Cum se desfășoară Ecografia Doppler Cardiacă?

Ecocardiografia Doppler sau un eco-Doppler cardiac este o tehnică de imagistică medicală care relevă vizualizarea structurilor inimii, a cavităților sale, a valvelor sale și a principalelor vase de sânge din apropiere.

Cum se desfășoară Ecografia Doppler Cardiacă?

Ecocardiografia Doppler sau un eco-Doppler cardiac este o tehnică de imagistică medicală care relevă vizualizarea structurilor inimii, a cavităților sale, a valvelor sale și a principalelor vase de sânge din apropiere.

Ecografia Doppler Cardiacă este deci un examen ce constă în observarea inimii, a vaselor de sânge și a fluxului sanguin pe imagini în mișcare, grație ultrasunetelor. Este un act care se realizează pentru a se putea depista o eventuală maladie cardiovasculară sau pentru a se urmări evoluția sa.

Ce este o ecografie doppler cardiacă și la ce se folosește?

Alegând să faci o ecografie Doppler cardiologie, se va reuși să:

  • Se vizualizeze inima, structurile sale, cavitățile și valvele sale, dar și principalele vase de sânge care sunt în proximitatea sa- aorta, arterele pulomonare, vena cavă inferioară, în 2D sau în 3D.
  • Se observe și analizeze deplasările țesuturilor cardiace, dar și fluxul sanguin- cantitate, viteză, sens sau neregularități eventuale. Imaginile obținute sunt dinamice.

Se poate practica la orice vârstă, și este prescrisă în cadrul unui diagnostic sau supravegherii anumitor boli:

  • Maladii ale valvelor cardiace.
  • Malformații cardiace.
  • Insuficiență cardiacă.
  • Patologii ale mușchiului cardiac și ale pericardului, adică stratul care înconjoară inima.
  • Maladii ale aortei toracice- anevrism sau disectie.
  • Hipertensiune arterială.
  • Hipertensiune arterială pulmonară.
  • Agină pectorală.

Cum funcționează o Ecografie Doppler Cardiacă?

Eco-cardiografia Doppler se bazează pe două tehnici: ecografie și funcția Doppler.

Ecografia se folosește de  proprietățile ultrasunetelor emise de sondă. Ultrasunetele se reflectă pe pereții organelor pentru a fi vizualizate și produc un efect de ecou. Feedback-ul face astfel posibilă obținerea de imagini care pot fi analizate de către specialist.

Funcția Doppler se bazează pe fenomenul fizic numit „efect Doppler'. Frecvența undelor sonore transmise de sonda cu ultrasunete este modificată atunci când undele sunt reflectate de la o țintă în mișcare. Funcția Doppler face astfel posibilă studierea fluxurilor sanguine sau a mișcărilor cardiace.

Astfel că, Ecografia Doppler cardiacă este un tip de examen care seamănă cu electrocardiogama. Dar, permite medicilor specialiști să examineze într-o manieră distinctă condițiile în care curge sângele, în care este irigată inima și vasele sanguine. 

La ce trebuie să te aștepți?

În general, acest tip de ecografie este realizat într-o clinică specializată. Se unge partea corpului care trebuie să fie examinată cu gel special, pentru a se ameliora calitatea sunetului. Apoi, un transductor, adică un aparat care transmite undele sonore este aplicat pe piele, în timp ce imagini cu vasele de sânge sunt înregistrate.

Acest tip de test durează în jur de 30 de minute și este complet indolor.

Cum trebuie să te pregătești?

În general, o ecografie Doppler nu necesită nicio pregătire specială în prealabil. În consecință, nu există constrângeri în ceea ce privește consumul de mâncare sau de lichide. Ar trebui însă să informezi medicul specialist cu privire la medicamentele pe care le iei. 

Ecografia cardiacă este un examen cheie, de bază în cardiologie. Este primul examen prescris în cazul în care se bănuiește ceva după consultarea cu stetoscopul și înregistrarea unei electrocardiograme. Va permite cardiologului să studieze amănunțit funcția cardiacă, diferitele cavități ale inimii, valvele sau pericardul. 

De ce este deci important să apelezi la o ecografie cardiacă?

Pentru a confirma originea cardiacă a anumitor simptome. Un pacient poate suferi de dificultăți de respirație, dureri în piept, insuficiență cardiacă etc. Această ecografie face apoi posibilă precizarea originii acestor simptome depistate la auscultare;

Pentru a se evalua impactul unei boli (tensiune arterială crescută, hipotiroidism, diabet etc.) sau al anumitor medicamente asupra inimii;

Odată pus diagnosticul de insuficiență cardiacă, această ecografie face posibilă precizarea originii și severitatea acesteia, și monitorizarea evoluției acesteia, precum și a răspunsului la tratament;

Pentru diagnosticul unui defect cardiac;

Pentru a se detecta o anomalie a valvelor cardiace (valvulopatie);

Deoarece poate să fie studiat și pericardul, care înconjoară inima. Ecocardiografia este apoi folosită pentru a evidenția un posibil revărsat pericardic sau îngroșare a pericardului;

Pentru a se căuta un cheag.

Cât timp durează până când pacientul își revine după o ecografie?

Odată efectuată ecografia cardiacă, pacientul este liber să plece acasă. Apoi își poate relua cursul activităților sale normale. O încetare a lucrului nu este necesară.

De asemenea, nu există complicații din cauza acestei examinări. Într-adevăr, ultrasunetele ecocardiografiei sunt fara pericol. Acesta este motivul pentru care poate fi efectuată în timpul sarcinii sau în timpul alăptării, evitând însă, în același timp alte examinări, în special cele care folosesc raze X, precum tomografiile. Supravegherea medicului este de obicei suficientă pentru a exclude posibilele riscuri, cum ar fi disconfortul, în timpul testelor de efort.

Aceasta este o examinare complet nedureroasă. Cu toate acestea, atunci când este utilizată calea transesofagiană, aceasta poate fi inconfortabilă sau neplăcută. Efortul fizic necesar pentru examinare poate provoca, de asemenea, unele inconveniente, cum ar fi oboseala sau durerile musculare.

sursa photo: pixabay.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial