Avertismentul medicului pneumolog Nicoleta Bîrcă: „Virusul este mai agresiv. Cazurile au devenit din ce în ce mai severe”

Numărul din ce în ce mai mare de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus ar trebui să fie un real motiv de îngrijorare pentru noi toți.

Avertismentul medicului pneumolog Nicoleta Bîrcă: „Virusul este mai agresiv. Cazurile au devenit din ce în ce mai severe”

Medicii din întreaga țară, care tratează pacienți diagnosticați cu Covid-19, încearcă în mod constant să avertizeze populația despre efectele pe care acest virus le are asupra organismului uman.

Mai mult, se pare că unii doctori au observat și o schimbare a efectelor pe care le are infectarea cu coronavirus, trăgând un semnal de alarmă cu privire la cazurile din ce în ce mai grave pe care le tratează.

Nicoleta Bîrcă, șefa secției de Pneumologie a Spitalului Județean din Buzău, a vorbit într-o intervenție la Digi24 despre înmulțirea cazurilor de persoane care suferă de afecțiuni pulmonare pe fondul infectării cu coronavirus.

„Virusul este mai agresiv. Asta am observat noi, medicii care tratăm pacienții COVID. În ultima perioadă cazurile au devenit din ce în ce mai severe. Dacă inițial am avut primul val de pacienți asimptomatici sau cu forme ușoare, din ce în ce cazurile au devenit mai severe, din ce în ce mai des cu afecțiuni pulmonare, deci problema este foarte serioasă.

Am avut pacienți care s-au prezentat la debut cu accident vascular cerebral și ulterior am descoperit că de fapt aveau infecție SARS CoV-2. Am stabilit diagnosticul pe bază de tomograf computer, deci aveau și leziuni pulmonare și test COVID pozitiv. Este clar că debutul a fost un AVC, dar acesta a fost cauzat de coronavirus,” a declarat doctorul Nicoleta Bîrcă.

Medicul pneumolog a ținut să atragă atenția că și pacienții cu forme ușoare ale infectării cu coronavirus au suferit unele leziuni hepatice, iar problemele pulmonare apar chiar și la pacienții asimptomatici.

„Nu putem să ne culcăm pe o ureche – să spun așa – că vom face o formă ușoară, pentru că nu avem de unde să știm. Practic, virusul atacă toate organele și sunt din ce în ce mai puțini cu forme ușoare. Nu avem de unde să știm ce formă vom face. Din păcate nu are legătură cu comorbiditățile pacienților. Am avut pacienți tineri, fără niciun fel de altă problemă de sănătate și care la un moment dat, undeva între zilele 5 și 10 au avut o evoluție proastă, au necesitat oxigen sau chiar transfer în terapie intensivă.

La nivel pulmonar apar niște zone de inflație, ca urmare a luptei organismului de învinge acest virus. Aceste zone de inflamație, din ce în ce mai mari practic împiedică schimbul gazos, deci oxigenul nu mai pătrunde în alveolele pulmonare, dioxidul de carbon nu mai este eliminat așa cum trebuie și pacientul resimte acea nevoie de aer, lipsă de aer, dispnee, cum o numim noi în limbaj medical, care poate fi mai mult sau mai puțin gravă.

Această lipsă de aer, de cele mai multe ori îi aduce la camera de gardă, necesitând oxigeno-terapie, sau, mai grav, ajung la Terapie Intensivă intubați. Cam asta ar fi la nivel pulmonar. Pe lângă asta se pot produce diferite infecții bacteriene, dezvoltând pneumonii bacteriene și așa mai departe. Deci este o boală serioasă.

Problemele pulmonare apar și la asimptomatici, iar după câteva zile, atunci când apar simptomele, e posibil să fie prea târziu. Și în analizele sanguine ale pacienților asimptomatici regăseam modificări. Chiar și la nivel hepatic, renal, fără ca pacientul să prezinte simptome.

Este de preferat, chiar dacă este asimptomatic, pacientul să se prezinte la medic, să accepte evaluarea, pentru că nu se știe cum va fi evoluția ulterioară. Nu ține de vârstă sau de alte afecțiuni.

Tratamentul trebuie să fie complex, trebuie să fii cu ochii pe pacient în fiecare secundă. Este foarte greu. Un pacient poate vira foarte ușor de la un pacient cu formă ușoară a bolii, la un pacient cu o formă medie, severă”, a mai precizat Nicoleta Bîrcă, șefa secției de Pneumologie a Spitalului Județean din Buzău pentru Digi24.

Citește și:
Semnalul de alarmă dat de medicul Virgil Musta cu privire la momentul când vom avea o reducere a cazurilor Covid-19

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video