7 locuri de vazut intr-un city break in Cluj

La Cluj gasesti viata de noapte, puzderie de cafenele, artisti talentati si foarte multe locuri de vazut. Am selectat, pentru tine, sapte destinatii de neratat.

7 locuri de vazut intr-un city break in Cluj

1. Muzeul Farmaciei

Chiar in Piata Unirii se afla acest mic (si fascinant) muzeu pe care ai face bine sa il vizitezi cat mai curand, pentru ca este posibil sa fie evacuat, deoarece cladirea a fost recuperata de fostii proprietari. Dincolo de asta, muzeul se afla in locul celei mai vechi farmacii din oras, atestata de pe la 1573, dupa cum spun unele surse. Din 1949, locul a devenit un muzeu care o sa iti satisfaca toate fanteziile cu leacuri miraculoase si laboratoare in care se concep potiuni vrajitoresti.

2. Cimitirul Hajongard

Este unul dintre cele mai vechi din oras, infiintat in secolul al XVI-lea, si nu te-am trimite sa il vezi daca nu am sti ca este exact acel gen de loc extrem de romantic si de melancolic pe care nu ai voie sa il ratezi. De anul trecut, cimitirul este considerat monument istoric si, avand in vedere ca a fost infiintat in urma marii ciume din 1585, e usor de inteles valoarea lui de document.

3. Gradina Botanica

Poti sa iei cum vrei locul acesta – fie ca o institutie educativa, fie ca, pur si simplu, o gradina in care te poti plimba la nesfarsit, pentru ca fiecare sezon vine cu atractiile lui in gradina de pe deal. Fondata de Alexandru Borza in 1920, gradina adaposteste peste 10 mii de specii, are niste sere spectaculoase si alei pe care le poti strabate intr-o plimbare placuta care iti va arata specimene de plante de pe tot globul. Si, din nou, ti-am zis ca e locul perfect de plimbare?

4. Fabrica de Pensule

Un proiect cultural foarte dezbatut la ora aceasta, Fabrica de Pensule ramane locul care a pus Clujul pe harta artei internationale. In halele de pe strada Henri Barbusse sunt galerii, ateliere de artisti, organizatii culturale, practic, un intreg mediu efervescent unde publicul are parte de manifestari care tin de teatru, dans contemporan, arte vizuale, muzica si tot soiul de alte lucruri interesante.

5. Biserica Franciscana

Monumentul istoric din Piata Muzeului e de neratat din mai multe motive – in primul rand, pentru ca este una dintre cele mai vechi constructii de pe aici, ridicata intre 1260 si 1290. Istoria cladirii a fost tare zbuciumata – dupa ce proprietatea a fost dezvoltata de dominicani pe la 1400, ordinele catolice au fost alungate de aici in 1556, si biserica a devenit locuinta reginei Izabella a Ungariei, dupa care locul a fost transformat in scoala. Cladirea s-a intors la Biserica Romano-Catolica abia in 1693, care a infiintat aici o scoala a iezuitilor. Dupa care franciscanii au ajuns iar in posesia bisericii, au infiintat si o valoroasa biblioteca si, mult mai recent, au fondat si o tipografie. Ai ce sa afli, deci, despre locul acesta, care spune multe despre istoria intregii zone.

6. Biserica Sfantul Mihail

Va fi greu sa o ocolesti, dat fiind ca domina centrul orasului, dar e musai sa arunci o privire mai atenta catre aceasta constructie gotica care a inceput sa fie ridicata in 1316. Dupa incendii, demolari, cutremure si alte dezastre, biserica a ramas un punct de reper pentru enoriasii clujeni, servind comunitatile de luterani, unitarieni, calvinisti etc. Si, fireste, spatiu unde au avut loc cateva evenimente istorice notabile – aici a fost botezat Matei Corvin si au fost investiti principii Gabriel Bethlen sau Sigismund si Gabriel Bathory.

7. Oser

Dupa ce ti-ai luat portia de istorie, meriti sa te rasfeti un pic. Si pentru asta trebuie sa mergi, sambata dimineata, in Oser. Sigur, Clujul are o multime de locuri de unde poti sa cumperi antichitati, dar targul de pe strada Bobalnei iti va oferi mult mai mult de atat – adica orice ti-ai putea dori sau ti-ai imagina ca ai nevoie. In plus, este un loc atat de pitoresc incat merita sa il vizitezi chiar daca nu intentionezi sa cumperi nimic.

Foto: 123rf.com

Îti recomandam si alte obiective turistice din Cluj

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din turism