Cărțile pe care chiar merită să le citești în luna decembrie

Trei lecturi obligatorii de la trei autoare deja familiare, care te vor convinge să privești cu ochii un pic mai deschiși către viață.

Descoperă în selecția noastră 8 cărți pe care merită să le citești în luna decembrie!

Trenul spre Samarkand, Guzel Iahina, editura Humanitas

În 1923, în noua Uniune Sovietică bântuită de spectrul războiului, un tânăr combatant al forțelor civile, Deev, trebuie să formeze un tren în care să transporte 500 de copii din Kazan în Samarkand. De-a lungul a șase săptămâni, goana trenului ne dezvăluie o călătorie în care își fac apariția personaje memorabile și episoade bizare, suntem martori la iubiri, suferință, umor, cruzime și speranță. O nouă poveste de neratat de la autoarea cărților Zuleiha deschide ochii și Copiii de pe Volga.

Oamenii din copaci, Hanya Yanagihara, editura Litera

Primul roman al autoarei mult lăudatului O viață măruntă (nominalizat la Man Booker Prize) e parțial inspirat de povestea reală a unui virusolog și e o metaforă despre ciocnirea culturilor. În anii 1950, medicul Norton Perina ajunge în expediție într-o insulă izolată, în căutarea unui trib, unde cunoaște un grup de locuitori ai pădurii ce par să fi atins un fel de imortalitate. Medicul publică o cercetare în Statele Unite, dar va afla în curând că descoperirile lui au consecințe nefaste și pentru locuitorii insulei, și pentru sine.

Ținutul nomazilor: cum să supraviețuiești în America secolului 21, Jessica Bruder, editura Trei

Cartea Jessicăi Bruder despre un alt fel de vis american este rezultatul unei investigații jurnalistice care a durat trei ani și a presupus parcurgerea unor distanțe uriașe și realizarea a sute de interviuri. Însă astfel a fost posibilă redarea vieții unei noi categorii sociale, a unui stil de viață adoptat de nevoie de americani trecuți de o anumită vârstă și lipsiți de posibilități financiare, care cutreieră țara în căutarea unor slujbe ce le pot asigura supraviețuirea, locuind în rulote sau mașini. Autoarea a experimentat câteva luni același trai, pentru a afla cum se simte viața când statul nu îți oferă plase de siguranță, iar cartea a fost ecranizată de Chloé Zhao.

Secolul singurătății, Noreena Hertz, editura Humanitas

Felul în care trăim azi, dependenți de tehnologie, într-o piață a muncii și a relațiilor schimbătoare, felul în care suntem tratați de autorități și chiar modul în care iubim ne adâncesc singurătatea, crede Noreena Hertz, scriitoare și profesoară la University College London, după ce a studiat fenomenul vreme de 10 ani.

Greenlights. Undă verde, Matthew McConaughey, editura Rao

Autobiografia actorului adună primii săi 50 de ani de viață, în care a trecut prin experiențe înspăimântătoare, de la un prim act sexual constrâns prin șantaj, la 15 ani, la modul în care a fost molestat la 18 ani, învățând să gestioneze suferințe și dezamăgiri, până la triumful la Hollywood.

CONȚINUT VIDEO ELLE

De neîmblânzit, Glennon Doyle, editura Curtea Veche

Dacă nu ne crezi pe cuvânt, atunci poate te conving Oprah Winfrey sau Adele, care enumeră De neîmblânzit printre preferatele lor. În fapt, cartea fondatoarei organizației condusă de femei Together Rising, care a imaginat un nou mod de a face filantropie pentru a schimba realmente viețile oamenilor, este o biografie intimă și totodată un apel la acțiune.

Locul secund, Rachel Cusk, editura Litera

Când o femeie invită un pictor celebru în casa ei de oaspeți, unde trăiește o viață simplă, ea speră în secret că peisajele lui, ce rezonează bizar cu împrejurimile casei, o vor ajuta să descifreze un mister ce o macină. Dar sosirea lui nu aduce rezolvarea promisă, ci doar tensiune. Un volum despre viață, artă, destinul feminin și privilegiul masculin.

Oameni la pescuit, Alina Șova, editura Coresi

Romanul poartă cititorul de la cotidianul banal către lumea traficanților de persoane, vorbind despre abuzul emoțional și mecanismele psihologice acționate de celebrii lover boys, atunci când își atrag victimele; o carte ca un puzzle, care beneficiază și de un soundtrack original, ce poate fi ascultat în paralel cu lectura, prin scanarea unui cod QR.

Citește și:
Filme și seriale noi de văzut în luna decembrie 2021 pe Netflix

Foto: PR, Shutterstock

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
catine.ro
Mai multe din video