Studiu științific: Când a început, de fapt, epidemia de coronavirus

Un studiu publicat recent încearcă să contureze evoluția noului coronavirus și să afle când a început să fie transmis la oameni.

Studiu științific: Când a început, de fapt, epidemia de coronavirus

La sfârșitul lui decembrie 2019, când au fost raportate primele cazuri de infectare în Wuhan, China, oamenii de știință nu aveau un nume pentru noul coronavirus. Un nou studiu arată că de fapt, acesta a început să se răspândească chiar în luna octombrie.

Cercetătorii de la institutul de genetică al University College London au făcut analiza genetică a peste 7.600 de pacienți din întreaga lume înainte de a ajunge la concluzia că epidemia de coronavirus a început anul trecut, înainte de a se răspândi rapid pe toată planeta. 

Studiul publicat marți susține următoarele: „Estimările spun că pandemia de coronavirus a început undeva între 6 octombrie și 11 decembrie anul trecut, ceea ce corespunde cu perioada în care virusul a început să fie transmis la oameni.” Cercetătorul Francois Balloux a declarat pentru CNN că „(virusul) este foarte recent. Suntem foarte, foarte, foarte siguri că virusul a fost transmis la oameni anul trecut. Este posibil ca noul coronavirus să fi circulat cu mult timp înainte de a fi identificat și ca urmare, a infectat o bună parte a populației.”

Din baza de date New York Times reiese că în acest moment avem la activ 3.781.896 de cazuri confirmate de coronavirus și 264.602 de morți. Cercetătorii spun că, din cauza rapidității cu care noul virus s-a răspândit, nu se poate afla care a fost primul caz.

Deși oamenii de știință au descoperit că virusul suferă mutații, nu există dovezi că asta l-ar face mai periculos. Cât privește traiectoria acestuia și transmisibilitatea, acestea sunt imposibil de prezis în acest moment.

Un studiu care nu a fost încă verificat de alți oameni de știință spune însă că există posibilitatea existenței unei tulpini mai puternice de coronavirus și ca ea să fie responsabilă pentru valul de decese din Europa și coasta de est a Statelor Unite. Totodată, alți medici spun că asta nu are nicio legătură, și că totul ține de răspunsul imunologic al fiecăruia dintre noi.

Citește și:
Coronavirus depistat în sperma celor infectați. Se transmite virusul pe cale sexuală?

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video