Masa de Paști este o ocazie de a marca o sărbătoare importantă pentru creștini, de a reuni toată familia, dar și de a concepe un meniu festiv, plin de bunătăți.
În tradiția creștină, Paștele pune capăt unui post lung, iar acesta este motivul pentru care masa principală din prima zi a sărbătorii este, de obicei, una (poate prea) copioasă. Poți alege să prepari un meniu tradițional, cu drob, friptură de miel, ouă roșii și cozonac, dar nimic nu te împiedică să optezi doar pentru câteva aperitive specifice Paștelui, alături de salate și o felie de pască cu brânză ori ciocolată la desert. Indiferent ce variantă alegi, poți să te bucuri de o masă festivă de Paști fiind în același timp atentă la starea de sănătate și la siluetă, dacă apelezi la câteva trucuri simple. Mai jos ai câteva sfaturi pentru a mânca sănătos de Paști, fără să renunți la mici plăceri gastronomice.
Pentru a prepara mese sănătoase, zilnic sau la ocazii speciale, cum este Paștele, unul dintre cele mai importante aspecte de care este bine să ții cont este calitatea alimentelor. Este recomandat să cumperi cantități mai mici de alimente, dar, dacă este posibil, de cea mai bună calitate. Pentru un meniu de Paști mai sănătos mai poți avea în vedere următoarele:
Paștele este o sărbătoare pentru mulți dintre noi, însă acest lucru nu înseamnă că trebuie să îți schimbi toate obiceiurile culinare zilnice. Poți pregăti aceste retete de Pasti care sunt servite în mod tradițional în familia ta, de generații. Însă nu este recomandat să mănânci chiar din toate la aceeași masă. De exemplu, dacă alegi pentru desert o felie de pască, poți mânca puțin cozonac la cină sau la micul dejun din ziua următoare. De asemenea, oricât ar fi de gustoase preparatele pentru masa de Paști, mănâncă din ele fără să faci excese, în porții rezonabile.
Toți nutriționiștii îți vor spune că micul dejun este cea mai importantă masă a zilei, pentru că te ajută să îți reglezi apetitul, contribuind la menținerea greutății în limite normale. Dacă sari peste micul dejun vei fi mai tentată să faci excese la masa principală, mai ales când este plină de bunătăți. Și poate nu vei putea să controlezi ce și cât vei mânca la masa festivă, dar vei putea controla ce să consumi la micul dejun. Prima masă a zilei ar trebui să conțină, în mod ideal, 30% proteine, 40% glucide și 30% lipide. Poți consuma carne, pește, ouă și lactate, dar și proteine vegetale precum năutul și alte leguminoase. În ceea ce privește glucidele, alege versiuni sănătoase, cu absorbție lentă, precum orezul și cerealele integrale. Pentru lipide, untul este o alegere clasică, dar poți opta și pentru grăsimi vegetale, ca uleiul de cocos sau migdale ori avocado. Evită dulciurile la micul dejun, pentru că în mod sigur vei fi tentată de cozonacul și pasca de la masa principală.
Paștele este adesea sinonim cu preparate pe care le mănânci mai rar sau doar cu această ocazie. Poți ceda tuturor acestor tentații culinare, pentru a nu te simți frustrată, dar cu măsură. Studiile arată că cei care cedează din când în când ispitelor sunt cei care au și cele mai mici probabilități de a exagera. Cu sfaturile de mai sus vei putea profita de delicatesele de pe masa de Paști, fără ca starea ta de sănătate să aibă de suferit.
Sursa foto: Pixabay