex, de munca, de distractie, cand am sa ma prind ca anumite vise pe care le mai am pe wishlist nu vor mai fi posibile… tehnic (articulatiile, tensiunea, vreo boala), atunci e posibil sa incep sa ma simt un om batran.

Mai e mult pana departe si, in timp ce altii ma tot judeca dupa varsta (ca ziaristii aia de incep orice stire cu mine punandu-mi varsta in paranteza – ce cretinism!), eu ma concentrez pe tot ceea ce contine viata: bucurie, evolutie, update si tehnologie. Tineretea din noi, astia care ne uitam in oglinda sau in buletin si inca suntem nedumeriti de discrepanta, e cea mai buna metoda antiaging. Sigur, dupa ce incerci, pe indelete, toate variantele concrete – creme anti-rid, vitamine, antioxidante, diete destepte, ba chiar solutii vestimentare care sa te mentina in zona in care vrei sa te desfasori.

Cred ca nu exista femeie de varsta mea care sa nu fi descoperit cate o cale de a parea mai tanara, fie ca si-a schimbat culoarea sau tunsoarea parului, fie ca si-a gasit, dupa indelungi cautari si bani risipiti, crema castigatoare sau stilul vestimentar potrivit. Aflam de sucuri, seminte, detox-uri, masti, vitamine, masaje, proceduri cosmetice si chirurgicale, le practicam, le inghitim, le savuram si, cateodata, ne prindem ca-s doar cele mai neinsemnate ajutoare pentru a fi in forma. Baza vine din alte surse, care tin mai mult de interior, culmea, desi noi navalim peste exterior cu tot ce se inventeaza si ne da iluzia tineretii.

Banuiesc ca ati simtit pe pielea voastra (chiar si la propriu) ce „tratament cosmetic de senzatie inseamna o sarcina, de exemplu, care te face sa stralucesti. Sau, cu ceva mai multa indrazneala in gandire, banuiesc ca ati inteles ce combinatie uluitoare antiaging e iubirea, cu toate mangaierile, bucuriile si orgasmele incluse in aceasta fabuloasa traire umana. Daca s-a intamplat sa va dedati din timp la diverse activitati sportive, la diverse forme de miscare, practicate constant, sigur ati inteles si ati simtit beneficiile si consecintele efortului vostru. Daca, in loc sa va resemnati intr-o slujba plata, completata acasa doar cu aceleasi indeletniciri de familie, necondimentate cu vreo pasiune, cu vreo pofta de distractie de orice natura, precis ati inceput sa simtiti ca imbatraniti, ca scartaiti nu numai la incheieturi, ci si in relatiile de prietenie sau chiar de familie.

Cand va mai intreaba cineva cati ani aveti, nu va mai alintati, intreband „cat imi dati?', caci nu veti auzi decat raspunsuri de complezenta si oricum nu va vor modifica varsta interioara. Toti ne credem mai aratosi si mai tineri decat cei de varsta noastra, toti radem, la intalnirile de 10, 20 si… 100 de ani de la terminarea liceului de felul in care arata fostii nostri colegi, uitand ca si ei au acest drept si exact aceeasi pornire. Da, ni se modifica trasaturile, conturul trupului, numarul de kilograme, culoarea parului si a dintilor, textura pielii, dar, la o simpla si dreapta analiza globala, descoperim ca… asta li se intampla tuturor pamantenilor, indiferent ce preocupari antiaging au si cati bani sau timp investesc in lupta contra batranetii. Ea vine oricum, la oricine, doar ca la cei mai bine pregatiti dintre noi se instaleaza ceva mai tarziu sau ceva mai discret, lasand sa se vada, in prim-plan, exact ceea ce suntem si simtim, nu ceea ce pielea noastra povesteste despre noi.

Iar cei mai bine pregatiti sunt exact cei care traiesc din plin munca si viata, iubirea si pasiunile, cei care investesc mai mult in suflet si mai putin in creme, cei care-si indreapta spatele si privirea catre frumusetea lumii, nu cei care cauta mereu noduri in papura altora. Oamenii tineri mereu sunt oamenii buni, creativi, pozitivi, care au inteles ce scurta e trecerea asta pe Pamant si ce intens trebuie sa fie continutul ei.

In aceasta metoda antiaging cred cel mai tare, chiar daca, pe alocuri, ador sa pacalesc metabolismul si aparentele cu ceea ce mintea si evolutia lumii pune la bataie. Eu sunt DJ-ul vietii mele, deci am libertatea de a mixa ceea ce ma face pe mine fericita, nu ceea ce cred altii ca ar trebui sa ascult. Muzica interioara a fiecaruia dintre noi e chiar tineretea asta in care vrem sa locuim cat mai indelungat, fara varsta.

www.mihaelaradulescu.ro
mihaelaradulescuschwartzenberg/facebook.com

Foto: Portrait of a beautiful young blond woman on the bridge from Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din lifestyle