Inca le mai pregatesti copiilor pranzul in fiecare zi, pentru ca „asa trebuie”? Poate ca nu-ti dai seama, dar acest comportament ar putea fi determinat de convingerea depasita ca este cumva „treaba ta”.
Desi asumarea unor roluri rigide ar putea face lucrurile cumva mai simple intr-un mariaj, acestea se pot dovedi, in acelasi timp, foarte limitative. Asa ca renunta la aceste reguli si este foarte posibil sa te bucuri de o relatie mai fericita si mai putin stresanta cu sotul tau.
Mult timp, sotiile au fost incurajate sa puna pe primul plan nevoile copiilor si sotilor lor. Iar asta se traduce prin frustrare manifestata prin depresie, irascibilitate si chiar abuz de alcool sau tigari. Asa ca uita de aceasta regula si fa in fiecare zi ceva care iti aduce bucurie, te relaxeaza si te ajuta sa te simti implinita, fie ca e vorba de o intalnire la cafea cu o buna prietena, o ora de sport sau o plimbare prin parc, fara copii. Chiar daca suna a cliseu, nu uita ca trebuie sa ai grija de tine ca sa poti avea grija de ceilalti!
In trecut, cei casatoriti erau incurajati sa-si asume rolurile, fara sa-si exteriorizeze emotiile atunci cand exista o fisura in relatia de cuplu, de teama ca partenerul nu va intelege problema sau, mai rau, va avea o reactie de respingere. Dar, din fericire, lucrurile s-au schimbat. Atat barbatii, cat si femeile sunt incurajati sa se exprime, chiar daca asta inseamna sa-si arate vulnerabilitatea.
Nu trebuie sa fii curajoasa tot timpul. Cu alte cuvinte, daca te nelinisteste ceva, spune asta cu voce tare sotului tau. Contrar a ceea ce ai fi tentata sa crezi, asumarea si exprimarea temerilor si a dubiilor iti poate consolida relatia de cuplu.
Chiar daca ati intrat intr-o rutina sexuala care functioneaza destul de bine, asta nu inseamna ca v-ati atins potentialul maxim si ca nu mai aveti teritorii noi de explorat. Da, s-ar putea sa purtati niste conversatii stanjenitoare si poate ca, pe alocuri, ego-ul tau va fi ranit, dar sexualitatea presupune evolutie, deschidere si dorinta de auto-cunoastere.
Pentru a diminua riscul ca partenerul tau sa simta ca face ceva gresit sau ca nu te satisfice, vorbeste-i despre aceasta faza ca despre un experiment. Sugereaza-i sa incercati ceva nou „just for fun'. Te poti inspira din filme, din carti sau pur si simplu incercati impreuna sa faceti totul cu emotia si curiozitatea inceputului.
Unele cupluri considera ca, daca admit ca trec printr-o perioada mai dificila, asta inseamna sfarsitul. Nimic mai fals! Daca nu vorbiti despre asta si incercati sa va rezolvati singuri problemele e posibil ca ele sa se amplifice. Cu cat mai repede solicitati ajutor specializat, cu atat mai rapid va veti rezolva problemele.
Cele mai multe conflicte din cupluri n-au legatura cu incompatibilitatea, ci cu lipsa de comunicare. Intotdeauna exista o modalitate prin care sa-ti verbalizezi dorintele si nevoile, fara a-ti rani partenerul.
Unii barbati sunt deschisi si mandri sa-si sustina sotiile in cariera, ba chiar adora sa le vada reusind in viata profesionala. Altii le incurajeaza doar la suprafata, dar cu greu realizeaza tensiunile subtile care se insinueaza profund in relatie si le ranesc ego-ul. Nimeni nu spune ca ar trebui sa renunti la cariera ca sa menajezi orgoliul sotului tau.
Totusi, daca incerci sa-l intelegi si din aceasta perspectiva, inseamna ca deja ai castigat jumatate din batalie. Poate ca imprejurarile nu se vor schimba – si poate ca nici macar nu-ti doresti ca ele sa se schimbe, dar daca iti intrebi sotul ce l-ar ajuta ca sa se simta mai bine si îl asculti cu adevarat, asta ar putea insemna ca ai facut deja primii pasi din acest balet delicat. Iar daca avem in vedere ca 40% dintre femei sunt principalii sustinatori financiari ai familiilor lor, asta inseamna deja o coregrafie delicata pentru multe cupluri.
Cele mai multe cupluri casatorite se cearta zilnic din motive marunte si stim ca asta nu inseamna sfarsitul. Dar ce se intampla atunci cand el afirma ceva cutremurator, cum ar fi ca nu se mai simte atras de tine sau ca are sentimente intense pentru o colega? Noile forme de terapie sugereaza ca acesta ar putea fi primul pas catre o transformare majora a relatiei, care va poate apropia mai mult decat ti-ai putea inchipui si care ar putea spori chiar gradul de intimitate dintre voi.
Nu toate relatiile pot fi salvate, dar expertii spun ca, atunci cand poti fi deschis in totalitate fata de cineva si cand poti sa cauti solutii pornind din acest punct, te apropii de o dragoste neconditionata, care este imposibil de zdruncinat, in ciuda incercarilor la care va fi supusa. Daca va inarmati cu rabdare, daca exista respect de ambele parti si apelati la ajutorul unui terapeut, veti putea iesi din impas nu doar mai puternici ca si cuplu, dar si ca indivizi. Si acesta este punctul in care viata devine cu adevarat captivanta.
Cu cateva decenii in urma, parintii aveau tendinta de a-si ignora copiii si ii expediau cu fraze de genul: „Du-te afara si joaca-te. Sa fii acasa peste o ora!' Acum parintii simt nevoia sa fie mai vigilenti si nu e nimic gresit in asta. Dar, daca urmaresti fiecare miscare a copilului tau pana in punctul in care traiesti prin intermediul lui, si ii corectezi sau ii judeci fiecare pas, oferindu-i un feedback constant, te apropii de extrema.
Sotul si copiii tai vor simti asta si toata lumea are de suferit. In astfel de situatii, multi barbati se simt neglijati de catre sotiile lor. Este evident ca purtarea ta este motivata de dragoste, dar multi parinti continua sa o faca pentru ca este mult mai usor sa se complaca in aceasta situatie decat sa inceapa sa-si traiasca viata din nou, un teritoriu care le devine treptat necunoscut.
Evident, nu trebuie sa te plangi in legatura cu fiecare e-mail enervant primit de la seful tau din secunda in care intri pe usa pana cand adormi, dar nu e nici o problema daca te descarci un pic. Este perfect normal sa nu uiti de problemele de la serviciu in secunda in care ai intrat in casa si sa ai nevoie de un timp de tranzitie de la viata de la birou la cea de acasa. Asa ca e mai bine sa te eliberezi de probleme, verbalizandu-le, pentru ca altfel s-ar putea sa contaminezi atmosfera de acasa cu starea ta de irascibilitate. Discuta despre problemele de la birou timp de cinci minute si incurajeaza-ti partenerul sa faca la fel. Astfel, va veti elibera amandoi de tensiunile accumulate peste zi.
In ziua de astazi, nu este deloc neobisnuit sa mentinem legatura cu fostii parteneri sau sa dezvoltam relatii sanatoase cu copiii sotilor nostri din mariajele anterioare. Dar asta inseamna, automat, mai multe elemente delicate cu care sa jonglam. Fii sigura ca in postura de mama vitrega te vei confrunta cu probleme care nu ti-ar fi trecut vreodata prin cap. In cazul in care copiii sunt suficient de mari, abordarea este cu atat mai problematica. Dar nu uita ca, oricat de tentata ai fi, nu trebuie sa o barfesti pe fosta sotie de fata cu copiii ei. Discuta aceste probleme in particular cu sotul tau, si neaparat vino cu exemple concrete in legatura cu situatiile care te deranjeaza.
In nici un caz! La inceputul secolului 20, doar 4% dintre oameni divortau. Acum, sansele sunt 50-50. Bineinteles, cu totii ne dorim mariaje perfecte, care sa dureze pentru totdeauna, dar realitatea este ca oamenii se schimba si nu putem anticipa toate situatiile in care ne poarta viata. Iar atunci cand aveti probleme serioase, care nu pot fi rezolvate prin consilere maritala, majoritatea terapeutilor recomanda sa traiti fericiti separat decat mizerabil impreuna. Faptul ca acum divortul este o optiune valida e, de fapt, un lucru bun. Atunci cand stii ca, in ciuda tuturor intentiilor bune, relatia voastra nu mai functioneaza, este timpul sa mergeti mai departe. Fiecare pe drumul lui! Intr-o zi, iti vei fi recunoscatoare pentru asta!
Text si foto: Arhiva revistei ELLE