De ce nu se deschid restaurantele după 15 iunie – explicațiile Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru

Una dintre cele mai așteptate măsuri de relaxare este cu siguranță cea care implică deschiderea restaurantelor din spațiile închise.

De ce nu se deschid restaurantele după 15 iunie – explicațiile Ministrului Sănătății, Nelu Tătaru

Din păcate însă, se pare că deschiderea restaurantelor după 15 iunie nu va fi posibilă, România fiind încă în stare de alertă din cauza pandemiei de coronavirus.

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a explicat într-o emisiune la Digi24, care sunt motivele pentru care restaurantele din spațiile închise nu se vor deschide după 15 iunie, dar a vorbit și despre alte măsuri care se vor aplica în cea de-a treia etapă de relaxare.

„De ce nu se deschid restaurantele? Pentru că avem spații închise. Spațiile închise înseamnă un alt tip de aerosolizare. Încercăm o evaluare pe 15 – 30 de zile a spațiilor deschise, în care nu avem elementul de aerofloră. Mai avem 15 zile în care putem vedea care sunt rezultatele. În planul B nu mai putem restricționa absolut nimic”, a declarat Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru.

Ministrul a mai vorbit și despre decizia ca locurile de joacă pentru copii, din spații închise, să rămână închise chiar și în cea de-a treia etapă de relaxare. „Locurile de joacă rămân închise. Sunt locuri cu multe suprafețe comune și atunci transmiterea se poate face. În spațiile închise nu putem spune că avem aceeași ardere a virusului ca în spațiile deschise”.

După ce Președintele Klaus Iohannis a anunțat că după data de 15 iunie se vor deschide grădinițele și creșele private, Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a vorbit și despre deschiderea grădinițelor de stat, precizând că această decizie aparține doar autorităților locale.

„Pe 12 iunie s-ar fi terminat anul școlar, inclusiv pentru grădinițe. În acest context nu mai putem remunera un părinte care rămâne acasă și atunci trebuie să dăm posibilitatea ca pentru copiii mici să poată fi undeva ținuți și avut grijă de ei. Cele de stat, avem într-o comunitate una sau două grădinițe care puteau prelua copiii. Ține foarte mult de autoritățile locale acest lucru. Putem deschide grădinițe, școală, after school-uri în condițiile în care se păstrează distanțarea socială. Ține foarte mult de autoritățile locale. Nu putem restricționa o grădiniță de stat să se deschidă în condițiile în care aplică aceleași cerințe și aceleași norme de funcționare ca o grădiniță privată”.

Nelu Tătaru le-a dat o veste proastă și microbiștilor, anunțând că meciurile de fotbal se vor desfășura în continuare fără spectatori. „Fotbal fără suporteri, s-a ales această variantă. După cum știți avem o lună de zile de când s-a ales varianta cantonamentului cu testări repetate atât în cazul staff-ului cât și al jucătorilor. A urmat o perioadă a antrenamentelor individuale, de grup, apoi colective. În această perioadă am văzut și meciuri amicale. Urmează sfârșitul campionatului, sunt acele meciuri oficiale, dar fără a avea spectatori. Bucuria unui gol și galeria nu poate păstra distanțarea socială. Noi am dat doar regulile de aplicare în această competiție„.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Organizarea ceremoniilor religioase în interiorul bisericilor nu intră în discuție pentru 15 iunie. „Într-o următoare perioadă, după 14 zile”, această interdicție ar putea fi ridicată, a declarat ministrul Sănătății, la Digi24.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat zilele trecute o parte dintre noile măsuri de relaxare care vor intra în vigoare după 15 iunie. Atfel, se vor redeschide mall-urile (fără restaurante şi locuri de joacă), grădinițele și creșele private, dar și sălile de fitness și piscinele exterioare.

Citește și:
Doctorul Alexandru Rafila dă câteva sfaturi cu privire la cum ar trebui să se desfășoare cursurile școlare începând cu septembrie

Foto: Hepta

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video