MADE IN RO: Designeri de obiect

La sfarsitul anului trecut, o expozitie de o saptamana, organizata de ELLE Decoration la Readers' Café, a reunit o parte dintre designerii de obiect autohtoni. Succesul lor a fost masu­rabil in produsele pe care le-au vandut. De atunci, in Bucuresti, expozitiile de acest gen s-au inmultit si le sustinem cu mare convingere! Fiti cu ochii pe ei, sunt nume de care o sa tot auziti!

MADE IN RO: Designeri de obiect

Tudor Balanean

Ca designer, poti influenta lumea care te inconjoara. Ai abilitatea, intr-o oarecare masura, de a crea un univers de obiecte, spatii si experiente care prin latura lor estetica si practica sa ajute la imbunatatirea calitatii vietii cotidiene. Asta crede Tudor, asa ca… asta face.

Cum te prezinti?
Spun ca sunt designer, fara a intra in detalii. Interesante sunt intrebarile care urmeaza, variind de la „Ce inseamna asta?” pana la „Ce fel de designer?” Chiar daca termenul e poate cam vag si nu divulga cu exactitate ceea ce faci, il folosesc deseori fara alte explicatii.

Atunci cand nu ai absolut nimic de facut pentru niciun client… ce faci?
Fac ceva pentru mine… fie ca e vorba de a lucra la un proiect pe care-l aveam in minte, de a invata ceva sau pur si simplu de a gasi un mod sa ma deconectez de la viata de zi cu zi.

Care e treaba cu designul in Romania? De ce crezi ca merge, de ce crezi ca nu merge?
Eu vad designul in Romania ca pe ceva cu potential, fara a fi bine definit, insa ma refer in special la designul de interior si de mobilier. Designul de produs, din pacate, este cel mai dezavantajat si mai putin evoluat. Cert e ca sunt multi oameni creativi in domeniu, iar problemele tin mai mult de progresul tehnologic, de perceptie, si intr-o oarecare masura de educatia de profil careia ii lipseste adesea latura practica. Ca si in alte discipline, exista o intarziere in adoptarea tendintelor internationale, si momentan pare aproape imposibil ca designul romanesc sa genereze el insusi tendinte noi.

Care e cea mai recenta creatie a ta? Dar cea mai… simpatica?
Comoda Spaceage e cu siguranta una dintre cele mai dragi mie. I-am dedicat mult timp si proiectul m-a atras inca din faza schitelor. Sper sa nu ramana la faza de prototip.

Daca ai putea fi o zi altcineva…
…as alege sa fiu Karim Rashid. Mi se pare un designer fascinant nu numai prin multitudinea de teme de design abordate, ci si prin natura specifica a creatiilor sale.

Ce nu iti place din ceea ce faci?
Compromisurile. Exista situatii in care nu ai alta alternativa daca vrei sa duci la bun sfarsit un proiect inceput, dar e pacat cand proiectul isi pierde din potential.

Realizator: Liana Vasilescu

Citeste continuarea in Elle Decoration primavara-vara 2012
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din elle decoration