Nelu Tătaru avertizează: Ar putea fi reintroduse restricții pentru funcționarea teraselor

În urma creșterii alarmante de cazuri de coronavirus din ultimele zile, autoritățile se gândesc la introducerea unor noi restricții.

Nelu Tătaru avertizează: Ar putea fi reintroduse restricții pentru funcționarea teraselor

Așa cum au subliniat în numeroase dăți de când numărul de noi cazuri de persoane infectate cu coronavirus a început să crească alarmant, autoritățile din România iau în considerare noi restricții, cu scopul de a limita răspândirea coronavirusului.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, a declarat, duminică, la Iaşi, că măsurile de relaxare introduse după starea de urgenţă au fost agreate şi de patronatele din sectorul HoReCa, iar proprietarii teraselor ar trebui să le respecte.

„În funcţie de evoluţie, vor fi şi anumite restricţii. Noi nu vrem să fie restricţii. Noi vrem ca toată lumea să conştientizeze şi să respecte acele norme. Când am făcut acele măsuri de relaxare, le-am făcut însoţite şi de un ordon de ministru, comun cu ministrul de resort, care prevedeau şi acele norme de funcţionare şi desfăşurare. Toată lumea şi le-a asumat, inclusiv acei agenţi economici care deschid în acel sens afacerile, dar rămâne să le şi respecte. În condiţiile în care nu vor fi respectate, vor fi şi controale mai înteţite în următoarea perioadă”, a declarat Nelu Tătaru, potrivit Mediafax și citat de Digi 24.

Și Premierul Ludovic Orban a declarat că dorește controale mai stricte la terase și cere sprijinul primarilor pentru ridicarea autorizației de funcționare a celor care nu respectă regulile impuse de pandemie.

„Luăm în calcul intensificarea controalelor peste tot unde avem informații privitoare la încălcarea regulilor, inclusiv în ce privește cluburile și terasele care au program prelungit. Avem la dispoziție și alte pârghii, suspendarea autorizației de funcționare. Aici am avea nevoie de sprijin mult mai serios din partea primarilor. Pentru multe tipuri de activități, autorizația de funcționare este emisă de primării. Am solicitat instituțiilor cu atribuții de control să efectueze controalele brusc. Până acum controalele efectuate la multe terase, unde avem imagini, sesizări din partea clienților că nu se respectă regulile, când veneau controalele toată lumea respecta. E clar că au avut ponturi de la echipele de control”, a declarat Ludovic Orban.

Pentru Centrul Vechi al Capitalei, Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat deja reguli noi pentru terase. Principalele reguli se referă la distanța între localuri. De exemplu, între două terase aflate pe trotuare diferite va trebui lăsată o distanță de 4 metri, iar fiecare local va avea un marcaj în jurul lui, trasat de Administrația Străzilor.

În cazul teraselor aflate pe același trotuar, acestea trebuie despărțite doar prin mobilier urban: sticlă (geam securizat), cu înălțime de un metru și jumătate și lungime de 1,25 m, montată în cadre metalice, negre, nefixată în pavajul străzii, sprijinită pe tălpici, sau prin jardiniere de lemn sau metal.

Pe terase nu vor mai putea fi amplasate vitrine sau frigidere, iar televizoarele nu vor mai putea fi scoase din localuri pentru ca oamenii să urmărească meciuri de fotbal, cu excepția evenimentelor sportive foarte importante.

Mașinile care aprovizionează aceste localuri vor avea un orar stabilit între orele 06.00-10.00. În afara acestui interval orar vor fi nevoite să plătească o taxă.

Aceste modificări au fost aduse regulamentului de funcționare a teraselor sezoniere din Centrul Vechi pentru evitarea aglomerării și limitarea expunerii la o posibilă infectare cu COVID-19.

Citește și:
Avertismentul lui Raed Arafat: Este posibil să se impună anumite restricții în anumite zone

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Mai multe din video