Alexandru Rafila: „Jumătate de milion de oameni din România” ar fi avut Covid-19

Peste jumătate de milion de oameni din România ar fi avut Covid-19, a declarat medicul Alexandru Rafila. Citește explicațiile specialistului.

Alexandru Rafila: „Jumătate de milion de oameni din România” ar fi avut Covid-19

Circa jumătate de milion de oameni din România ar fi trecut deja prin boala Covid-19, a afirmat Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății și președintele Societății Române de Microbiologie la postul de televiziune Digi24.

Acesta a specificat că „numărul de cazuri diagnosticate este mult mai mic decât numărul real de cazuri pentru că foarte multe persoane sunt asimptomatice sau fac forme ușoare, care nu îi determină să se prezinte la medic”.

„Probabil că circa jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, dar dacă ne gândim procentual, asta înseamnă undeva în jur de 2,5%, și asta înseamnă că avem un coeficient de multiplicare între 8 și 10, între numărul de cazuri diagnosticate și numărul real de cazuri. Acest lucru a fost dovedit în toate țările care și-au încheiat studiile de seroprevalență. Al nostru este în curs de desfășurare, la nivelul INSP. Probabil că cifrele vor fi între 2 – 3% seroprevalență, adică persoane care au trecut prin infecție în România.”, a mai spus Alexandru Rafila, referindu-se la studiile bazate pe teste pentru anticorpi care s-au realizat în mai multe țări din lume și le-au dat autorităților indicii despre numărul real al infectărilor.

Chiar dacă jumătate de milion de oameni din România au trecut deja prin boală, asta nu ne poate determina să sperăm la apariția unui fenomen de imunizare de masă, a mai specificat Rafila. „Suntem foarte departe” de acest lucru, și „nici o țară nu este într-o astfel de situație. Chiar regiuni care au trecut printr-un număr mare de infecții cu coronavirus nu depășesc 15 – 20%, iar la noi e undeva între 2,5 – 3%. Ca să putem vorbi de imunizare în masă trebuie să ne apropiem de 70% din populație trecută prin infecție, iar lucrul acesta s-ar întâmplă în câțiva ani de zile. Sperăm că această cifră să fie obținută prin vaccinare și nu prin îmbolnăvire”, a mai spus medicul.

Dincolo de numărul șocant de cazuri estimat de Alexandru Rafila – jumătate de milion de oameni care ar fi fost infectați cu coronavirus în România -, specialistul a contrazis un raport al European Center for Disease Prevention, care arăta că România ar fi pe primul loc în Europa la răspândirea coronavirusului. „Suntem pe locul trei, după Luxemburg și Spania. Noi ne apropiem de cifra de 90 de cazuri la 100.000 de locuitori înregistrate în ultimele două săptămâni, Spania e la 110, Luxemburg la 120, dar este extrem de mult dacă comparăm cu alte țări care au trecut printr-un număr mare de infecții, de exemplu Italia care are 6 – 7 cazuri”.

Citește și:
Raed Arafat, despre limitele sistemului de sănătate: „între un bolnav și altul pe cine intubezi'

Foto: arhiva ELLE

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
peroz.ro
Publicitate
Unica.ro
Mai multe din video