Haruki Murakami raspunde fanilor

Daca ai vreo intrebare pe care ti-ar placea sa i-o pui scriitorului japonez Haruki Murakami, acum e momentul!

Haruki Murakami raspunde fanilor

Desi ofera rar interviuri jurnalistilor, celebrul scriitor japonez Haruki Murakami – extrem de iubit si in Romania – s-a pus, pentru cateva zile, la dispozitia fanilor sai, raspunzand intrebarilor care ii sunt trimise. E vorba de un fel de rubrica clasica de intrebari si raspunsuri', dar – desigur – in format online, construita ca un site. Acest site e realizat de editorul japonez al lui Murakami (Shinchosa) si se numeste Murakami-san no tokoro, adica Locul lui Murakami'.

Scriitorul a inceput sa-si posteze raspunsurile vinerea trecuta si va continua sa o faca pana la sfarsitul lunii ianuarie – asa ca, daca vrei sa-i scrii ceva, mai ai cateva zile la dispozitie. E drept ca site-ul este complet in japoneza, dar cum scriitorul are fani in lumea intreaga, s-a gasit cineva care sa-i ajute pe vorbitorii de limba engleza sa completeze formularul de trimitere a intrebarii (aici vei gasi un ghid care te indruma, pas cu pas). Iar Murakami raspunde (in engleza) si celor care ii scriu in aceasta limba. Mai mult, pentru cei care sunt curiosi sa citeasca toate intrebarile si raspunsurile aferente, un alt fan al lui Murakami a creat un site special, pe care posteaza traducerea raspunsurilor scriitorului, pe masura ce acestea sunt postate online.

E interesant sa citesti intrebarile care-i sunt adresate scriitorului, temele variind de la cartile lui Murakami la scris in general, sau de la probleme de viata (majore sau minore) la muzica, sport sau pisici (pisicile sunt importante in opera si in viata privata a scriitorului japonez). Desigur, si mai interesante sunt raspunsurile lui Murakami – desi, pe masura ce zilele trec si numarul intrebarilor creste, acestea tind sa devina tot mai scurte (scriitorul explica intr-o scrisoare postata tot pe site ca ochii lui au inceput sa oboseasca din cauza supraexpunerii in fata monitorului).

In orice caz, suntem curiosi cum se va incheia acest experiment'. Poate cu o noua carte?…

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
substantial.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle