Interviul de angajare

„Scoate tot ce ai in poseta si pune lucrurile pe masa.” Cand auziti aceste cuvinte e foarte posibil sa nu aveti de-a face cu un jaf armat, ci cu un interviu de angajare.

Interviul de angajare

„Am crezut ca fac o gluma, sa mai destinda atmosfera', mi-a po­vestit la o cafea o prietena care a trecut printr-o astfel de experienta la un interviu de angajare. Experienta care n-a fost doar un joc gratuit. Ci (avea sa afle dupa aceea) chiar un test pentru persoana care dorea sa ocupe un post in departamentul de logistica al unei companii IT. „N-am iesit tocmai bine la testul asta. Ce era la mine in poseta…', isi aminteste amuzata prietena mea. Sa fie de la dezordinea din poseta, de la multimea de nimicuri care au aparut din toate buzunarele si buzunarasele gentii, de care pana si ea uitase? Sau pur si simplu a existat o persoana mult mai pregatita (sau mai ordonata)? Greu de spus.

Dar acest gen de interviu nu e singular. Dupa acea discutie mi-am amintit alte si alte exemple. Al unui director care, in mijlocul interviului, tipa la posibilul angajat; al unui manager de resurse umane care obis­nuieste sa-si intervieveze candidatii intr-o atmosfera mai putin formala, la o cafenea. Insa chiar si asa, n-am fost suficient de lamurita cam ce-ar vrea acesti angajatori de la noi. Sau de ce s-ar purta asa. Si am incercat sa aflu cat de frecvente sunt la noi aceste cazuri de interviuri, ce pot dezvalui ele despre candidati, de ce ar putea fi uneori utile sau cum puteti voi sa reactionati in una din situatiile descrise mai sus.

Unii manageri apeleaza la un ton agresiv in timpul intervievarii, altii la teste de logica, la „rezolvarea' unei situatii concrete sau la „interviuri de stres'. „Scopul aplicarii tehnicilor „non-conventionale' de interviu este, de cele mai multe ori, testarea vitezei de reactie, a spontaneitatii, a stapanirii de sine, a rezistentei in conditii de stres. „Imagineaza-ti ca, in cadrul unui interviu, angajatorul te-ar intreba brusc «de ce nu te-ai maritat pana la virsta aceasta». Teoretic, intrebarea n-are nici o legatura cu subiectul interviului, insa cu siguranta te va descumpani. Angajatorul nu urmareste decat sa testeze cat de sigura pe tine si cat de echilibrata esti', spun specialistii.

Am inteles. Pana la urma, e vorba doar de o „provocare'. Care ar putea sa arate si altceva decat ce e scris negru pe alb in CV-ul meu. Insa ma intreb unde au disparut clasicele „ce ai facut pana acum, ce astepti de la acest job, ce stiti despre compania noastra etc.'? „Schimbarea tacticii obisnuite in cazul unui in­terviu a venit tot ca urmare a comportamentului candidatilor. Au aparut tot felul de carti despre cum sa-ti construiesti un CV, cum sa te prezinti la interviu, etc. si, fiind la curent cu aceste ponturi, cei aflati in cautarea unui job incearca sa castige puncte prin exersarea si formarea nu neaparat a deprinderilor profesio­nale, ci a practicii de a sustine un interviu si de a crea o buna imagine.

Tocmai de aceea, recruterii si intervievatorii au fost pusi in situatia de a-si schimba modalitatea de abordare pentru a putea surprinde ce se afla in spatele mastii pe care candidatii si-au pregatit-o cu multa grija', spun psihologii . Si ii iau prin surprin­dere pe candidati cand li se adre­seaza cu intre­bari de genul „cat de des iti suna telefonul?', „unde ai luat masa ultima data?', „ce puteri ti-ai dori daca ai fi Superman?'.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle