Regulile swinging-ului

Chiar daca adeptii swinging-ului cred in sexul fara reguli si complicatii, stilul lor de viata presupune mult mai multe reguli decit ne-am fi imaginat.

Regulile swinging-ului

Putin dupa ora 12 noaptea, intr-o simbata, am pornit in marea aventura care promitea sa fie documentarea finala pentru materialul despre swingerii bucuresteni, al carui deadline se apropia amenintator. Eram pregatita. Vorbisem deja cu foarte multa lume despre asta – manageri, angajati ai putinelor cluburi din oras cu o activitate dedicata schimbului de parteneri, cu personaje care populeaza site-urile de swinging din tara si cu un cuplu care face, ocazional, swinging de placere. Ma documentasem minutios, dar cu toate astea aveam inca emotii. Purtam, ca sa nu ma dau de gol cum ca as fi o jurnalista sub acoperire, cea mai scurta rochie din garde­roba mea, din catifea neagra, alegere impotriva careia partenerul meu protestase vehement. Nu avusese insa sanse de reusita in fata avintului meu jurnalistic sau mai degraba a curio­zitatii mele personale fata de oamenii care prefera sa isi petreaca simbata intr-un spatiu erotic, laolalta cu alte cupluri veni­te special pentru a-si condimenta vietile sexuale. Dar fusese de acord, totusi, sa ma insoteasca.

Am ajuns in fata clubului, o casa care putea sa para oarecare, in citeva minute si in acelasi timp cu un alt cuplu – pareau sa aiba doar cu citiva ani mai mult decit noi si nu prea multa experienta, judecind dupa felul stinjenit in care ne-au privit in clipele in care am asteptat ca valetul sa ne deschida poarta. Acesta este felul clasic, de altfel, in care functioneaza un club de swingeri. Usa nu va fi niciodata larg deschisa, mai cu seama in Romania, unde prejudecatile functioneaza inca la cote alarmante si unde prezenta unui ghid catre spatiul erotic poate sa ii relaxeze pe cei veniti pentru prima data in club.

Imediat ce am intrat, m-am si trezit cu un pahar de sampanie in mina, un protocol simpatic la care clubul Attraction tine foarte mult, pentru ca este, iarasi, eficient in relaxarea clientilor. Party supervisor-ul, un angajat permanent al clubului care are datoria de a intimpina orice nevoie ar putea sa aiba vreun client, ne-a facut un tur rapid al clubului. In zona de socializare de la parter, mobilata cu canapele si masute joase si luminata vag de citeva lampi si luminari, se aflau deja citeva cupluri asezate cuminti la mese, sorbind din pahare si aruncind priviri provocatoare celor de la alte mese. Conversatia, insa, parea sa stagneze. Oamenii aflati acolo preferau sa scaneze, momentan, fiecare nou venit. Inainte de a urca la etaj, unde se afla spatiul erotic, ne-am lasat jachetele la garderoba, impreuna cu telefoanele. In afara faptului ca nu prea are sens sa vorbesti la telefon cind esti intr-un club de swingeri, proprietarii tin mult si la sentimentul de siguranta pe care trebuie sa il aiba clientii, asa ca, chiar daca lumina joasa nu poate sa permita vreo fotografie prea clara, ei prefera sa impuna aceasta regula ca sa ii faca pe toti cei care ajung in club sa nu se simta amenintati.

Acest lucru se intimpla si pentru ca clientii cluburilor de swinging sint, de multe ori, nume destul de sonore, care ar prefera sa nu se afle ca au ales acest stil de viata. Ruxandra, angajata a celuilalt spatiu de swinging din Bucuresti, Play4Two, deschis in decembrie anul trecut, imi spune ca cei care practica swinging-ul cauta mereu ceva nou. „Oricum se stie ca cine vine aici nu e obligat sa faca swinging. Aici vin oameni cu o pozitie sociala foarte buna, unii sint oameni influenti care nu isi permit sa se afle. De aceea trebuie sa fim foarte discreti.”

Discretia este unul dintre cuvintele de ordine intr-un astfel de club, iar cei de la Play4Two au mers atit de departe cu ea incit nu dau adresa clubului potentialilor clienti decit dupa mai multe conversatii la telefon, in care cei care urmeaza sa vina agreeaza sa urmeze toate regulile impuse de activitatea locului. Ruxandra continua: „Clientii fideli au peste 30 de ani. Probabil si pentru ca trebuie sa fii intr-o relatie foarte stabila ca sa poti face asta. Propunerea trebuie sa vina de la cineva de incredere. Avem clienti care vin din Buzau, Pitesti sau Constanta, uneori ne roaga sa le rezervam si camere la hotel si incercam sa ii ajutam cu toate astea”.

Roxana Ionita, managerul de la Attraction Club, de altfel primul club de acest gen deschis in Bucuresti, in august 2010, povesteste cit de grea era viata clientilor ei inainte de aparitia unui spatiu organizat. „Multi dintre clientii nostri mergeau afara, pentru ca petrecerile care se mai organizau aici nu aveau amploare. Asa ca era un mare eveniment sa mearga la un club. In plus, asta se intimpla doar de citeva ori pe an. Pina sa apara Attraction era foarte greu pentru swingeri. Acum, cu globalizarea, cu Internetul, putem sa recuperam mai rapid toate lucrurile astea la care nu am avut acces mai devreme.”

Roxana, care a studiat relatii internationale, a lucrat inca din facultate ca documentarist pentru BBC si apoi a decis sa intre in politica, candidind chiar si la un post de parlamentar, a deschis Attraction intr-o perioada solicitanta din viata ei. Era insarcinata in luna a opta cu cea de-a doua fiica a ei, criza era in toi, insa ea isi dorea neaparat sa faca ceva ce nu se mai facuse pina atunci in Romania – un pionierat pentru cei care au decis sa imbratiseze un stil de viata despre care ea vorbeste cu entuziasm. Iar clientii, care nu au intirziat sa apara, au felicitat-o pentru alegerea de a lansa un astfel de club. „Cei care vin la noi au toti peste 30 de ani, iar cei care vin saptaminal au peste 40. Rareori s-a intimplat sa vina cineva sub 27-28 de ani”, spune ea. „Cei mai in virsta vin saptaminal. Au peste 40 de ani, arata bine, se vede ca sint ingrijiti. Unii dintre ei poate au fost si afara si s-au initiat macar din punct de vedere vizual, daca nu au facut swinging. Cred ca cei care vin des au o preocupare legata de virsta, pentru ca nu sint multi din generatia lor care practica, desi in afara piata este ocupata de clientela de peste 50 de ani. Sint oamenii care au prins in tinerete pilula, fostii hippioti, oameni placuti care au nevoie de o stare de bine. In general nu sint sedentari si cauta sa aiba lucruri care sa ii faca fericiti. Nota lor comuna este ca sint comunicativi, charismatici si educati. Am facut sondaje printre ei si am fost si noi surprinsi sa aflam ca cei mai multi au studii postuniversitare.”

Cele citeva cupluri care se afla simbata seara in club arata, de altfel, absolut normal fata de clientela obisnuita a altor cluburi. Nu gasesti aici femeile foarte operate sau aranjate care danseaza pe boxe, ci mai degraba unele pe care ti le poti imagina destul de usor luind metroul spre casa dupa o zi la munca, asta desi toate arboreaza tinute sumare – ciorapii plasa par sa fie punctul stilistic pe care il au in comun toate cele prezente in club, in afara rochiilor scurte si dantelate, purtate fara prea multa lenjerie, care fac ca rochita mea de catifea grea sa para mult prea cuminte.

Urcind scarile incolacite care duc catre spatiile erotice de sus, ma gindesc la ceea ce mi-a explicat Roxana – ca cluburile on premise, cum este si acesta, sint in general gindite, din punctul de vedere al amenajarii, dupa chiar etapele swinging-ului – cu spatii deschise la parter, niste zone intime in care energia sexuala circula in voie, fara sa fie restrictionata de prea multi pereti, si din care televizoarele sau orice alte potentiale surse de distragere lip­sesc; si spatiile erotice la etaj. Clientii clubului nu au voie sa mear­ga la etaj imbracati in altceva decit lenjerie intima. Hainele sint lasate in garderobele de la parter, iar pentru cei mai pudici din­tre ei exista prosoape in care se pot inveli pina sus.

Iar sus, ei bine, povestea se schimba complet. Cele citeva incaperi care al­catu­iesc spatiul erotic sint decorate conform unor fantezii care au de­ja statut de cliseu. Exista, fireste, o incapere careia citeva sal­tele ii dau un aer oriental, o alta, mai mare, in care troneaza un pat de dimensiuni gigantice, un fel de salon in care se afla ca­na­pele si un scaun special din piele, asemanator ca forma cu un sez­long, destinat unor jocuri erotice. Cele trei incaperi, cu dra­periile si luminarile lor, seamana destul de tare, cel putin ca in­tentie, cu cele pe care le vazusem cu doua zile inainte in Play4Two. Insa la Attraction mai exista o camaruta minuscula, in ca­re se afla doar un jilt rosu cu finisaje aurii si doua oglinzi de fie­care parte a scaunului, despre care party supervisor-ul imi spune ca este destinata sexului oral si ca este extrem de populara.

 

Spre deosebire de cluburile din afara, care sint de cele mai multe ori mai minimalist aranjate, cele de aici s-au straduit sa creeze o atmosfera propice pentru activitatile la care imbie. De altfel, in Bucuresti nu se gasesc cluburi off premise, unde cuplurile sa se abordeze doar, fara a face si sex in spatiul respectiv.

Exista, in schimb, mai multe retele de petreceri private destinate swingerilor, iar un cuplu care a participat la mai multe imi spune ca, desi uneori evenimentele ies foarte bine si toata lumea este multumita, exista un aer clandestin si nesigur pe care il au toate aceste intruniri. Maria, care este casatorita de sase ani cu Razvan, a fost cea care a luat decizia sa practice swinging-ul. De altfel, se pare ca femeile sint mereu cele care iau aceasta decizie, chiar daca propu­nerea vine din partea partenerului lor.

Pentru Maria si Raz­van, hotarirea a venit intr-un mo­ment in care relatia lor nu mergea tocmai bine, la aproa­pe un an de la nas­terea primului lor copil. Conform unui scenariu devenit deja clasic, Maria era coplesita de noile ei responsabilitati, iar sexul dintre ei trecuse de mult de stadiul de prioritate. Razvan nu a trebuit sa insiste foarte mult – in mod normal, cuplurile care incep sa faca swinging sint destul de sincere in relatia lor si, cum stiau amindoi ca se confrunta cu o problema, au preferat sa se aventureze impreuna intr-un nou stil de viata, decit sa o faca separat si pe ascuns. Problema lor principala, insa, a venit din faptul ca nu gaseau alte cupluri cu care sa fie compatibili. Si-au incercat mai intii norocul pe Internet, pe site-urile dedicate swingerilor, dar la intilnirile pe care le stabileau cu ceva dificultati li s-a intimplat sa nu le mai placa personajele cu care se intilneau.

Pentru ca evita astfel de probleme, spune Roxana Ionita, sint apreciate cluburile. In primul rind, pentru ca ii poti vedea pe cei care urmeaza sa iti fie parteneri. Apoi, pentru ca un club da o senzatie de siguranta – nu esti nevoit sa mergi in cine stie ce cartier, sa treci prin scari de bloc, sa ajungi intr-un apartament care poate sa iti placa sau nu, dar care nu este in nici un caz un spatiu neutru, special conceput pentru asa ceva. In schimb, un club mai ofera si alte avantaje. Desi in alt fel de club nu te-ai gindi la ele, intr-un spatiu destinat swingerilor sint extrem de utile dusurile, prosoapele curate, prezervativele, servetelele umede, apa de gura si tot soiul de alte obiecte de toaleta care nu fac parte din arsenalul unui club obisnuit.

Igiena precara si riscurile pentru sanatate sint subiecte care ii ingrijoreaza pe cei care aleg sa practice swinging-ul. In primul rind, pentru ca oamenii care decid sa faca din asta un stil de viata sint preocupati de felul in care arata si de sanatatea lor sexuala. Asa ca, oricite zvonuri despre infectii cu transmitere sexuala ar circula in jurul unei activitati care presupune din start mai multi parteneri decit inseamna norma, nici un studiu nu a aratat ca swingerii ar fi mai afectati de astfel de infectii decit restul populatiei.

Intoarsa in partea de la parter a clubului, dupa ce am dat buzna peste un domn infasurat intr-un prosop care astepta, pro­babil, o partenera pentru noaptea care de-abia incepea, am inceput sa ma gindesc la fundamentele si istoria acestui stil de viata, in timp ce ii urmaream cu atentie pe cei care interactionau, mult mai relaxat decit mine, la mese. Si m-am oprit in primul rind la lucrul acela care face swinging-ul atit de popular. Si anume ideea ca, desi este un comportament sexual non-mono­gam, el implica o relatie stabila si un partener impreuna cu care sa te an­gajezi in relatii sexuale cu alte cu­pluri – sau cu persoane single.

Deci, ca practica aceasta ar insemna, dincolo de o non-mo­nogamie sexuala, o mono­ga­mie emotionala – asigurata mai ales de faptul ca swingerii privesc sexul cu alti parteneri drept o activitate aproa­pe sociala, recrea­tionala, care nu intra defel in categoria in­selatului clasic. De altfel, ge­lo­zia intre parteneri este un concept de neimaginat pentru swingeri. Si, desi cuplul care a ac­cep­tat sa imi des­tainuie citeva intimitati a insistat asu­pra acestui aspect, lucrul pare greu de crezut pentru o persoana care a trait pina acum con­form unui model de iubire ro­man­tica occidental, invatat din fil­mele produse la Hollywood si din povestile care se terminau cu happily ever after.

Dar Maria si Razvan sustin, totusi, ca ei sint mai deschisi si mai fericiti decit cei mai multi dintre noi, iar Bogdan, de la Play4Two, imi spune, si el, ca swinging-ul poate sa duca la o relatie de cuplu mult mai reusita: „Oricum, trebuie sa existe comunicare intre ei, in cuplu. Sa isi doreasca sincer ca celalalt sa fie fericit, implinit. Fiecare avem fantezii, iar aici ni le putem pune in practica. Cred ca multi recurg la asta si din cauza monotoniei”.

Roxana Ionita, proprietarul Attraction Club, spune ca swinging-ul apare in viata de cuplu in momentul in care, din punct de vedere sexual, nu mai ai ce sa improvizezi. Asa ca, dupa ce analizezi cum se cuvine situatia si esti sincer atit cu tine cit si cu celalalt, poti sa decizi foarte lucid sa faci swinging si sa accepti atit beneficiile, cit si eventualele neplaceri care pot veni odata cu asta. „Foarte multi sint casatoriti si de multi ani impreuna. Au o casa, se iubesc, tin unul la celalalt, relatia lor este echitabila, se respecta, sint intimi unul cu celalalt. Dar este clar ca lumea are frustrari, e foarte multa presiune si oamenii neglijeaza viata de cuplu. Pentru un cuplu de 40 de ani, cu familie, care isi planuieste concedii, care are copii, swinging-ul este o aventura. Iar pregatirea insasi e foarte haioasa, ca un fel de joaca. Cuplurile care vin aici sint cu toate pe fata si e haios sa ii vezi. E o ipostaza faina, cred ca si fiziologic ai o alta stare care iti da energie. Cei care vin se distreaza, sint relaxati. Dar nimic nu se dezvolta aici in afara sexului. Nu se leaga prietenii.”

Inclinatia pentru swinging, imi spune ea, nu e ceva nou, doar ca acum este mai sistematizata. Intr-adevar, in anii ‘50 practica purta numele jignitor pentru femei de wife swapping, iar dupa popularizarea pilulei contraceptive si re­volutia se­xuala, cuplurile au adoptat conceptul mai comod de casatorii deschise. Dragostea neposesiva si toleranta fata de scaparile celuilalt au devenit norma in anii ’70, pentru ca mai tirziu swinging-ul sa devina mult mai popular. In parte, pentru ca rata divorturilor a crescut ingrijorator – conform unor rapoarte, in ultimii zece ani peste 60% din primele casatorii sfirsesc prin divort.

De aceea, swinging-ul a devenit din ce in ce mai acceptat – in asemenea ma­sura incit din nici o mare capitala nu lipsesc cluburile specializate. Site-uri precum www.sdc.com aduna peste doua mi­lioane de membri din toata lumea si sint resurse utile pentru cei care calatoresc in alte tari si vor sa intilneasca acolo cupluri sau pentru cei care planu­iesc croaziere speciale. Statiunea franceza pentru nudisti Cap d’Agde a devenit un fel de rai la care viseaza orice cuplu care face swinging, desi de multe ori preturile sint prohibitive. Iar site-urile de peste tot popularizeaza acest stil de viata chiar daca, spune Roxana, personajele de pe site-uri sint altele decit cele care vin in cluburi. De altfel, exista o mare dife­renta intre profilurile cuplurilor sau persoanelor single din România si cele ale celor din tari mai fami­liarizate cu fenomenul. „Pe site-urile din Romania fetele sint blurate, se intimpla la fel si in Rusia, si in Turcia. Sintem la nivelul de tara musulmana. In Ger­mania sau in alte tari nu exista problema asta.”

Dupa mai bine de doua ore petrecute pe canapeaua joasa de la parter si dupa ce o dansatoare a petrecut un timp considerabil unduindu-se si defilind in fata noastra, oamenii au inceput sa se retraga sus, insotiti, dupa cum parea, de chiar persoanele cu care au venit. Am plecat acasa, cu gindul ca poate swinging-ul nu este genul meu de distractie. Sau poate nu inca. Caci, dupa cum imi spunea Roxana Ionita, un cuplu are nevoie de pina la doua luni de familiarizare cu fenomenul pina sa incerce sa il practice.

Ce trebuie sa stii despre un club de swingeri:

  • Sexul nu este obligatoriu intr-un club de profil.
  • Cluburile functioneaza in week-end-uri si doar uneori in timpul saptaminii.
  • Fiecare club are un cod vestimentar pe care va trebui sa il respecti.
  • Staff-ul clubului nu are voie sa practice swinging-ul.
  • Un club ofera mai multe servicii – printre ele, sedinte foto sau video, cine romantice, petreceri surpriza, show-uri de dans, strip-tease.
  • Cauta un club care sa iti ofere bon de intrare, sa aiba casa de marcat si un statut legal.
  • Taxele de intrare variaza intre 100 de lei pentru o femeie single si 300 de lei pentru un barbat single. Pentru cupluri, intrarea in club este de 200 de lei.
  • Cluburile pot fi vizitate in prealabil, daca vrei sa te familiarizezi dinainte cu locul.

Ioana Ulmeanu
 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din lifestyle