Si barbatii sufera la frumusete

Au trecut vremurile cind a fi barbat era echivalent cu a nu avea nici un stres legat de aspect. In epoca moderna, si barbatii sufera la frumusete, iar grija pentru imagine a capatat un nou gen: masculin.

Si barbatii sufera la frumusete

Istoria si traditia au facut din cochetarie un atribut strict feminin, iar poporul a nascocit zicale precum cea care spune ca „barbatul trebuie sa fie putin mai frumos ca…”. Chiar si acum, daca iti intrebi bunica, va spune ca obligatia femeii este de a fi mereu pusa la punct, de a avea grija de copii si de casa, iar a barbatului, de a o face sa-si doreasca sa fie asa. Intre timp insa, legile s-au rescris, iar responsabilitatile au devenit unisex. Barbatii au inceput sa mearga la cosmetica, iar femeile la birou. Noi am avut de cistigat ceea ce se cheama „emancipare”. Asta inseamna ca au avut ei ceva de pierdut?

Imaginea masculina, cu sens social

Sa nu confundam minima preocupare pentru aspectul corporal cu narcisismul sau cu metrosexualitatea. Una e sa nu te speli pe dinti si pe picioare, alta e sa mergi zilnic la frizer. Iar cheia succesului se afla probabil la mijloc. Bunul-simt inseamna sa ai grija de necesarul care iti asigura un confort atit tie, cit si celor din jur (vezi partea cu spa­latul), exagerarea e sa nu te mai dezlipesti de oglinda. Si da, vorbim de barbati. Atita timp cit includerea lor ca public-tinta in industria cosme­tica inseamna un cistig estetic pentru ei si pentru cei din jurul lor, ne bucuram (nu-i asa?) cu totii. Insa atunci cind per­fec­tiu­nea devine obsesie, iar viata o lupta cu sinele, inseamna ca acel barbat si-a obtinut infatisarea cu pretul propriei sale linisti. Dar in con­ditiile in care toata lumea e (foar­te) preocupata de felul in care arata, ii mai poate cineva acuza pe barbati de o criza a incre­derii in sine? Dennis Kelynack, psiholog la Universitatea din Mel­bourne, cu experienta in tratarea problemelor masculine, spune ca barbatii prezinta mai rar decit femeile tulburari de perceptie a imaginii corporale. „Ei sint mai degraba preocupati de felul in care se prezinta in fata celorlalti. De obicei, se ingrijoreaza de orice le-ar putea periclita ima­ginea, dar in sens social.”

Persecutati de Comp­lexul Patratelelor pe Abdomen

Tot mai des auzi azi „Vai, ce burta am facut” din gura unui barbat. Constientizarea imaginii corporale vine ca un efect al promovarii mediatice intense a barbatului ideal, livrat cu clasicul „six-pack” in dotare. Ceea ce a atras atentia barbatilor si le-a stirnit dorinta de a compara. Iar uneori, atunci cind cauti, ajungi sa gasesti: un balon in loc de patratele si niste colacei in loc de talie. Iata ca standardele ridicate de frumusete nu chinuie doar femeile, ci si barbatii. Daca ele se lupta sa scape de kilograme, multi dintre ei se lupta sa le acumuleze. Asa spun unele statistici. Insa domnii nu rezolva aceasta pro­blema cu shaorma, ci cu fiare. Fiind­ca asta face un barbat cind vrea sa ia in greutate: abonament la sala! Toam­na si primavara, centrele spor­tive inregistreaza in­tot­deauna o cres­tere semnificativa a numarului de clienti. Si chiar daca miscarea in­seam­na sa­nat­ate si nu o critica ni­meni, se pare ca au trecut totusi vre­murile in care haina nu il facea pe om. In epoca moderna, cei mai ara­tosi sint chiar si mai bine platiti. Ca sa intelegi pina unde se ajunge, un stu­diu arata ca barbatii americani inalti sint mai bine platiti decit cei scunzi. Cu cit? Cu 240 de dolari pe fiecare centimetru in plus!

Si barbatii merg la spa

Intrebind specialistii din saloanele de infrumusetare corporala, am aflat ca barbatii sint din ce in ce mai numerosi printre clientii fideli. „Din experienta noastra de trei ani si jumatate in industria spa din România, am constatat ca domnii sint tot mai mult interesati de astfel de servicii. Perceptia conform careia spa-ul este un loc strict destinat doamnelor s-a schimbat foarte mult din 2007 pina in prezent”, spune Alina Berechet, Managing Director la Del Mar Medical Spa, din Bucuresti. Daca, la inceput, barbatii mergeau mai mult pentru masaj te­rapeutic si impachetari impotriva durerilor musculare, treptat au testat intreaga gama de servicii, descoperind (pe pielea lor) toate acele motive pentru care noi iubim spa-urile. Alina Berechet ne-a povestit cum a observat foarte multi barbati depasind bariera impusa de socie­tate, conform careia doar femeile se ingrijesc: „In ceea ce priveste tratamentele corporale, multi au trecut de la un simplu masaj la proceduri mai complexe, care includ exfolieri, impachetari cu namol aromatic sau impa­che­­ta­ri anti-aging.”

Foamea psihogena face noi victime: barbatii!

Nici lupta cu kilogramele nu e strict de sex feminin. La noi, problema e ca luptele se dau mai des, iar asta din cauza ca nu prea facem fata victoriei. Si nici cutiei cu bomboane, dupa ce am scapat de cele trei kilograme in plus. La ei, problema e ca se nasc cu predispozitia de a depune tesut adipos in jurul abdomenului. Si cu un stomac ceva mai mare, care se cere umplut. Pe scurt, la barbat burta vine impreuna cu formula cromozomiala XY si virsta. Dar asta nu inseamna ca trebuie sa se culce pe-o ureche, resemnindu-se pe canapea, cu telecomanda in mina. Dr. Mirela Miertoiu, cea care conduce clinica M Estetic, vorbeste despre caracteristicile pacientului care doreste sa slabeasca: „35-40 de ani, majoritatea supraponderali, fosti sportivi, cu hernii de disc si alte probleme de sanatate”. Insa dincolo de predispozitia genetica, stilul de alimentatie si sedentarismul sint factori de risc in obezitatea barbatului. Dr. Miertoiu mentioneaza foamea psihogena ca pe o suferinta regasita in ziua de astazi la foarte multi manageri si oameni de afaceri. „Ma refer la cei care au tot felul de intilniri de afaceri care se desfasoara la masa. Foamea emotionala reprezinta un fenomen comun, care nu are nimic de a face cu foamea fiziologica. In socie­tatea in care mincarea exista din abundenta, «foamea emotionala» poate fi un tip de manifestare al oamenilor in incercarea de a-si gestiona emotiile negative.”

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle