Femei care au marcat cultura națională a României

Câteva dintre femeile care și-au pus amprenta asupra culturii noastre naționale.

Femei care au marcat cultura națională a României

Ziua Culturii Naționale este ocazia perfectă pentru a ne aminti de câteva dintre cele mai importante femei românce din istorie, femei care au marcat cultura României, deschizătoare de drumuri și personalități care ne inspiră și astăzi.

Regina Maria 1875 – 1938

Regina Maria mai era supranumită și „regina-artista', datorită preocupărilor legate de frumos pe care le avea. Patroană a artelor dar și ea însăși pictoriță și autoare de povești, Regina Maria a avut o viață culturală bogată. De asemenea, Regina Maria, consoarta Regelui Ferdinand, a avut un deosebit aport politic în Primul Război Mondial.

Regina Elisabeta 1843 – 1916

Regina Elisabeta a avut un impact imens asupra culturii din România: pe lângă faptul că era autoare de poezii, nuvele și române în mai multe limbi sub pseudonimul Carmen Sylva, regina era și protectoare a artelor și a artiștilor români, a susținut literatura românească și meșteșugurile, facilitând expunerea artizanilor români pe plan internațional.

Cecilia Cuțescu-Stork 1879 – 1969

Pictoriță româncă, Cecilia Cuțescu-Stork a marcat semnificativ cultură națională românească în perioada interbelică. Picturile murale din propria casă au făcut-o cunoscută și în acest fel ea a primit o serie de comenzi importante, printre care și o decorațiune murală de peste 100 de metri pătrați în Aula Magna a Academiei de Studii Economice din București.

Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu 1867 – 1935

Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu a fost prima femeie avocat din România dar și prima femeie din Europa care a obținut licența în drept la Universitatea de la Paris. În 1891, Sarmiza Bilcescu-Alimanisteanu a fost admisă în Barou, care la acea vreme era prezidat de Take Ionescu. Mai târziu, după ce a renunțat la avocatură, Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu a fost una dintre fondatoarele Societății Domnișoarelor Române, una dintre primele organizații feministe la acea vreme, care își propunea să lupte pentru educația femeilor.

Alexandrina Cantacuzino 1876-1944

Alexandrina Cantacuzino a fost una dintre liderele feministe din România în anii 1920 și 1920. Ea era conducătoarea Consiliului Național al Femeilor din România și a Asociației Femeilor din România. Alexandrina Cantacuzino a reprezentat România la Ligă Națiunilor. Ea a dorit crearea unui partid independent al femeilor, care a și luat ființă în 1929.

Haricleea Hartulari-Darclee 1860-1939

Haricleea Hartulari-Darclee a fost una dintre cele mai cunoscute cântărețe de operă din România. Avea o voce de soprană extraordinară, care i-a permis să abordeze un repertoriu foarte larg de roluri. A jucat în 56 de opere, compuse de 31 de compozitori.

Maria Mihăescu (Mița Biciclista) 1885-1968

Mița Biciclistă era una dintre cele mai cunoscute socialites în perioada interbelică. Era faimoasă datorită frumuseții sale și datorită personalității sale nonconformiste. Ea a fost prima femeie din România care a mers pe bicicletă.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle