Parintii nu realizeaza intotdeauna rolul si impactul pe care-l au asupra dezvoltarii si evolutiei copiilor lor. Ei sunt cei care le ofera directia in viata. Copiii asculta si memoreaza aproape fiecare cuvant pe care ei il spun, asadar, ar fi bine sa fie unele puternic pozitive.
Daca simti ca nu ai facut chiar tot in calitate de parinte, iata cum iti poti imbogati vocabularul si atitudinea astfel incat copiii tai sa aiba o pornire frumoasa si puternica in viata.
Poti incepe asta prin a-i spune urmatoarele 10 lucruri copilului tau:
Iar asta e ceva diferit de Te iubesc!'. Acest lucru presupune ca il placi asa cum e el, ca persoana. Foloseste-le pe ambele.
A invata e ceva natural, iar copiii se descurca minunat la asta. A invata e o joaca pentru ei. Ceea ce tu spui ii va influenta inca dintr-o vreme timpurie despre cum sa se comporte mai tarziu in viata, moment in care totul poate fi mai dificil sau mai frustrant.
Simpla curtoazie e un semn de respect. Abilitatile sociale sunt cruciale in viata, iar cel mai bun antrenament pentru tact si gratie incepe devreme.
E vorba despre a stabili cateva lucruri cu care sa fiti de acord pentru a seta bunul mers al familiei. A avea diverse targuieli' va va ajuta sa evitati problemele obisnuite si sa stiti cum sa va comportati in momentul in care va aparea o problema.
E o cerere pe care le-o spui copiilor tai astfel incat ei sa isi exprime gandurile, sentimentele si ideile fata de tine. Implica de altfel si abilitatea de a asculta, lucru care e intotdeauna un cadou, ii arati ca iti pasa.
Sa-i citesti copilului tau nu ii va aduce decat foarte multe beneficii. Il va ajuta sa-si construiasca abilitati de care are nevoie pentru a avea succes. Va imbogateste relatia si infiltreaza o lectie de iubire. Cartile se dovedesc a fi un mare portal de deschidere in lume – de oameni, locuri si idei.
Probleme? Se mai intampla. Nimeni nu-i perfect. A te confrunta cu probleme si a invata din greseli sunt abilitati vitale. Cand ai un moment in care nu traiesti la propriile-ti standarde, o oportunitate de a le arata copiilor tai cum sa fie responsabili pentru greselile lor si sa mearga inainte. Copiii se pot simti extrem de prost daca nu iti indeplinesc asteptarile sau daca nu sunt perfecti. Oferindu-va unul altuia putin spatiu e un cadou pentru amandoi.
E un lucru pe care poti invata sa-l spui. Ba mai mult de atat, invata sa controlezi ceea ce mai tarziu te pune in postura de a-ti cere scuze.
Cerand o parere si a le da copiilor o sansa de a lua parte la conversatiile familiei le permite sa exerseze abilitatea luarii unor decizii si sa inceapa sa fie responsabili pentru alegerile lor. A spune ce gandesti si a cere ce iti doresti sunt abilitati fundamentale care servesc copiilor de-a lungul vietii lor.
In timp ce nu' e intotdeauna o optiune viabila, de prea multe ori parintii asteapta doar sa spuna nu'. Daca vei crea in familie si modelul da', vei afla ca nu' nu mai trebuie spus atat de des precum credeai inainte.
Text: Denisa Matei
Foto: PR