Cum alegi cea mai bună firmă de contabilitate pentru compania ta

Cum alegi cea mai bună firmă de contabilitate pentru compania ta

Orice antreprenor, chiar şi cel aflat la început de drum, ştie că trebuie să angajeze un contabil sau o firma de contabilitate încă din primele zile de activitate ale companiei sale. Bineînţeles că nimeni nu o să îţi poată oferi o reţetă clasică pentru a găsi cel mai bun contabil pentru compania ta, însă cei din jurul tău îţi pot face recomandări, iar noi îţi vom oferi în continuare câteva sfaturi care să te ajute să iei cea mai bună decizie în această privinţă.

Dar înainte de asta hai sa vedem de ce este important să angajezi un contabil sau să stabileşti o colaborare pe termen lung cu o firmă de contabilitate.

În primul rând trebuie să ştii că o firmă de contabilitate joacă un rol esenţial în activitatea oricărei firme aflate pe teritoriul ţării noastre şi bineînţeles chiar şi în afara lui. Prin urmare, fiecare companie – indiferent de dimensiune, vechime sau profit – care îşi doreşte să aibă o situaţie financiară clară, să fie în legalitate şi să se asigure că are o relaţie corectă cu autorităţile statului, trebuie să aibă o firmă de contabilitate alături. 

În al doilea rând trebuie să ştii că un expert contabil te poate ajuta să fructifici la maxim potenţialul financiar al companie tale, căci el îţi poate oferi sfaturi şi îţi poate arăta modalitatea prin care poţi amplifica profiturile, diminua pierderile şi –  în unele cazuri extreme – te pot ajuta să eviţi falimentul. 

Şi nu în ultimul rând trebuie să ştii că o firmă de contabilitate va monitoriza, înregistra şi declara banii pe care firma îi gestionează, astfel încât compania să se afle în legalitate şi să evite orice probleme care ar putea apărea în acest sens.

Iată în continuare câteva aspecte pe care trebuie să le ai în vedere atunci când alegi firma de contabilitate cu care să colaborezi o perioadă cât mai îndelungată de timp.

  1. Membru CECCAR

Un aspect cu o importanţă majoră este reprezentat de prezenţă în CECCAR – Corpul Experţilor Contabili şi Contabililor Autorizaţi din România. De ce acest aspect este atât de important? Ei bine, trebuie să ştii că în România este obligatoriu că bilanţul să fie avizat şi semnat de un membru CECCAR. Prin urmare, pentru a fi în legalitate, trebuie să te asiguri că persoana cu care vei colabora este membru activ CECCAR. Dar acesta nu este singurul motiv. Mai trebuie să ştii că membrii CECCAR au obligaţia de a participa la cursuri care să le asigure o pregătire profesională continuă. Mai pe scurt, să fie la zi cu legislaţia şi cu noutăţile din domeniu – iar acest lucru nu este unul deloc de ignorat, căci la noi în ţară apar aproape în fiecare zi modificări legislative importante.

  1. Contract

Dacă alegi să colaborezi cu o firmă de contabilitate, atunci trebuie să te asiguri că aceştia doresc să lucraţi în mod legal, mai precis: să semnaţi un contract şi mai apoi să îţi emită o factură lunară pentru orele de muncă prestate. Chiar dacă în mod normal aşa ar trebui să se desfăşoare lucrurile, mai sunt şi cazuri când unele firme se abat de la acest drum.

  1. Lucru de la distanţă 

Pandemia de coronavirus ne-a arătat cât de important este să fim sănătoşi, dar şi faptul că putem lucra de acasă. Şi cum multe restricţii sunt încă în vigoare, ar fi destul de important să te asiguri că nu este necesar să te deplasezi până la sediul lor pentru orice factură nouă pe care ai dori să o înregistreze. Iar în acest mod vei economisi şi timp, dar şi bani.

  1. Să aibă răbdare şi să fie implicat

Ştim cu toţii că deciziile financiare nu sunt deloc uşor de luat, prin urmare ar fi indicat să ai lângă tine o persoană care să aibă răbdare, să te asculte şi care să îţi ofere cele mai bune sfaturi, astfel încât să iei cele mai bune decizii în orice situaţie. Dacă observi că nu ai o chimie cu contabilul cu care discuţi, fie că acesta nu are răbdare, fie că are prea multi clienţi şi prea puţin timp la dispoziţie pentru tine, poate că nu ar fi rău să te îndrepţi către altcineva.

  1. Tarifele

Ca în orice altă situaţie şi tarifele sunt diferite de la o firmă de contabilitate la o alta. Însă, înainte de a alege firma cu care vei colabora, nu ar fi rău să ceri şi să analizezi cât mai multe oferte cu puţină. Nu cere însă doar tariful lunar, ci şi informaţii despre serviciile care intră în acel preţ. Astfel, vei evita situaţiile în care trebuie să plăteşti în plus pentru un serviciu pe care tu îl considerai inclus în tarif.

Sperăm că toate aceste informaţii să îţi fie de folos şi să te ajute să găşti o firmă de contabilitate care să fie dedicată companiei tale. Iar dacă îţi surâde ideea de a ţine singur contabilitatea, te sfătuim să cântăreşti bine această idee, căci până la urmă un şef ar trebui să fie că cârma navei şi să se asigure că toţi din jurul său ştiu ce au de făcut şi îşi îndeplinesc îndatoririle aşa cum ar trebui. Nu uita că o firmă de contabilitate îţi poate oferi sfaturi preţioase şi despre modul în care îţi poţi maximiza profitul şi diminua cheltuielile, astfel încât compania ta să devină una cât mai profitabilă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial