Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna ianuarie 2023

La început de an, dă-ți timp să te emoționeze o lectură… sau, dacă preferi altfel, parcurge câteva volume care vor face cu siguranță valuri.

Trilogia Sensibilă, Bogdan Georgescu, Black Button Books

Acest prim volum bilingv de dramaturgie publicat de editură este o premieră în mai multe sensuri, dar ce trebuie să reții este că autorul, un promotor al ideii de Artă Activă, preocupat și de arta politică, îți propune cu fiecare parte a volumului trei teme de reflecție foarte serioase. În The Protocols este vorba despre o pandemie care macină de zeci de ani o comunitate deja oprimată, în Rafina este investigat principiul neuronormativității, iar în Amortals provocarea autorului este imaginarea unei vieți eterne.

Tot mai multă splendoare, Alina Purcaru, editura Cartier

Dacă ai disponibilitatea să lecturezi un volum de poezie la început de an, alege-l atunci pe acesta, mai cu seamă că autoarea abordează în poemele ei o sumedenie de experiențe, trăiri, frici, neliniști, dar și plăceri feminine pe care le vei recunoaște din propria viață, le rezolvă și le depășește prin iubire, alunecând între spații publice greu de cucerit și spații sigure care pot să îi conțină emoțiile, într-o căutare fascinantă de sine.

Adunare, Natasha Brown, editura Curtea Veche

O autoare al cărei debut literar a venit de-abia după ce a lucrat un deceniu în finanțe și a studiat matematica, Brown are parte de o traducere în limba română pentru romanul ei de debut, care spune povestea unei tinere femei de culoare din Marea Britanie, trăind supusă, în complicitate cu sistemul capitalist, până ce o alegere îi schimbă viața. O chestionare a identității feminine și o critică rasială și socială într-un volum concis pe care trebuie să-l citești.

Rezervă, Prințul Harry, editura Nemira

O carte care se anunță explozivă, atât pentru fanii monarhiei britanice, cât și pentru cei ai prințului care a renunțat de bunăvoie la privilegiile pe care i le oferea instituția, Rezervă promite să înduioșeze în aceeași măsură în care va scandaliza. Scrisă onest, cartea va rezolva multe dintre obsesiile publicului.

Hoții de atenție, Johann Hari, editura Trei

Cum să ne recăpătăm concentrarea disipată de afluxul de informații și de feed-urile rețelelor sociale? Dacă ți-ai pus vreodată această întrebare, află răspunsuri de la autorul care a documentat minuțios subiectul, călătorind în toată lumea și intervievând experți în neuroștiințe și psihologie, echipe de cercetători etc.

Infinitul într-o trestie, Irene Vallejo, editura Pandora M

O istorie a cărții într-o poveste captivantă, deja în curs de apariție în zeci de limbi, lucru care ne arată cât de important este micul obiect inventat de oameni pentru a face ca gândurile lor să traverseze spații, dar și timpul. Un eseu plin de sensibilitate despre lectură și obiectul ei, de la o cititoare pasionată.

Dacă pisicile ar dispărea din lume, Genki Kawamura, editura Humanitas Fiction

Înainte de a te îngrozi de acest scenariu înspăimântător, află că romanul, deja ecranizat în Japonia și publicat în peste 20 de limbi, este de fapt un îndemn la dragoste de viață, o mostră de umor și umanitate, care ne arată care sunt lucrurile care contează cu adevărat pentru noi, atunci când se pune problema dispariției lor.

Limbaje ale adevărului, Salman Rushdie, editura Polirom

O colecție de eseuri scrise între 2003 și 2020 apare acum și la noi, în traducerea Iuliei Gorzo, arătând eforturile autorului de a înțelege schimbările de paradigmă ale epocii noastre, și în același timp constituindu-se într-o serie de pledoarii pentru libertatea artistului și împotriva cenzurii de orice fel.

Citește și:
Filme de neratat în luna ianuarie 2023 în cinematografe

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle