Alexandru Rafila: carantina este singura soluție

Carantina este singura soluție pentru a ține în control epidemia, a spus Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, referindu-se la măsura stabilită din nou în Franța.

Alexandru Rafila: carantina este singura soluție

Carantina este singura soluție pentru a prelua control asupra răspândirii noului coronavirus, a declarat profesorul Alexandru Rafila într-un interviu acordat Digi24, referindu-se la măsura impusă, din nou, de președintele Emmanuel Macron, în Franța.

Acesta a precizat că decizia autorităților franceze este perfect explicabilă, și a vorbit și despre faptul că pentru astfel de evoluții ale epidemiei, observate în ultima vreme în întreaga Europă, carantina este singura soluție care poate funcționa, deși, a spus reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, „este important să nu ajungi acolo, prin măsuri preventive„.

„Din păcate, tot mai multe țări în Uniunea Europeană înregistrează astfel de evoluții, care fac ca sistemele de sănătate să nu fie sustenabile, adică să nu poată să preia toți pacienții, și nu mă refer doar la pacienții de terapie intensivă, ci și alți pacienți, cu forme medii. De exemplu, în Belgia nu au acces la servicii medicale spitalicești dacă au forme medii de boală”, a adăugat Alexandru Rafila. În Franța carantina este instituită pentru o lună începând de vineri, 30 octombrie. Și Germania a ales o variantă de carantină parțială pentru următoarele săptămâni.

Carantina este o soluție și pentru România?, a fost întrebat specialistul. „În momentul de față, nu”, a răspuns acesta, specificând: „Noi avem o situație ceva mai bună, la noi a fost o creștere permanentă, noi n-am avut acea scădere din timpul verii, dimpotrivă. Toată vara am înregistrat o creștere a numărului de cazuri. S-a produs ceva care, din punctul meu de vedere, putea fi făcut mai bine. Sistemul de sănătate publică nu a fost în nici un fel ranforsat, focalizat pentru o eventuală reizbucnire a numărului de cazuri și, de asemenea, nu am pregătit din punct de vedere al capacității de testare o structură de pregătire a personalului și introducerea unui control extern de calitate care să facă credibile toate rezultatele din sistem”.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Și președintele Klaus Iohannis a spus într-o conferință de presă că măsura carantinării nu se întrevede încă pentru țara noastră: „situația nu ne duce cu gândul la o carantină sau un lockdown”.

Citește și:
6 pași de urmat dacă ai simptome de Covid-19

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video