Endometrioza

Care este impactul endometriozei la nivel mental si emoţional?

Endometrioza

Terapii de suport care pot ajuta femeia pentru a gestiona durerea, infertilitatea și stigma socială

Endometrioza este o suferinţă progresivă, debilitantă, ce impactează femeia nu numai la nivel fizic, dar și mental și emoțional.

Ȋn linii mare, endometrioză ȋnseamnă o migrare a țesutului endometrial în afara uterului. Este o boală extensivă ce depășește de multe ori cavitatea pelvină, extinzându-se și ȋn vecinătate (intestine, vezică, rect). Această multiplicare aberantă a celulelor endometrului aduce cu sine dureri pelvine puternice, manifestate ciclic, care necesită analgezie puternică sau suport antiinflamator, femeia fiind afectată de durere și solicitând deseori ajutor medical de urgenţă.

Această durere ciclică, ȋnsoţită sau nu de alte simptome de tipul durerilor ȋn timpul say după contactul sexual, dureri sau tulburări digestive și de tranzit intestinal, produc pe termen lung o stare permanentă de disconfort, anxietate, depresie și alte forme de dezechilibru.

Când acestor dureri, li se adaugă și efectele secundare, de tipul infertilității provocate de boală, provocarea și trauma devin și mai greu de suportat. Din păcate, cca 30-40% dintre femeile diagnosticate cu endometrioză sunt și infertile, iar povara de a nu putea aduce pe lume un copil nu mai este o traumă individuală, ci o traumă a cuplului.

Ce simte femeia afectată de endometrioză?

Plecând de la diagnostic, faptul că multe femei nu sunt crezute sau înțelese, rămâne o mare necunoscută și provoacă din start o stigmă. Diagnosticul de endometrioză poate trena și 5-10 ani, diagnosticul fiind greu de stabilit, chiar adresându-se medicilor. Ce este bine de făcut este ca, dacă există o suspiciune în acest sens, pacienta să se adreseze unui centru specializat în diagnosticul și tratamentul endometriozei. În acest fel, adresându-te unui medic/unei echipe de medici cu experiență în această patologie, poți scurta drumul către un diagnostic de certitudine.

În al doilea rând, o durere recurentă, surdă, apăsătoare este ca o picătură chinezească. La fiecare episod îți mai scade câte puțin gradul de toleranță. Durerea cronică pelvină, instalată în timp, duce la stări de anxietate și depresie, iar femeia are tendința să se izoleze de restul lumii. Femeia se poate simți neînțeleasă. În consecință, se va simți frustrată, poate dezvolta resentimente, ȋn timp, se izolează. Odată cu acesta, vulnerabilitatea se transferă și în plan mental, femeia renunțând la câte un fragment de viață socială în schimbul momentelor de singurătate în care încearcă să își metabolizeze episodul de durere. Este aceasta soluția? Sigur nu, dar percepția poate fi aceea că este mai ușor de suportat cu ea însăși, decât în prezența celorlalți. Ce puteţi face? Nu vă izolaţi! Există oamenii din jur care pot ȋnţelege această vulnerabilitate și pot empatiza. Există grupuri de suport pentru pacientele cu endometrioză, ȋn care puteţi cunoaște și ȋmpărtăși experienţe similare. Puteţi apela la ajutor specializat, există psihoterapeuţi care au expertiză ȋn lucrul cu acești pacienţi.

Un alt nivel la care endometrioza lovește din plin psihicul femeii este momentul în care femeia descoperă că nu poate avea copii, uneori endometrioza fiind descoperită ȋn contextul căutării cauzei infertilităţii. Trauma de a nu putea aduce pe lume copii este cu atât mai serioasă, cu cât se ȋmparte la doi, ȋn relaţia de cuplu. Fiind vorba de facturi relaţionali, devine important suportul afectiv din partea familiei, prezenţa unui soţ empatic și ȋnţelegător, a unor părinți, rude suportivi care să știe să fie alături în astfel de momente. În tot acest context, devine foarte important ajutorul specializat pe care îl primește pacienta în tot procesul terapeutic, deloc simplu, care poate presupune intervenții chirurgicale complexe, care pot adaugă sau din contră, elimina un stres suplimentar.

Chirurgia endometriozei este o chirurgie complexă, recomandat a fi făcută în centre specializate muldisciplinare, care alături de echipe complexe: ginecolog, chirurg ginecolog specializat în endometrioză, chirurg generalist, urolog, radiolog, specialist în infertilitate etc., să integreze si psihologi clinicieni, care să poată sprijini pacienta prin suport psihologic adecvat.

Abordarea psihoterapeutică in endometrioză:

Intervenția psihologică în endometrioză constă în psihoterapie iar principalele instrumente de lucru ale psihologului constau în capacitatea de a asculta și lăsa spaţiu de exprimare, manifesta empatia și compasiunea, nevoia de adevăr și înțelegere a dificultăţilor cu care se confruntă pacienta.

Astfel, abordarea psihoterapeutică poate fi una cognitiv-comportamentală sau de orientare psihodinamică, de tip terapie sistemică, mindfulness, etc. Se pot folosi tehnici de relaxare, controlul respirației, exerciții de imaginație,etc.

La final, toate aceste tehnici și abordări vizează starea generală de bine, o cât mai bună comunicare cu pacienta, eliminarea angoasei, într-o căutare de sens și semnificație a experiențelor traumatice, pornind de la un adevăr de necontestat, acela al evidenţei că și durerea face parte din viață.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial