De ce este util pentru relația de cuplu să te pui pe tine pe primul plan

Să te pui pe primul plan în cuplu nu este o dovadă de egoism. Tu ești cea mai importantă persoană din viața ta, și e important să ai grijă de tine.

De ce este util pentru relația de cuplu să te pui pe tine pe primul plan

Familia românească tipică avea o serie de stereotipuri cu impact negativ asupra copilului dar și asupra viitorului adult care ai devenit astăzi. Comparații cu alți copii în ceea ce privește rezultatele școlare, supraprotecția, critica, presiunea pentru performanță, obligativitatea împărțirii jucăriilor sau altor obiecte personale, inclusiv a camerei. Iar o replică frecventă era: nu fi egoistă. Și ai învățat că să te gândești la tine este un lucru rău, fără să știi că există și ceea ce numim egoism sănătos. Iată beneficiile de care te poți bucura dacă te pui pe tine pe primul plan, chiar și în cuplu.

Un obiectiv pe care nu îl poți delega

Recent circulă o glumă pe social media în care soțul, la ieșirea din casă, îi spune soției să aibă grijă de ea, iar aceasta se duce la manichiură, coafor masaj. Sigur, în cuplu responsabilitățile se împart, tocmai pentru ca întregul context să fie agreabil pentru ambii. Dar de vreme ce treburile gospodărești le faceți împreună, de grija de sine doar tu poți să te ocupi, indiferent cât de drăguț sau atent este partenerul tău. Indiferent care sunt nuanțele pentru această grijă de sine.

Eviți să te îmbolnăvești

Burnout-ul fizic sau emoțional are în cele din urmă impact și asupra sănătății fizice sau chiar mintale. Probabil cunoști cazuri de persoane care au făcut ulcer pe bază de stres. Iar anxietatea și depresia par deja o normalitate a zilelor noastre. Când te pui pe primul plan te menții sănătoasă și îți oferi ce ai nevoie. Inclusiv timp pentru odihnă, relaxare, nutrienții adecvați prin hrănire corectă. Somnul insuficient de exemplu este legat de apariția diabetului, obezității, iar corpul nu își mai poate duce la bun sfârșit procesul de reparare celulară.

Ești mai pozitivă

Și e normal să fii, căci nevoile tale emoționale și fizice sunt împlinite. Ceri și pui limite așa cum ai nevoie. Ceea ce se traduce prin satisfacție, stare de bine și o prezență agreabilă în cuplu. Tu ce ai alege? Un partener ursuz sau unul în general cu zâmbetul pe buze? Mai mult, starea de spirit pozitivă te ajută să te bucuri și de cele mai mici lucruri care ți se întâmplă sau pe care le vezi. Și care în alte condiții ar fi fost invizibile ori te-ar fi lăsat complet rece. De fapt întreaga perspectivă asupra vieții se îmbunătățește și devii mai optimistă.

Ai stimă de sine mai ridicată

Felul în care te privești, te valorizezi este de asemenea impactat semnificativ. Ai grijă de tine, te iubești mai mult, te prețuiești mai mult, devii mai blândă cu tine. Chiar și încrederea în forțele proprii crește și nu te mai îndoiești de capacitățile tale la fiecare pas. Astfel ești dispusă să îți asumi mai multe riscuri alături de partenerul tău.

Citește și:
Indicatori care îți arată că ești cu adevărat fericită în relația de cuplu

Foto: PR

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din lifestyle