Haos la Washington: suporterii lui Trump au luat cu asalt clădirea Congresului

Haosul s-a dezlănțuit la Washington, după ce Capitol Hill a fost luat cu asalt de protestatari încurajați de Donald Trump, în timp ce Congresul valida alegerea lui Joe Biden în funcția de președinte al Statelor Unite.

elle Editorial de Ioana Ulmeanu

Scene șocante s-au desfășurat în Washington, mai exact în Capitol Hill, complexul care găzduiește cele mai importante instituții ale Statelor Unite ale Americii, în timpul procedurii prin care Congresul american valida alegerile care îl pun pe Joe Biden în funcția de președinte.

Ritualul a fost întrerupt de protestatari care au intrat în clădirea Congresului, încurajați de președintele în funcție Donald Trump, care a ținut un miting în Washington cu doar o oră înainte de incidente.

„Toți cei care suntem azi aici nu vrem ca victoria noastră în alegeri să fie furată de democrații radicali de stânga, și asta este ceea ce fac, și să fie furată de presa de fake news. Asta este ce au făcut și ce fac. Nu vom renunța niciodată. Nu se va întâmpla. Nu renunți atunci când e vorba despre furt.”, a spus Trump suporterilor.

„Trebuie să cerem Congresului să facă lucrul corect și să numere numai electorii care au fost legali. Știu că fiecare om de aici va merge în marș de aici la clădirea Capitoliului ca să își facă vocea auzită în mod pașnic și patriotic. Azi vom vedea dacă republicanii sunt pentru integritatea alegerilor noastre, dar și dacă nu sunt puternici pentru țara noastră. Țara noastră a fost sub asediu multă vreme, mult mai mult decât în acești patru ani. Am adus-o pe o cale mai bună.”

Protestatarii au mărșăluit, într-adevăr, spre Capitol Hill în Washington, unde au forțat intrările și ferestrele și au reușit să oprească numărarea voturilor care îl confirmă pe Joe Biden drept președinte al Statelor Unite.

Oficialii prezenți la ședința prezidată de Nancy Pelosi și vicepreședintele Mike Pence au fost evacuați din sală, și au urmat scene haotice, în care forțele de ordine care se ocupă de securitatea Congresului au fost depășite numeric și în care a părut că alte forțe de ordine întârzie mult să-și facă apariția. A durat mai bine de trei ore ca FBI și Garda Națională să reușească să capete controlul asupra clădirii. Poliția a raportat mai apoi că o protestatară care a fost împușcată în interiorul clădirii a murit. De asemenea, alte trei persoane au decedat.

Ședința camerelor Congresului a fost reluată în cele din urmă, iar multe dintre obiecțiile aduse de partidul republican au fost retrase. Ședința de validare a voturilor continuă și la această oră.

Chiar în timp ce protestatarii invadaseră Capitol Hill în Washington, Donald Trump scria mesaje furioase pe Twitter, atacându-l pe vicepreședintele Mike Pence, care refuzase să îi ia partea și să nu susțină validarea lui Biden. În cele din urmă, Trump a transmis un mesaj prin care îi ruga pe protestatari să își exprime pașnic opiniile, dar nu să se retragă din clădire. Prin același mesaj Trump le-a transmis fanilor săi că „sunt speciali” și că „îi iubește”, insistând asupra teoriei fraudării în masă a alegerilor din noiembrie.

Mai târziu, președintele Trump a mai postat pe două mesaje pe Twitter, iar contul i-a fost suspendat temporar de rețea, pentru că postările ar fi incitat la violență și ar fi conținut afirmații false cu privire la fraudarea alegerilor. Mai târziu, și Facebook a recurs la aceeași măsură. Fiica și consiliera președintelui, Ivanka Trump, a scris pe Twitter că cei care au atacat Capitoliul din Washington sunt patrioți, dar mai târziu a șters exprimarea, cerând reinstaurarea liniștii.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Lideri din întreaga lume și-au exprimat șocul cu privire la asaltul asupra democrației care se întâmpla în Capitol Hill, începând cu premierul britanic Boris Johnson. De asemenea, chiar și oficialii republicani și-au exprimat public dezacordul cu privire la incidentele din Washington. În ultimele ore, mai mulți oficiali de la Casa Albă au început să își prezinte demisiile, inclusiv șefa de cabinet a Melaniei Trump, Stephanie Grisham, anunțându-și plecarea.

Citește și:
Profu Online Alexandru Cumpănașu, propunere de sex în trei către o elevă minoră

Foto: Profimedia, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video