Adina Nanu, profesoară, critic și istoric de artă și colecționară de costume, a încetat din viață

Adina Nanu, unul dintre cele mai complexe personaje ale lumii culturale românești, a încetat din viață la vârsta de 93 de ani.

Adina Nanu, profesoară, critic și istoric de artă și colecționară de costume, a încetat din viață

Adina Nanu, profesoară, critic şi istoric de artă, pasionată de istoria costumului și a modei și o colecționară avidă de costume, a încetat din viață la vârsta venerabilă de 93 de ani.

Adina Nanu s-a născut în 1927 la București, unde a urmat mai târziu cursurile Facultății de Litere și ale Academiei de Arte Frumoase din București (la clasa lui Jean Al. Steriadi). Aici a predat cursuri de istoria artei, precum și primele cursuri de istorie a costumului din țară.

Totodată, aceasta a lucrat, între anii 1950 și 1954, ca asistentă la Muzeul Naţional de Artă al României, în perioada în care directorul instituției era pictorul și profesorul Max Hermann Maxy. Adina Nanu a supervizat, în acea perioadă, Galeriile de artă universală și românească ale muzeului.

Pasiunea sa pentru costume a condus la colecționarea unor obiecte cu adevărat extraordinare, pe care aceasta le-a și arătat publicului în mai multe rânduri, cu ocazia expozițiilor pe care le-a realizat sau la a căror realizare a contribuit. De-a lungul vieții sale, a realizat peste 20 de expoziții ale colecției de costum.

Adina Nanu a și scris volume de istoria artei și memorialistică, precum „Artă, stil, costum”, „Călătorie în jurul casei mele”, „Bărbatul și moda”, alături de Ovidiu Buta, și multe altele. De asemenea, aceasta a fost autoarea a nenumărate articole în publicații de specialitate, a susținut conferințe și emisiuni.

Adina Nanu fost distinsă cu Ordinul Muncii cl. II pentru organizarea expoziţiei Centenarului Institutului de Arte Plastice, în 1964, a primit Ordinul „Serviciu Credincios” în grad de comandor, dar și titlul de Doctor Honoris Causa din partea Universității Naţionale de Artă Teatrală și Cinematografică și a Universității de Arte.

Vestea decesului Adinei Nanu la vârsta de 93 de ani a fost întâmpinată cu durere și recunoaștere a imensei contribuții a acesteia de lumea culturală din România. „Cea care ne-a dat aripi să înfiinţăm Asociaţia pentru Muzică, Artă şi Cultură, cea care a susţinut mereu ideile şi proiectele noastre, prof. Adina Nanu, a plecat dintre noi lăsând un gol imens”, a fost mesajul Asociaţiei.

Și Virgil Niţulescu, directorul Muzeului Naţional al Ţăranului Român, a scris: „La cei 93 de ani ai dumneai, avea o energie şi o vitalitate pe care nu o au mulţi dintre tineri. Era un uriaş rezervor de idei, de cunoştinţe, de generozitate, de iniţiative. Proiectul său de o viaţă, de a înfiinţa un muzeu al costumului românesc, nu a ajuns să fie oficializat, deşi multe dintre exponatele pe care le-a strâns, cu pofesionalism, de-a lungul vieţii, au fost văzute în expoziţii temporare”.

Citește și:
Wanda Mihuleac, artista pe care România trebuie să o (re)cunoască

Foto: pagina de Facebook a Muzeului Național de Artă al României

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle