Raed Arafat, despre limitele sistemului de sănătate: „între un bolnav și altul pe cine intubezi”

Raed Arafat a vorbit despre limitele sistemului de sănătate din România și despre situația în care se poate ajunge dacă numărul noilor infectări continuă să crească.

Raed Arafat, despre limitele sistemului de sănătate: „între un bolnav și altul pe cine intubezi”

Limitele sistemului de sănătate care ar putea fi atinse curând îl îngrijorează pe Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență: „Vom ajunge la poveștile adevărate în care să alegi între un bolnav și altul pe cine intubezi”, a declarat acesta pentru postul de televiziune B1.

Arafat s-a arătat îngrijorat de numărul mare de noi cazuri de infectare cu coronavirus, care ar putea pune presiune pe secțiile de Terapie Intensivă, în condițiile în care în ultimele săptămâni România s-a confruntat cu o creștere accentuată a cazurilor, stabilind record negativ după record atât în privința noilor infectări, cât și a deceselor și a numărului de persoane a căror stare de sănătate necesită terapie intensivă. În aceste condiții vom ajunge să forțăm limitele sistemului de sănătate, spune secretarul de stat.

Acesta avertizează că am putea ajunge la „un stres maxim” asupra capacității spitalelor, și astfel medicii să fie forțați să aleagă pe cine intubează.

„Speranța noastră este să nu ajungem să ducem sistemul la un stres maxim și să păstrăm sistemul, totuși, cât mai posibil cu capacități de rezervă rămase și posibile să fie folosite”, a declarat Arafat, subliniind faptul că limitele sistemului de sănătate nu au fost încă atinse, dar nu suntem departe de acest prag.

„Dacă ajung să am toate paturile de terapie intensivă ocupate, vom ajunge la poveștile adevărate pe care le-am auzit din alte părți, în care ai doi bolnavi pe un ventilator sau să alegi între un bolnav și altul pe cine intubezi, pe cine ventilezi. Noi nu vrem să ajungem la asta.”

CONȚINUT VIDEO ELLE

„Există limite ale sistemului. Limitele acestea, indiferent cât vrei să crești capacitatea sistemului, sunt anumite componente ale lui pe care n-ai cum să le dublezi sau să le triplezi. Poți să crești numărul paturilor, poți să crești orice, dar nu poți crește numărul personalului. Da, putem să apelăm la un sprijin dacă alții sunt mai puțin afectați decât noi, dar asta e o chestie pe o perioadă limitată.” Pentru a nu depăși limitele sistemului de sănătate, în continuare rămân esențiale măsurile de siguranță și prevenire a răspândirii noului coronavirus, dar și restricțiile impuse de autorități acolo unde ele se impun.

Citește și:
Prognoză ALARMANTĂ privind evoluția epidemiei de coronavirus în România: Peste 2.800 de cazuri noi pe zi în luna septembrie

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din video