Moscova – Capitala unui (fost) imperiu

Moscova e un oras greu de rezumat in cuvinte. Poate pentru ca nici nu stii exact la ce sa te astepti. Cu New York, Londra SAU Viena, lucrurile sunt simple, dar cu Moscova? Andrei Olteanu a descoperit-o pentru noi si se declara iremediabil... indecis.

Cand aterizezi pe aeroportul Sheremetyevo nu te surprinde mai nimic. Pare banal. Si, totusi, e doar unul dintre cele cinci aeroporturi ale Moscovei, ceea ce te face sa te gandesti la marimea orasului. Marime de care devii din ce in ce mai constient in ora petrecuta in autobuzul ce te duce spre inima orasului.

Hotelul in care am stat e la doar patru statii de metrou de centrul Moscovei; pare aproape, dar nu e nici pe departe asa, dupa cum am descoperit chiar in prima zi: metroul moscovit nu are nimic de-a face cu cel bucurestean.

Distanta intre statii este mult mai mare, iar statiile sunt adevarate monumente. Dupa ce cobori vreo trei minute pe o scara rulanta esti intam­pinat de mozaicuri, candelabre si statui; locul aduce mai mult a muzeu decat a statie de metrou, fiecare cu tematica ei: sportul, munca, razboiul… E drept, trenurile vin din minut in minut, ceea ce iti reaminteste ca e vorba despre un mijloc de transport, si nu oricare, ci unul dintre cele mai eficiente din lume.

   


Pasaj pietonal in apropierea Centrului International de Afaceri


Muzeul de Istorie
 

Manastirea Novodevichiy


Catedrala Sf. Vasile, Piata Rosie

Odata iesit la suprafata, dai de blocuri. Blocuri cu care esti obisnuit, asemanatoare celor din Drumul Taberei, care dau un aspect saracacios orasului. Si, totusi, te afli in orasul cu mai multi milionari decat la New York.

Un oras in care produsele de lux se vand parca mai bine in conditii de criza financiara, in care hotelurile si restaurantele de 5 stele nu sunt niciodata goale, un oras care pare visul oricarui vanzator de visuri, fie ele imobiliare, bancare, vestimentare sau… deco. Marile afaceri, marii retaileri se extind, de ani buni, spre est. De la bijuterii si ceasuri elvetiene la masini de colectie si arta contemporana, totul se vinde si se cumpara la Moscova, pentru a se expune apoi la evenimente din Londra ori in vacante elvetiene. Contrastul dintre cartiere si centru e socant.

Cand ajungi in Piata Rosie, devii si mai constient de faptul ca Moscova a fost capitala unui mare imperiu. Realizezi de ce oamenii de aici nu vorbesc engleza, ba mai mult, de ce li se pare ciudat ca tu nu vorbesti rusa.

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din elle decoration