În ce condiții devine masca obligatorie pe stradă? Declarațiile lui Raed Arafat

Va deveni masca obligatorie în spațiile publice? Acest lucru este foarte posibil, a declarat șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat. În ce condiții se va întâmpla?

În ce condiții devine masca obligatorie pe stradă? Declarațiile lui Raed Arafat

În ce condiții va deveni masca obligatorie pe stradă? Aceasta a fost întrebarea la care a răspuns Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, într-o intervenție la postul de televiziune Digi24. Acesta a declarat că este foarte posibil ca purtarea măștii să devină obligatorie și în spațiile publice, atâta timp cât numărul infectărilor continuă să crească îngrijorător, cazurile de infectare cu coronavirus aproape copleșind, în acest moment, capacitatea sistemului medical din România. Țara noastră a înregistrat în ultima săptămână noi recorduri în ceea ce privește numărul infectărilor diagnosticate zilnic, dar și numărul deceselor și cel al pacienților internați în secțiile de terapie intensivă.

Acum în România vorbim despre masca obligatorie inclusiv în aer liber doar în anumite zone aglomerate, între anumite ore, iar pentru județele cu rate mari de infectare se discută impunerea măsurii pentru toate spațiile publice, dar mai ales în acele localități care ar putea fi vizate de carantină.

Mai multe țări care se confruntă cu dificultăți similare cauzate de al doilea val al epidemiei de coronavirus au adoptat masca obligatorie și pe stradă. „Clar este posibil să ajungem și la asta, nu vreau să se interpreteze și să se spună gata, Arafat a zis că de mâine mască, dar o astfel de decizie poate să fie aproape, dacă situația nu intră sub control și dacă în continuare vom avea oameni care se păcălesc pe ei singuri”, a spus acesta.

CONȚINUT VIDEO ELLE

„Masca este un mijloc de a-l proteja și pe cel sănătos, dar și pentru a preveni ca cel infectat, care nu știe de multe ori că este infectat (asimptomaticul), să răspândească boala la alții. Purtarea măștii previne să facem rău altora”, a specificat Raed Arafat. „Este o boală pentru care măsura de prevenire este atât de simplă: mască, distanțare, respectarea unor reguli de bază de igienă. Dacă toți purtăm mască acolo unde trebuie și respectăm regulile, deja reducem semnificativ răspândirea și putem să stopăm o răspândire exponențială”.

Cât despre masca obligatorie în spațiile publice, Raed Arafat a avertizat că măsura este foarte probabilă: „În curând este posibil să se ajungă la acest lucru în unele zone, dacă cifrele continuă să crească”.

Citește și:
Ce reguli trebuie să respecți înainte să faci testul COVID-19

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video