ELLE SPECIAL: On Body and Soul

Cine stabilește tiparele corpurilor noastre? Cine decide standardele? Cine hotărăște normele? Ghici ce: No norm is the new norm! Iar asta îți arată și pictorialul nostru cu și despre cele șase femei: șase eroine care au vorbit deschis despre relația pe care o au cu corpurile lor și ce înseamnă să te accepți și să te iubești așa cum ești.

ELLE SPECIAL: On Body and Soul

Romanița Iovan

  • Romanița poartă jachetă Issey Miyake, magazinul Entrance.

Ședința foto a avut loc într-o zi de marți mohorâtă, ploioasă. Pe cât de tristă se arăta vremea, pe atât de vie era atmosfera înăuntru, în studioul lui Alex Gâlmeanu unde, rând pe rând, au început să vină ele: Ioana Dumitrescu, Ioana Dumitrache, Ada Galeș, Raluca Bădulescu, Romanița Iovan și, nu în ultimul rând, redactorul-șef ELLE, Roxana Voloșeniuc.

Fiecare s-a fotografiat exact așa cum s-a simțit bine să o facă. Nu au existat presiuni nici din punct de vedere al ținutelor, nici al părului și nici al machiajului. În fond, despre asta era vorba. Într-un cadru cu care noi suntem destul de familiarizați (probabil că ai mai citit despre faptul că ședințele foto par glam numai din afară), am avut ocazia să facem ceva nou: să pozăm femei ca noi, în ipostaze cât se poate de reale. Am îmbrățișat ridurile, am adunat kilogramele, am acceptat vergeturile, am scăpat de inhibiții și am redus Photoshop-ul… la zero! Fă cunoștință cu femei pe care le știi deja, însă într-un alt fel. Așa ca tine, așa ca mine, așa ca noi.

Ada Galeș a fost prima care s-a aventurat în proiectul nostru. Ada a pozat într-o ipostază care, probabil, pentru majoritatea dintre noi, nu este tocmai cea mai naturală. Câte dintre noi avem curajul să ne afișăm sânii goi în public? Cu toate că și ei fac parte din corpul nostru și nu, nu este nici o rușine să ni-i arătăm, societatea ne-a învățat că sunt tabu și trebuie acoperiți. Nici pentru Ada treaba asta nu a venit complet fără remușcări. Ea îmi povestește: „Probabil îți închipui că pentru mine a fost ușor să fac această fotografie. A și fost… să o fac. După ce am făcut-o a fost mai greu. Greu de crezut, ar părea, având în vedere că Ada este actriță și joacă, printre altele, și în piesa București. Instalație umană, în care apare parțial dezbrăcată. Ne-am fi imaginat că nu există inhibiții la o femeie care își asumă astfel de roluri. Nimic mai greșit.

La o zi după ședința foto, Ada ne-a trimis un mesaj cum că nu mai vrea să apară în material cu sânii la vedere. Ne-am oprit, în redacție, neștiind de unde să apucăm problema. Ne-am pus întrebarea de ce în timp ce admiram – efectiv – fotografia. Toate am fost de acord că nu există nici un element vulgar sau obscen în imagine. Este un tablou artistic, care, da, înfățișează, printre altele, și sânii Adei. Însă de ce ar vedea-o oamenii ca pe un obiect sexual, când ea este, în primul rând, o femeie? Până la urmă – șoc! – și femeile sunt ființe sexuale. Dar asta e doar o parte din ceea ce suntem. Suntem mult mai mult de atât, mult mai mult decât partea noastră carnală. De aceea am și încurajat o astfel de ședință foto, ce s-a transformat în campania #ELLElovesherbody, care se va declina în mai multe moduri în perioada următoare. Lucrurile s-au schimbat peste câteva zile, când Ada ne-a trimis un text, o confesiune, explicându-și reacția: „Aș vrea să-ți mărturisesc cât de bine și-a făcut treaba această campanie pentru mine, scria ea. „Am crezut că sunt un om fără prejudecăți, am crezut că lucrurile pentru care militez și în care cred se aplică și la mine, nu doar când sar în apărarea altora și nu mi-am dat seama că eu, într-o postură vulnerabilă, nu mai sunt eu. M-am speriat. Imediat după ce am făcut fotografia, după vreo două-trei schimburi de cuvinte, m-am panicat teribil. M-am judecat și m-am îndoit de propria mea decizie. Devenisem prejudecățile pe care nu credeam că le am, fricile pe care voiam să le îmblânzesc la alții și, poate cel mai dureros, rușinea despre care îmi dau din ce în ce mai tare seama că atât de multe femei o simt când vine vorba de corpul lor, de mintea lor și, de ce nu, de sufletul lor. Mă bucur că am trecut prin asta, mă bucur că e prima oară când îmi văd corpul și îmi plac sânii mei, mă bucur că a trebuit să-mi fie frică de gândurile mele ca să pot să-mi asum cine sunt. Dacă măcar o femeie se va simți mai puțin rușinată și mai mult mândră de corpul ei citind aceste rânduri, atunci și treaba mea va fi bine făcută. Personal, am apreciat enorm gestul Adei. Și-a arătat vulnerabilitatea, a ezitat, ne-a demonstrat că este om, ca noi toți, și că nu e ferită de stigmă, stereotipuri și prejudecăți. Dar a avut curaj. A avut curajul de a le conștientiza și judeca rațional, până când a admis pentru ea, și apoi pentru noi, că a avut nevoie de șocul acesta și că astăzi e mai puternică decât era ieri, și mâine va fi mai puternică decât a fost azi.

Printre machiaje, haine și agitația din studio, o observam pe Romanița Iovan, creatoarea de modă ce se pregătea să intre la cadru. Nu mai are 20 de ani, însă asta nu reprezintă o problemă când vine vorba de frumusețe. Are, în schimb, o prestanță, o eleganță absolută când merge, când se mișcă și, evident, atunci când pozează. „Cu cât înaintez în vârstă îmi iubesc din ce în ce mai mult corpul, pentru că el are nevoie din ce în ce mai mult de atenție. Nu uita să acorzi corpului dragostea de care are nevoie, renunță să-l mai critici și, mai ales, amintește-ți că acesta este cel mai bun prieten al tău!, îmi mărturisește Romanița.

În imagine, poartă o haină superbă și își îmbrățișează corpul și vârsta: „Fiecare vârstă are frumusețea ei și vreau să mă bucur din plin de viață așa cum mă surprinde. Îmi place cum experiența de viață își pune amprenta și mă inspiră în alegerile mele. De mică am făcut sport de performanță și am învățat cât de importantă este legătură dintre psihic și fizic. Trebuie să ne ascultăm corpul și să știm că el reacționează la fiecare cuvânt, așa cum reacționează la fiecare atingere. Încerc să înțeleg, astfel, de ce are nevoie și să-i ofer iubire, sănătate, plăceri, a continuat Romanița. Cât despre complexe, explică: „Atunci când ajungi să te cunoști cu adevărat, momentele de nesiguranță dispar. De aceea sunt foarte importante alimentația, mișcarea, lectura, timpul liber și dragostea. Dragostea pentru noi înșine nu ar trebui să dispară niciodată. Eu mă consider o femeie clasică, dar care știe să se adapteze la tot ceea ce este nou, modern. Să iubești o femeie frumoasă și puternică este o provocare pentru orice bărbat. Întotdeauna m-am considerat o femeie iubită dincolo de aspectul fizic, pentru că adevărata dragoste se manifestă asupra unui întreg. Încă din tinerețe, viața m-a purtat printr-o serie de experiențe și trăiri care m-au modelat pe mine, cea din prezent. Nu toate întâmplările au fost unele fericite, viața punându-mă de câteva ori în situații limită, pe care am reușit să le depășesc. Bătrânețea este inevitabilă, chiar dacă acceptăm sau nu. Indiferent câte operații estetice ne-am face, nu putem rămâne tinere veșnic. Eu prefer să-mi păstrez naturalețea și să-mi ajut organismul să fie sănătos, purtându-mi vârsta cu seninătate și bucurie.

Citește continuarea în ELLE MAI 2018!

Fotografii: Alex Gâlmeanu.
Realizatori: Domnica Mărgescu, Cristina Crăciun și Maurice Munteanu.
Text: Ștefana Macovei.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle