De ce nu s-au redeschis de azi creșele și grădinițele? Explicațiile autorităților

Deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor a fost amânată dintr-un motiv bineîntemeiat.

De ce nu s-au redeschis de azi creșele și grădinițele? Explicațiile autorităților

Deși Hotărârea de Guvern publicată vineri prevede că deschiderea creșelor, grădinițelor și after school-urilor este permisă din 15 iunie, atât la stat cât și la privat, acest lucru nu s-a întâmplat, iar autoritățile din România au oferit lămuriri cu privire la această decizie.

Într-un interviu acordat Digi24, Alexandru Rafila, președintele Societății Române de Microbiologie și reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății, a vorbit despre decizia de a se amâna deschiderea unităților de învățământ preșcolar, precizând că este foarte important „ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat” pentru a limita răspândirea infecției cu coronavirus. „Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi diminuat, controlat”, a mai adăugat doctorul Rafila.

„Deschiderea activității didactice, și totuși și grădinițele pot fi asimilate acestui tip de activitate, a arătat o creștere în transmiterea infecției din diverse țări. Copiii mici sunt la un risc redus de a contracta boala, ei și transmit destul de greu boala către adulți, adică de obicei dacă se infectează fac forme asimptomatice și e puțin probabil să infecteze alte persoane. Aici e partea delicată, cu numărul. Supraaglomerarea sigur că va produce probleme. Dacă discutăm de părinți care trebuie să-și lase undeva copiii, lucrul acesta ar trebui să fie corelat cu o capacitate suficient de mare care să poată prelua acești copii, indiferent dacă grădinițele sunt publice sau private.

Lucrul esențial este ca personalul care supraveghează copiii să fie antrenat: să îi îndrume la toaletă, să îi îndrume să se spele pe mâini, să îi îndrume să nu facă exces de contact fizic pentru că, știți bine, copiii sunt mereu în contact fizic, se joacă împreună, e normal să fie așa, astea sunt comportamente sănătoase. Dezvoltarea normală a unui copil comportă interacțiunea cu alți copii și din cauza asta, inclusiv activitățile didactice pe care ne propunem să le redeschidem din toamnă trebuie să țină cont de faptul că acești copii sau tineri trebuie să interacționeze unii cu alții, nu pot rămâne exclusiv în zona virtuală pentru că atunci vor fi niște generații cu o adaptabilitate socială foarte limitată.

Și lucrurile acestea trebuie să fie puse în balanță dincolo de riscul transmiterii infecției. Riscul nu poate fi eliminat, riscul poate fi diminuat, controlat, și identificate eventualele focare care pot apărea, izolați copiii, deci se pot lua măsuri. (…) Activitatea didactică este o activitate care trebuie să înceapă”, a declarat Alexandru Rafila.

Ministrul Educației, Monica Anisie, a anunțat într-o conferință de presă susținută duminică faptul că toate unitățile de învățământ preșcolar, precum creșele, grădinițele after school-urile nu pot fi deschide decât în momentul în care există normele de aplicare. „Mâine nu se vor redeschide, ci în momentul în care există norme, există cerere și există decizie la nivelul autorității publice locale. Normele trebuie să fie prezentate de către Ministerul Educației sau de Ministerul Muncii. Îi sfătuiesc pe părinți să aștepte norme din partea Ministerului Sănătății”, a declarat Monica Anisie.

CONȚINUT VIDEO ELLE

Monica Anisie a mai declarat că că astăzi vor fi gata normele, iar odată cu publicarea lor în Monitor, unitățile private își vor putea redeschide porțile. „Suntem trei ministere implicate în realizarea acestor norme. Ministerul Educației a realizat partea în care sunt menționate activitățile pe care trebuie să le desfășoare în cadrul unităților de învățământ preșcolar cadrele didactice, Ministerul Sănătății și Ministerul Muncii trebuie să completeze cu elementele specifice. Azi vor fi gata normele metodologice. Când normele vor fi publicate în Monitorul Oficial, se vor deschide aceste unități particulare. Pentru cele de stat am anunțat că de azi se pot depune cererile unde copilul a frecventat”, a declarat Monica Anisie într-un interviu acordat Digi24.

Citește și:
Noile măsuri de relaxare de la 15 iunie, anunțate oficial de Guvernul României

Foto: Arhiva Revistei ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din video