Intr-o lumina noua

O casa veche din Bucuresti isi dezvaluie spiritul sub bagheta unui designer inspirat de formele delicate ale trecutului si entuziasmat de culorile vii ale prezentului, un mix match feminin, sofisticat, scaldat in lumina.

Diningul spatios si luminos comunica cu livingul printr-un glasvand amplu. Pereti finisati cu vopsea Benjamin Moore. Masa neagra cu picioare me­talice si blat din lemn, producator Flay. Scaune din plastic satinat, producator Pedralli. Credenzza din lemn masiv, producator Tonin. Draperii din matase Tricia Guild, Designer’s Guild.

Dressingul este o camera spatioasa, cu mobilier IKEA, draperii Designer’s Guild, pouf Divani si corpuri de iluminat Baga.

Parchetul original al casei
a fost reconditionat si tratat cu un ulei alb-ivoar mat, producator Pallman. Corpurile de iluminat sunt celebrele lampi Fortuny, creatia legendarului Mariano Fortuny, artist multidisciplinar de factura „renascentista” de la inceputul secolului.

Canapea cu forme sculpturale, tapitata cu catifea de matase violet, producator Softhouse. Meridien-ul Edward, creat de designerul Edward Tuttle, sub egida emblematica a brandului Wittman, este o piesa-reper in designul de mobilier, creat in 1981 si reeditat cu succes in 2008. Lampa de tavan „Scheherazade”, din matase pictata manual, Fortuny. Masa din lemn masiv, producator Imart. Draperii din material Designer’s Guild, coordonate cu cele din dining. Pe perete, stampa din matase cu tema ecvestra, achizitionata de la Casa del Arte. Covorul oriental a fost cumparat de la Istanbul.

Crede in frumusetea caselor vechi, interbelice, le admira tinuta impecabila atât ca arhitectura exterioara, cât si ca intelegere estetica si inteleapta a spatiilor interioare. Amenajarea acestor bijuterii ale arhitecturii noastre reprezinta pentru Erna Moise proiecte fascinante. Iar casa de fata e un exemplu elocvent.

Locatia a constituit, de la bun inceput, principalul avantaj al proiectului: era vorba despre un apartament frumos proportionat, cu o spatialitate deosebita, generos si bine gândit ca partitii.

De la prima vizita, m-a inspirat si motivat acest spatiu scaldat in lumina naturala abundenta, cu dimensiuni armonioase, tavane inalte si usi zvelte, degajând un aer nobil chiar si in nuditatea totala. Am rezonat perfect cu beneficiarul in dorinta de a salvgarda si reconditiona toate elementele autentice ale casei – ma refer la tâmplaria clasica a ferestrelor, cu cremoanele din alama, ce au fost lustruite, si la transperantele din lemn, la usile inalte si suple, cu pervazele ample si mânerele ori­ginale, de asemenea, din alama”, povesteste Erna.

Amenajarea a durat opt luni
, timp in care s-au refacut integral instalatiile electrice si sanitare, finisajele – cu exceptia pardoselilor placate cu mozaic alb si negru, pastrate acolo unde tema decorativa a permis, apoi au fost instalate dotarile, mobilierul si accesoriile. Rezultatul este un amestec de elemente din stiluri diferite, surprinzator de unitar si armonios. „Nu cred intr-o exprimare vizuala fara conceptualizarea lucrarii, fara o coerenta impusa de o tema sau de o sursa de inspiratie ce se naste din documentare sau din idei ce te incita spontan”, explica Erna.

In cazul acestui proiect, s-a legat de la inceput o colaborare si comunicare fericita cu beneficiara; am pornit, asadar, de la dorinta ei de a avea un spatiu sofisticat, feminin, indraznet si neconventional. Dintre stilurile agreate si mentio­nate de ea am selectat pe acelea care puteau compune un limbaj eclectic, rafinat si neobisnuit. Consider ca naratiunea vizuala ce se naste din parafraze din mai multe stiluri creeaza o atmosfera mult mai spectaculoasa decât raportarea la un singur stil artistic."

 

Baia retro-glam include, pe lânga cabina de dus spatioasa, cu usi din cristal, si o cada de baie eleganta, pe picioare zoomorfe, „Epoca”. Mozaic din piatra alb-negru Pancolor, tapet „Damasc”, de la Vescom. Perdea de dus Designer’s Guild. Robinete Victoria & Albert.

Bucataria are pavimentul original al casei, tapet „Baroc” de la Vescom, mobilier din lemn cu fi­nisaj cenusiu patinat produs de Aurora Italia.

In birou, un scrin mostenit de proprietara sta alaturi de biblioteca finisata cu patina gris-vert de la European Heritage. Draperii de la Designer’s Guild. Covor oriental vechi, achizitionat de la Istanbul.

In mod evident, registrul principal este unul in care elementele clasice sunt reinterpretate, ceea ce nu exclude, ba dimpotriva, cele câteva piese vechi autentice. Exista elemente glam, la fel cum exista tuse vintage, exista detalii etnice alaturi de abordari minimalist contemporane.

Designerul a respectat, astfel, si dorinta pro­prietarei de a integra câteva piese de mobilier la care tinea foarte mult. Pentru a da coerenta interiorului, a fost aleasa o tema cromatica in alb-negru, ce trece printr-o gama larga de aplicatii grafice, de la dungi la motive florale sau vegetale gratioase, fiind totodata pusa in evidenta de un contrast cu tonuri puternice de oranj, fucsia sau bordeaux.

Liantul il constituie tonurile fanate de violet, gri si ivoar. Nu doar culorile, ci si texturile vin sa accentueze un anumit dramatism al compozitiilor, dupa cum explica insusi designerul: „Tensiunile voit create prin alaturarea de materiale net diferite ca perceptie senzoriala, vizuala si tactila, cum ar fi catifea de matase, plastic, matase pictata manual, lemn patinat, metal si mozaic de piatra construiesc si definesc aceasta ambianta ce impune un echilibru rafinat intre fast, feminitate sofisticata si sobrietate, cu o sesizabila predispozitie romantica”.

PROIECTUL, PE SCURT
LOCATIE: un bloc cu 3 niveluri, construit in 1939, din Bucuresti.
SUPRAFATA: 120 mp
ORGANIZARE: zona de zi: cu vestibul, bucatarie, grup sanitar, spatiu depozitare, dining si living despartite prin usi duble, largi, balcon; zona de noapte, organizata in jurul unui mic hol din care se deschid dormitorul, baia si dressingul.
PROIECT: conservarea elementelor originale care dau personalitate casei si construirea unui stil contemporan, feminin, rafinat, romantic
DESIGNER: Erna Moise, Eclectarte, 0724.400.339, [email protected]

TEXT: Andreea Muresan
FOTO: Sebastian Enache

 

Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din elle decoration