Endometrioza, cauză de infertilitate pentru 30-40% dintre femeile aflate de vârstă fertilă

Endometrioza, cauză de infertilitate pentru 30-40% dintre femeile aflate de vârstă fertilă

Ȋntre 30-40% dintre femeile care se confruntă cu endometrioza au doi inamici de temut: endometrioza și infertilitatea. Frecvent, femeile aflate la vârstă reproductivă descoperă că au endometrioză în cadrul investigațiilor care sunt indicate pentru elucidarea cauzelor infertilității. De aici rezultă, pe de o parte, un diagnostic întârziat și pe de altă parte, un parcurs terapeutic mult mai complicat, pentru că obiectivul obținerii unei sarcini va fi considerat prioritar și deciziile terapeutice se vor face ținând cont ȋn primul rând de acest obiectiv.

Endometrioza și mecanismele infertilității 

Întârzierea diagnosticului de endometrioză conduce la extinderea leziunilor, care uneori exced zona pelvină, precum și la complicații care fac dificilă, uneori imposibilă, obținerea sau păstrarea unei sarcini. Un diagnostic de endometrioză profundă-gr. III/IV- extinsă, infiltrativă ȋn ţesuturi și organele genitale interne poate îngreuna procesul obținerii unei sarcini pe cale naturală. Mecanismele infertilității sunt diferite în funcție de localizarea leziunii, întinderea ei si efectele pe care le are asupra organelor implicate ȋn reproducere. Endometrioza produce diferite disfuncții: disfuncție tubară, obstacole la nivelul trompelor, disfuncție ovariană, influenţ adverse ale lichidului peritoneal asupra fenomenelor legate de fecundație, procese inflamatorii care pot împiedica procesele reproductive etc.

Când este oportună o intervenție chirurgicală de excizie a implantelor de endometrioză? 

Tratamentul endometriozei profunde este o mare provocare pentru femeia aflată în perioada fertilă, care își dorește să obțină o sarcină. De aceea, este recomandat ca pacienta să fie îndrumată către un chirurg ginecolog specializat în diagnosticul, tratamentul și chirurgia endometriozei. Expertiza medicului ginecolog care ghidează pacienta trebuie să fie extinsă și consolidată de cunoștinte și experiență în infertilitate și proceduri de reproducere umană asistată.

Daca pacienta nu are dureri și manifestări foarte severe și își dorește să rămână însărcinată, e posibil să se amâne decizia de a interveni chirurgical, până când se obține o sarcină. Acest obiectiv este considerat cu prioritate. Dacă trec câțiva ani și pacienta se confruntă cu endometrioză profundă severă, cea mai bună opțiune este intervenția chirurgicală, care poate rezolva problema de fond și contribui la îmbunătățirea statusului reproductiv al femeii.

În cazurile de endometrioză profundă, intervenția chirurgicală realizată corect poate îmbunăți fertilitatea

Intervenția chirurgicală de excizie a leziunilor de endometrioză trebuie să realizeze excizia completă a leziunilor, fară a afecta rezerva ovariană. Intervenția chirurgicală va urmări: restabilirea anatomiei tubo-ovariene, excizia leziunilor peritoneale superficiale de endometrioză, excizia endometriomului ovarian cu afectarea minimă a țesutului ovarian, excizia leziunilor de endometrioză profundă- leziunile de la nivelul ligamentelor utero-sacrate, rect, sept rectovaginal; leziunile ce pot obstrua ureteral, endometrioza vezicală. Pe scurt, se va urmări excizia leziunilor, îndepărtarea obstrucțiilor și repunerea în funcțiune a mecanismelor implicate în reproducere.

Îndepărtarea leziunilor de endometrioză duce la eradicarea surselor inflamatorii, lucru care poate îmbunătăți și calitatea materialului biologic. Pentru procedurile de reproducere umană asistată, aceasta înseamnă obținerea unor ovocite de calitate mai bună. În plus, toate mecanismele care intrică procesul de reproducere sunt facilitate, prin dispariția sursei inflamatorii locale.

După intervenția chirurgicală, conduita terapeutică ghidată de un specialist în infertilitate poate include: tehnici de reproducere umană asistată, stimularea ovulației, act sexual dirijat, fertilizarea în vitro (FIV). Rata de succes în FIV este influențată de stadiul evolutiv al endometriozei.

Ultimele studii internaționale au relevat faptul că femeile care au optat pentru tratament chirurgical al endometriozei inainte de o tehnică de reproducere umană asistată au avut o rata mai mare de obținere a sarcinii după intervenția chirurgicală, faţă de cele care au ales direct să apeleze la fertilizare în vitro sau alte tehnici de RUA.

Exista riscul ca endometrioza să recidiveze după intervenția chirurgicală? Cum afectează fertilitatea intervențiile repetate?

Fiind o boală cronică, evolutivă, endometrioza are riscul să recidiveze. În evaluarea deciziilor de reintervenție, pacientele trebuie să aibă în vedere că intervențiile chirurgicale repetate afectează rezerva ovariană, toate acestea reducând substanțial șansa de a obține o sarcină. De aceea, se consideră că prima intervenție în endometrioză reprezintă o decizie esențială pentru viitorul reproductiv al femeii aflată la vârstă fertilă, care își planifică un viitor reproductiv.

Mai mult decât în orice altă patologie, endometrioza necesită o abordare multidisciplinară, prin prisma complexităţii bolii și implicaţiilor sale, fiind o patologie care cointeresează mai multe discipline: ginecologi, chirurgi generaliști, medici specializați în imagistică, specialiști ȋn reproducere umană asistată, nutriționiști, kinetoterapeuți, psihoterapeuți etc.

Un rol important în chimia echipei îi revine medicului ginecolog, care ghidează pacienta în gestionarea infertilității, devenindu-I ghid și sfătuitor, un sprijin în atingerea celui mai frumos vis, acela de a deveni mamă Călătoria endometriozei, înrudită cu a infertilității este un drum lung și anevoios, pentru care pacienta trebuie să se înarmeze cu răbdare și cu multă determinare.

O ultimă recomandare pentru pacientele care se confruntă cu endometrioza este să aleagă responsabil medicii care ȋnţeleg această patologie, pentru că deciziile luate pot influenţa ireversibil viitorul.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial