Design elegant si lumina naturala intr-un apartament bucurestean

Primul si cel mai important detaliu care ar trebui povestit despre aceasta casa este ca proiectul a pornit de la premisa „cum sa unesti doua apartamente independente si sa le transformi intr-unul singur, unitar si coerent".

Realizat de Disenate (companie care isi produce si piesele de mobilier pentru amenajarile realizate in fabrica proprie), designul interior pentru aceasta locuinta a incercat in primul rand sa valorifice atuurile date de pozitionare. Aveau deja in favoarea lor faptul ca se aflau la etajul noua al unui complex nou de locuinte, ceea ce inseamna nu doar o panorama urbana senzationala, ci si foarte multa lumina naturala.

Lumina e un bun extrem de valoros, lucru de care ne dam seama mai ales atunci cand… nu este suficienta. „Ironia face ca in cazul de fata, desi ne-am bucurat enorm de avantajul luminii, tot ea sa ne creeze unele dificultati suplimentare. Pe de-o parte aveam la dispozitie niste spatii generoase, pe de alta parte, anumite situatii structurale au trebuit rezolvate prin intermediul scafelor, deoarece grinzile aparente stricau foarte evident curgerea acestei lumini extraordinare”, povesteste Javier Menendez, arhitectul care a condus acest proiect de amenajare.

Scafele despre care se vorbeste mai sus au capatat in cele din urma un dublu rol si au adapostit sistemul de iluminare, asta pentru ca ideea principala care a condus toate deciziile de amenajare era ca spatiile sa fie mentinute cat mai deschise si mai unitare posibil.

Nu trebuie uitati beneficiarii – in cazul de fata, cei care urmau sa locuiasca aici sunt o pereche tanara, dinamica, iar cei doi parteneri au nevoie de un spatiu personal, de zone pe care sa si le asume separat, fara ca asta sa insemne ca au nevoie de o sumedenie de camere separate, in care sa traiasca fara se se intalneasca. Din contra, ce au reusit sa realizeze arhitectii de la Diseñate este un spatiu comun care contine fara sa amestece zona de bucatarie, dining, living, bar – ba chiar si biroul a reusit sa se integreze in aceasta zona de zi care delimiteaza fara sa inchida. Si pentru ca spatiul cucerit nu e niciodata prea mult, in holul de la intrare au fost folosite oglinzi fumurii, care reusesc inca o data sa amplifice senzatia de deschidere, de aerisit, pentru ca in ele se reflecta discret toate zonele de zi ale casei.

Culoarea de baza aleasa pentru acest apartament este ceea ce in franceza s-ar numi blanc cassé – un alb nu tocmai alb, un alb imblanzit care este un suport mult mai bun decat albul pur pentru tonurile calde si combinatiile de culori care au fost adaugate de designeri (mobilierul, covoarele, dreaperiile etc).

Pentru unul dintre peretii cei mai mari – practic, peretele principal care parcurge cele mai multe zone distincte din casa – a fost folosit un tapet de hartie de culoarea mustarului, iar faptul ca acesta pleaca din holul de intrare si ajunge pana in zona barului ajuta la unificarea functiunilor diferite ale spatiului.

Javier explica ratiunea accentelor dramatice create cu lumina verde si cu draperiile grele: „Una dintre dorintele clientilor nostri a fost sa aiba in casa o zona de petreceri, concentrata in jurul barului, unde sa se poate aduna cu prietenii pentru cine linistite sau seri de petrecere prelungite. Iata de unde aceasta scenografie, cu draperii de tafta de aceeasi nunata a mustarului ca tapetul si cu un concept de lumini de culoare verde, foarte atent studiat”.

Bucataria deschisa, de tip american, mentine aceeasi estetica cu barul, dar nu renunta la nici una dintre functiunile specifice. Mai mult, se „ajuta” si de o masuta adiacenta, gandita pentru un mic dejun sau un pranz rapid. Masa din dining este cu totul alta poveste – aici trebuia gandit un spatiu generos si sufcient pentru cine gurmande si seri de stat la vorba si la vin. Pentru a obtine toate acestea, fara a incarca spatiul, arhitectii au proiectat o structura de otel si un blat de sticla de 20 milimetri grosime, perfect transparent.

In zona de living au fost utilizate culori neutre, care sa puna in prim plan canapeaua si fotoliul generos. De altfel, toate piesele de mobilier din casa au fost gandite in nuanta stejar, cu accente de otel inoxidabil. Lacul de culoarea cuprului sau verde menta nu face nota discordanta cu paleta cromatica aleasa pentru intreaga casa – aceleasi tonuri naturale intr-o interpretare contemporana.

Pentru birou cerintele erau ceva mai multe, dat fiind ca unul dintre cei doi „locatari” lucreaza mult de acasa, iar asta presupune un spatiu cat se poate de dotat si de bine delimitat in acelasi timp. Sa fie un loc functional, sa aiba toate facilitatile unei multinationale, dar sa nu strice cu nimic armonia unui camin. Integrarea a fost cuvantul cheie si, in acelasi timp, suficient spatiu de depozitare.

Baia principala se supune conceptului „luminos-spatios” care guverneaza toata casa. Trebuie precizat ca absolut toate piesele de mobilier au fost create special pentru acest proiect, astfel incat sa dea maximum de coerenta si de echilibru de care acest spatiu avea nevoie.

Text: Javier Menendez, Liana Vasilescu
Fotografii: Cosmin Popescu

Recomandari
Psychologies
Mai multe din elle decoration