Placinta cu mere, de Ioana Dumitrescu

Imi place oricand sa prepar dulciuri cu mere, dar toamna ma intorc intotdeauna la aceasta placinta.

Placinta cu mere, de Ioana Dumitrescu

Este un desert care ii multumeste pe cei mai pretentiosi invitati la masa si care ii induiosaza intotdeauna pe nostalgici: placinta cu mere. Desi necesita timp si ceva atentie, rezultatul final merita eforturile.

Pentru aluat pâte brisée (reteta pentru doua foi de aluat care incap in tava de placinta cu diametrul de 21 cm.):

  • 270g faina
  • O lingurita sare
  • 250g unt nesarat, rece, taiat cubulete
  • 50ml apa tinuta la congelator timp de 5 min.
  1. Amestecati faina cu sarea intr-un robot de bucatarie. Adaugati untul si amestecati pana se formeaza o mixtura neomogena care sa contina bucati mai mari, vreme de cca. 10 secunde. In timp ce mixerul este pornit, adaugati apa rece turnand-o incet si constant pana ce aluatul s-a legat fara sa fie ud sau lipicios, nu mai mult de 30 secunde.
  2. Taiati aluatul in doua si formati doua discuri pe care le inveliti in folie de plastic si le tineti la frigider cel putin 2 ore sau peste noapte.
  3. Aluatul poate fi tinut la congelator pana la o luna cu conditia sa il mutati in frigider cu o zi inainte sa il preparati.

Vezi o rețetă minunată de plăcintă cu mere tradițională!

Citeste si:
Placinta de lamaie cu bezea, gata in patru pasi simpli

Pentru umplutura:

  • 1,5 kg mere preferabil acrisoare si ferme, decojite si curatate de cotor, taiate felii cu grosimea de aprox. 1-1,5cm
  • 60g faina, plus extra pentru suprafata de lucru
  • 3 linguri zeama de lamaie
  • 50 g zahar de cocos/brun sau orice alt tip de zahar preferati
  • 1/2 lingurita praf de scortisoara
  • 1/2 lingurita praf de ghimbir
  • 1/4 lingurita sare
  • 50 g unt, taiat cubulete
  • 1 galbenus de ou frecat cu o lingura de smantana pentru gatit
  • O lingura-doua de zahar pudra

  1. Scoateti discurile de aluat din frigider si lasati pe masa de lucru timp de 5 minute.
  2. Intindeti primul aluat cu ajutorul unui sucitor pana il puteti aseza in tava pentru placinta in asa fel incat sa acopere si marginile interioare ale tavii. Taiati aluatul in exces de pe exteriorul marginilor tavii.
  3. Tineti 30 minute la congelator. Apoi, lucrati cel de-al doilea aluat pe o foaie de copt in asa fel incat sa obtineti un aluat cu aceleasi dimensiuni ca ale primului. Tineti la frigider, in hartia de copt, timp de 30 minute. Incalziti cuptorul la 200C.
  4. Puneti merele, zeama de lamaie, zaharul, faina, scortisoara, ghimbirul si sarea intr-un bol adanc si amestecati.
  5. Umpleti tava de placinta cu mixtura aceasta si adaugati cubuletele de unt deasupra. Asezati cel de-al doilea aluat deasupra placintei si apasati pe margini ca sa le lipiti, prestai marginile cu dintii unei furculite.
  6. Faceti patru taieturi sau gauri cu lungimea sau diametrul de aprox. 1 cm in aluatul de deasupra. Cu ajutorul unei pensule, ungeti placinta cu amestecul de galbenus si smantana. Presarati zahar pudra deasupra si tineti la congelator 30 minute.
  7. Asezati placinta in tava cuptorului pe care ati tapetat-o in prealabil cu hartie de copt.
  8. Coaceti pana ce crusta devine aurie, aproxmativ 20 minute. Reduceti temperatura la 180C si coaceti inca 30-35 min pana ce observati ca sucurile din interior fierb si crusta e rumenita bine. Serviti calda, cu inghetata de vanilie.

Reteta & foto de Ioana Dumitrescu, eastofkitchen.com.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Libertatea
Ego.ro
Publicitate
Antena 1
Unica.ro
catine.ro