ELLE HEALTH: GHIDUL RELAXARII TOTALE

Inspirate din toata lumea, terapiile din meniurile spa-urilor pot fi debusolante pentru cineva care le incearca pentru prima oara. ELLE te initiaza intr-un univers in care rasfatul si relaxarea sint cuvinte-cheie.

 

ELLE HEALTH: GHIDUL RELAXARII TOTALE

Rasfatul e o arta. Din pacate, o arta care a patruns de prea putin timp in tara noastra. Cred ca prima masa de masaj profesionala am vazut-o in Dallas, iar mama nu m-a dus de mina, ca adolescenta, sa ma invete despre tainele parfumate ale cultului spa, dupa cum vazusem tot prin filme ca s-ar cuveni. Totusi nu ma pling, acum compensez aceasta carenta din plin si amenint sa prind din urma toate fetele care s-au nascut in tari mai dezvoltate (cel putin din acest punct de vedere).

Adica ma bucur de deliciile senzoriale specifice unui spa de fiecare data cind imi permite timpul si cred ca sint putine lacasuri de rasfat la noi in tara carora nu le-am calcat pragul. Imi amintesc cit de confuza si pierduta m-am simtit prima oara cind am fost nevoita sa imi aleg un masaj. Terapiile aveau nume codificate, complicate, presarate cu denumiri de plante si uleiuri. Si toate imi promiteau un paradis regasit, o oaza de echilibru si liniste.

Bineinteles ca am optat pentru un masaj deep tissue, nestiind ca muschii mei urmeaza sa fie masati in profunzime sau ca acest tip de masaj imbina placerea cu durerea pentru a obtine o relaxare sublima. Ma asteptam la… cu totul altceva. Iar dupa ce s-a terminat agonia, am adormit pe masa de masaj, istovita de miscarile crude, dar benefice, menite sa-mi detensioneze musculatura „the hard way“. De fapt, nu a fost chiar un somn, ci am simtit ca m-am retras intr-un coltisor al mintii, alaturi de un gind al meu. Iar cind am deschis ochii am fost buimacita de decor, nu stiam unde sint, cit am dormit sau daca e noapte sau zi. Terapeutul m-a linistit cind mi-a spus ca au trecut doar citeva minute. Atunci am inteles ce gen de efecte poate avea un masaj bine facut.

De atunci cred ca am incercat majoritatea masajelor, de la cel cu pietre la cel anticelulitic. Dar daca ar fi sa o iau de la capat, probabil as alege un masaj de relaxare ca prima experienta. De aceea cred ca toate avem nevoie de un ghid care sa ne conduca printre tipurile de masaj pentru a intelege ce ni se potriveste cel mai bine, in functie de nevoile corpului si ale sufletului. Asa ca am vorbit cu Iuliana Simion, terapeut la Eden Spa Sibiu, pentru a intelege mai bine cum sa navigam printre ofertele imbietoare din meniurile spa-urilor.

Indiferent cit de complexe sau variate ar fi tratamentele spa, ele sint centrate in primul rind pe oferirea unei stari de bine. Foarte multe persoane incearca un tratament «la noroc», in sensul ca nu au informatii suficiente si corecte si nu stiu daca prin tratamentul pe care tocmai l-au programat vor obtine rezultatele pe care si le doresc”, explica Iuliana Simion. „Masajul e o modalitate de comunicare non-verbala ce te pune in legatura strinsa cu tine insuti, asa cum considerau psihoterapeuti celebri precum W. Reich si A. Lowen. Se poate produce o transformare a «armurii musculare», a tensiunilor fiziologice pe care le simti la nivelul muschilor si a organismului in general, intr-un potential de libertate in miscari si expresie”, explica terapeutul. Avind in vedere ca sint peste 50 de modalitati diferite de masaj, spa-urile ne invita intr-o lume total aparte a terapiilor alternative aduse la rang de arta cu tratamente holistice axate pe minte, corp si suflet.

Lavinia Gogu
Foto: Guliver

Citeste continuarea in ELLE FEBRUARIE 2013!

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din revista elle