Șefa Comisiei Covid-19: România nu trebuie să intre în carantină, în al doilea val al epidemiei

Adriana Pistol, șefa Comisiei Covid-19, spune că România nu ar trebui să intre în carantină în cel de-al doilea val al pandemiei, ci că populația ar trebui educată.

Șefa Comisiei Covid-19: România nu trebuie să intre în carantină, în al doilea val al epidemiei

România nu ar trebui să intre în carantină, chiar în condițiile în care numărul infectărilor crește și posibilitatea unui al doilea val al epidemiei de coronavirus pare din ce în ce mai apropiată, consideră Adriana Pistol, șefa Comisiei pentru managementul clinic și epidemiologic al Covid-19 din cadrul Ministerului Sănătății, care i-a acordat un interviu lui Marius Tucă.

Dar faptul că România nu ar trebui să intre în carantină este condiționat de educarea populației, a spus aceasta. Dacă populația largă ar fi educată și responsabilă, epidemia ar putea fi ținută în frâu. Șefa comisiei Covid-19 a mai menționat și că între autorități și populație nu ar trebui să existe tensiuni, dat fiind faptul că ambele urmăresc același scop.

Specialista a invitat la moderație, dar și la respectarea regulilor impuse de autorități. „Există o temere să nu explodeze numărul de cazuri. În autobuz este aglomerație, spre exemplu. Nu se respectă în autobuz. Unii oameni nu își pun masca în autobuz. Nu trebuie să cădem nici într-o extremă, dar nici în alta.”, arată Mediafax.

Totodată, ea s-a ferit să comenteze speculațiile privind al doilea val al epidemiei, cel în eventualitatea căruia Pistol crede că România nu ar trebui să intre în carantină. „Eu de obicei nu mă hazardez și nu îmi plac chestiile astea cu valurile. Avem astfel de valuri în epidemiologie. În Spania, a fost explozie. Acolo se poate numi un al doilea val. Toată lumea medicală vorbește și se așteaptă ca, în toamnă, odată cu vremea rece, când toate virozele respiratorii devin mai active, să existe o explozie mai mare decât a fost acum. E firesc să te gândești că s-ar putea să ai din nou explozie și să pregătești sistemul de sănătate. Din toamnă, va fi evident un lucru. Va trebui să testăm concomitent pentru gripă și pentru coronavirus. O să fie o perioadă destul de dificilă pentru lumea medicală. Virusurile noi întotdeauna ne oferă surprize.”

Din toamnă, în opinia specialistei, „trebuie să mizăm pe aceste lucruri. Să respectăm regulile, totuși. Populația trebuie să înțeleagă că nu este un pact cu Parlamentul, Guvernul, ci cu propria noastră sănătate.”, pentru a evita ca țara să intre în carantină din nou. 

Citește și:
Ce arată autopsiile pacienților decedați în urma Covid-19 în România?

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video