Ce greșeală să eviți dacă porți mască de protecție textilă – avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru

Fie că porți mască de protecție textilă sau standard, chirurgicală, este foarte bine că o faci. Dar în cazul primeia, pentru că este reutilizabilă, trebuie să te ferești să faci această greșeală.

Ce greșeală să eviți dacă porți mască de protecție textilă – avertismentul medicului Tudor Ciuhodaru

Ai decis să folosești mască de protecție textilă, fie pentru că crezi că te protejează suficient, fie din îngrijorare pentru efectele pe care măștile de unică folosință le au asupra mediului, fie din rațiuni financiare sau din orice alte motive. Este foarte bine că o faci, pentru că orice fel de variantă de a-ți acoperi gura și nasul ajută la limitarea răspândirii coronavirusului, mai ales dacă majoritatea oamenilor poartă mască.

Medicul Tudor Ciuhodaru, specializat în urgențe, a vorbit pentru DCNews despre purtarea măștii, și a declarat că, între o mască de protecție textilă și una chirurgicală, el ar alege-o întotdeauna pe cea din urmă. Medicul a vorbit și despre erorile pe care le facem atunci când purtăm mască și despre cum ne putem asigura că o purtăm cât mai eficient posibil.

„Între o mască textilă şi una chirurgicală eu aş alege cea de-a doua variantă. Însă, indiferent de ce tip de mască folosim, esenţial este ca aceasta să fie purtată şi înlocuită corect. Dacă nu sunt spălate corect mâinile înainte de a atinge masca, dacă nu este fixată corect şi scoasă corect, înseamnă că eficienţa ei e pusă sub semnul întrebării.”, a spus medicul.

Acesta a avertizat și în legătură cu o greșeală comună pe care o pot face persoanele care au ales să poarte mască de protecție textilă, și anume să o dezinfecteze cu produse pe bază de alcool sau clor, din dorința ca aceasta să fie cât mai sigură. Se pare, însă, că astfel de intervenții pot dăuna măștii.

„Aceste substanţe distrug textura materialului, iar eficienţa măştii scade.” Dacă este o mască de protecție textilă, aceasta „se pune în chiuvetă, se spală bine cu detergent şi, eventual, poate fi şi călcată cu fierul înainte de utilizare”, a mai precizat medicul Tudor Ciuhodaru.

Citește și:
Avertismentul medicului pneumolog Nicoleta Bîrcă: „Virusul este mai agresiv. Cazurile au devenit din ce în ce mai severe'

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video