Top 5 atracții gratuite, grădini și shopping pentru o vară perfectă la Lisabona

Luxuriantă, cu un climat de vis, sute de zile de soare anual, șarm și o viață de noapte perfectă pentru petreceri ce se continuă până la asfințit, capitala Portugaliei rămâne una dintre cele mai frumoase destinații ale verii, iar biletele de avion spre Lisabona sunt printre cele mai căutate oferte pentru vara și toamna anului 2017.

Top 5 atracții gratuite, grădini și shopping pentru o vară perfectă la Lisabona

În orașul de pe malul râului Tagus, vara ține, neoficial, până la sfârșitul lunii octombrie, așa că ai timp suficient să îți rezervi zboruri ieftine spre capitala muzicii fado din Europa.

De ce să optezi pentru o minivacanță la Lisabona?

Pe lângă frumusețea desăvârșită a orașului, capitala Portugaliei e, în continuare, una dintre cele mai accesibile destinații europene când vine vorba despre prețuri. Iar dacă vrei să călătorești ieftin, nu strică să te gândești din timp și la cele mai frumoase atracții turistice pe care le poți vedea gratuit. Piețele orașului, turnurile ridicate pe malul apei, parcurile și grădinile sunt printre cele mai pitorești locuri unde te poți relaxa în timpul unei vacanțe la capătul vestic al continentului european. Dacă ţi-ai cumpărat bilete de avion spre Lisabona, o să descoperi un oraș de poveste cum puține au mai rămas între metropolele agitate și aglomerate de pe Bătrânul continent european.

Piața Rossio și Rua Augusta, locul perfect pentru cumpărături

După ce ai văzut fără să plătești un ban cele mai frumoase locuri din oraș, ai putea să te oprești la o sesiune de shopping pe Rua Augusta, aflată chiar în centrul pieței Rossio, unul dintre locurile unde localnicii se adună ca să urmărească trecătorii, să cânte sau să se bucure de demonstrații de dans în aer liber. Piața Rossio e plină de artiști și de aceea nu riști să te plictisești oricând ai ajunge în acest punct al orașului.
Nu ai cum să nu te îndrăgostești pentru a zecea oară de orașul cosmopolit când ajungi pe Rua Augusta. Aici găsești cele mai mari centre comerciale unde poți merge la cumpărături și spre sfârșitul verii ai reduceri atrăgătoare la o gamă variată de piese vestimentare, bijuterii și accesorii. Reducerile încep spre sfârșitul lunii iunie. Spre deosebire de alte orașe europene ca Frankfurt sau Paris, magazinele sunt deschise și în zilele de duminică, așa că poți să îți rezervi bilete de avion spre Lisabona oricând.

Pe Rua Augusta se află magazinele de retailer populare peste tot în Europa, precum Zara, Mango sau H&M, dar și buticuri cochete cu bijuterii unicat, poșete sau papuci de firmă. Tot aici se află și unul dintre cele mai mari outleturi din Europa, Freeport Outlet Shopping. Multe dintre brandurile internaționale care au magazine de desfacere oferă o reducere de până la 50% pentru lucrurile vândute aici. Și pentru că orice sesiune de cumpărături cu cap presupune pauze de relaxare și încărcare a bateriilor, în Freeport Outlet ai numeroase cafenele și restaurante unde poți servi o cafea sau prânzul.

Pont de călătorie: Oprește-te în unul dintre barurile de pe Rua Augusta și degustă vinul portughez sau un vin special de Porto, o licoare aproape magică care nu se compară cu niciun alt vin pe care l-ai încercat până acum. Sunt și câteva restaurante specializate pe fructe de mare unde s-ar putea să îți dorești să încerci o porți mare de homar gătit la abur. La capătul străzii Augusta se deschide Piața Comerțului, iar în capătul opus e Piața Rossio.

 

Lux și opulență pe Avenida da Liberdade (Strada Libertății)

Poate ai reușit să îți găsești deja bilete ieftine de avion spre Lisabona. Dacă ai cheltuit foarte puțin, poți să optezi pentru o tură de cumpărături în unele dintre cele mai cunoscute magazine de designer din lume, ca Emporio Armani, Luis Vuitton, Trussardi, Lanidor, Furla, Burberry sau Escada. Cel de pe urmă magazin e cunoscut pentru culorile intense și materialele impecabile. Dacă vrei să mergi la shopping în oricare dintre aceste magazine, tot ce trebuie să faci e să ajungi pe Strada Libertății, unde sunt magazinele de lux cu piese vestimentare unicat, bijuterii, papuci și parfumuri scumpe.

Top 5 atracții gratuite, grădini și shopping pentru o vară perfectă la Lisabona

 

Cu avionul spre Lisabona, cele mai atractive obiective pe care le poți vedea pe gratis

Degustare de vinuri

La orice escapadă visezi vara aceasta e bine să îți planifici bugetul de vacanță din timp și să fii cu ochii deschiși și urechile ciulite ca să vezi și să auzi ponturile neștiute despre localurile unde poți degusta gratuit vinuri portugheze. Dacă ți-ai rezervat deja bilete de avion spre Lisabona, îți poți pune pe lista gratuităților o oprire la ViniPortugal unde se fac degustări de vinuri portugheze din mai multe regiuni viticole ale țării. Localul e situat în Piața Terreiro do Paco și e deschis de marți până sâmbătă, între orele 11:00 și 19:00. Dacă nu știai până acum, produsul cel mai căutat și adus ca suvenir din Portugalia e vinul portughez. Chiar și vameșii mai închid ochii când turiștii transportă în bagajul de cală mai multe sticle de vin decât ar avea voie.

Relaxează-te la plajă

Călătorind la Lisabona vara o să vrei numaidecât să ajungi și la plajă. Iar la plajă nu plătești nimic. Poți să îți iei cu tine doar costumul de baie, o eșarfă și o carte. Nimic nu e mai frumos decât să zaci la soare până la orele fierbinți ale amiezii, când poți să pornești spre alte aventuri în orașul portughez unde fiecare stradă sau colțișor o să ți se pară un veritabil paradis al bunei dispoziții și relaxării.

Jardim da Estreala

Jardim da Estreala e o grădină englezească romantică inaugurată la sfârșitul secolului al XIX-lea unde poți să te plimbi în liniște mai ales dacă pleci într-o escapadă romantică la Lisabona alături de perechea ta. Grădina e cunoscută pentru numeroasele specii de plante și arbori, dar și pentru statuile de marmură care apar de nicăieri. Muzicanții în devenire sunt auziți deseori improvizând pe aleile grădinii în perioada verii.

Parcul Eduardo VII sau Jardim do Torel

În perioada verii, parcurile sunt animate de concerte și festivaluri în aer liber ca în majoritatea capitalelor europene. Cel mai mare parc din oraș e Parcul Eduardo VII, cunoscut și drept Parcul Libertății, locul preferat pentr relaxare al localnicilor, dar și oaza de liniște și răcoare pe care mulți turiști o caută atunci când zboară spre Lisabona. De aici, poți să te bucuri de priveliști panoramice deosebite cu râul Tagus și de vederea panoramică asupra pieței Marques de Pombal. Varietatea nemaipomenită de plante și arbori e garantată.

O priveliște panoramică deosebită o poți avea și din Grădina Do Torel, care preț de câteva sute de ani a fost o proprietate privată. Doar în anii douăzeci ai secolului trecut, aceasta a intrat în proprietatea consiliului local al orașului. Locul e mai puțin vizitat de turiști și mai puțin cunoscut decât Parcul Eduardo. Ca să ajungi aici trebuie să urci dealul cu tramvaiul Elevador da Lavra.

Plimbă-te prin Alfama și Belem

Nu contează dacă e zi sau noapte, Alfama e întotdeauna o alegere potrivită pentru o plimbare sau semi-rătăcire preț de câteva ore pe străduțele înguste. În Alfama găsești cele mai cunoscute localuri unde se aud concerte de muzică fado, dar și cele mai delicioase preparate tradiționale. Vinurile se servesc și gratuit și se aduc la masă înainte de servirea cinei.

Alfama e cel mai vechi cartier al orașului și una dintre puținele arii care a supraviețuit cutremurului devastator din 1755 care a distrus o bună parte din așezarea de atunci. Dacă vrei să descoperi o parte mai însemnată din oraș cu un ghid avizat, ai putea să te înscrii într-un tur gratuit al orașului. Chiar dacă aceste tururi sunt gratuite, e bine să știi că ghizii așteaptă un bacșiș oricât de modest la sfârșit.

Belem

Cartierul Belem e la fel de spectaculos și pitoresc ca Alfama și rămâne unul dintre districtele cunoscute pentru densitatea mare de monumente istorice, dar și pentru că acolo se găsește un magazin celebru unde se vând mini-tartele portugheze, la Pasteis de Belem. Rețeta e păstrată din generație în generație și e unul dintre cele mai bine păstrate secrete ale orașului. În Belem poți să admiri sau să vizitezi Mănăstirea Jeronimos, Turnul Belem, Monumentul descoperirilor sau Palatul Belem, reședința oficială a președintelui portughez.

Cartierul Belem e locul de unde în urmă cu sute de ani navigatorii își luau rămas-bun de la cei dragi înainte să plece pe mările și oceanele lumii. Legenda spune că Vasco da Gama a fost primul navigator care ar fi plecat din Belem și primul navigator care a ajuns în India. Portughezii sunt de părere că Magellan a fost primul navigator care a făcut înconjurul lumii. Tot din Portugalia a plecat și Cristofor Columb care se spune că ar fi ajuns primul pe teritoriul continentului nord-american de astăzi. E bine să știi că Belem e unul dintre cele mai aglomerate cartiere din Lisabona datorită numărului ridicat de atracții turistice, așa că dacă nu suporți aglomerația ar fi bine să-l eviți mai ales în perioada de vârf a zilei. Ai putea în schimb să te plimbi pe străzile mai puțin aglomerate.

Dacă îți rezervi bilete de avion spre Lisabona nu o să regreți nici măcar o clipă alegerea făcută! Nu e o garanție, e o certitudine!

Vezi şi 10 mâncăruri pe care să le încerci când ești în Portugalia!

Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din turism