Criterii pentru alegerea unui scaun auto cât mai sigur pentru copilul tău

Siguranța copiilor în trafic este pe primul loc! De aceea, în calitate de părinte, trebuie să știi ce scaun auto să cumperi pentru micuți, ca să se bucure de confort în orice moment.

Criterii pentru alegerea unui scaun auto cât mai sigur pentru copilul tău

Ai la dispoziție numeroase modele de scaune auto, împărțite pe categorii, așa că nu este dificil să faci alegerea corectă.

Totuși, merită să ții cont de câteva aspecte atunci când cumperi un scaun auto, pentru a spori siguranța prichindeilor. Află care sunt criteriile esențiale, din articolul nostru!

Cumpără scaunul auto în funcție de grupă

Scaunul auto este extrem de important pentru cei mici. Astfel, trebuie să faci o achiziție informată, punând accent pe grupele existente pe piață. Nu uita că scaunele auto sunt utile încă din prima zi de viață a copiilor și pot fi folosite ani la rând, fiind indispensabile pentru călătoria cu mașina. Modelele se clasifică în funcție de grupa cărora le sunt destinate. Iată ce trebuie să știi:

Cele mai populare sunt scaunele auto pentru grupa 0. Acestea se folosesc pentru bebelușii de la 0 la 9 luni, care nu depășesc greutatea de 10 kg. În funcție de producător, poți găsi și scaune auto pentru grupa 0 extinsă, potrivite pentru copiii de 0-12 luni sau 0-13 kg. Dacă ai nevoie de un scaun nou pentru micuții între 6 luni și 3-4 ani, investește în scaune auto pentru grupa 1, destinate pentru cei care nu depășesc 18 kg.

Scaunele auto pentru grupa 2 se adresează juniorilor între 3 și 8 ani, care nu au mai mult de 25 de kg. Pe piață vei găsi și scaune auto pentru grupa 3, care pot fi folosite pentru copiii de la 6 la 12 ani și nu depășesc 36 de kg. Alege un scaun auto Graco, ținând cont de vârsta și de greutatea copiilor și ține-i în siguranță pe durata călătoriei cu mașina.

Optează pentru magazine specializate

Indiferent dacă este primul scaun auto pe care îl cumperi sau ai experiență cu aceste achiziții, specialiștii recomandă să cumperi produsul de la un magazin specializat, fizic sau online. În acest fel, te asiguri că sunt respectate normele de siguranță și că scaunul auto este sigur pentru copii.

În plus, persoanele responsabile dintr-un magazin specializat îți vor oferi detalii și informații extrem de importante, care te ajută să instalezi scaunul corect și să ții micuții în siguranță. Scaunele de calitate sunt investiții benefice, pe care nu le vei regreta.

Alege scaunul auto în funcție de dimensiunea copiilor

Atunci când ai în plan să cumperi un scaun auto pentru copil, acesta trebuie să se potrivească perfect cu dimensiunile lui. În acest fel, îți vei da seama și dacă scaunul pe care-l are deja trebuie să fie schimbat.

Așează micuțul în scaun și obervă cu atenție dacă poate ține spatele drept, dacă are cum să întindă picioarele și dacă încape în scaun. În caz că ai răspuns cu nu la toate acestea, scaunul auto trebuie să fie înlocuit cât mai repede.

Amplasează scaunul auto corect

Și modul de amplasare a scaunelor auto pentru copii are un rol major în menținerea siguranței micuților. Trebuie să știi că scaunul se așează cu fața către direcția de mers (front facing) sau cu spatele către sensul de mers (rear facing). Cel mai adesea, se recomandă instalarea rear facing. În caz contrar, impactul este mult mai mare, dacă există un accident rutier.

Sistemul rear facing este mai sigur decât front facing, în special pentru copiii sub 3 ani. Gândește-te la faptul că oasele copiilor sunt foarte fragile și trebuie protejate în timpul deplasării cu autoturismul. Când scaunele auto sunt instalate cu spatele către sensul de mers, gâtul, capul și coloana sunt protejate.

Ține cont de instrucțiunile care însoțesc scaunul auto

Nu este nicio problema dacă nu știi să montezi scaunul auto pentru copii. Totuși, ca să-l fixezi corect și să tii micuții în siguranță, este obligatoriu să citești cu atenție instrucțiunile, care te învață toți pașii importanți.

Încearcă să eviți alegerea scaunelor auto second-hand! Deși vei economisi bani, aceste modele pot fi vechi sau deteriorate și slăbite, inutile în cazul unui accident.

Alege scaunul auto corect, în funcție de criteriile stabilitate și montează-l corespunzător, pe bancheta din spate a mașinii.

Sursa foto: unsplash.com

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial