Împrumut bancar sau nebancar? Care este mai rentabil pentru nevoile tale

Fie că vrei să-ți duci la bun sfârșit planurile, fie că vrei să rezolvi o problemă neprevăzută, un credit îți poate asigura rapid resursele financiare de care nu dispui.

Împrumut bancar sau nebancar? Care este mai rentabil pentru nevoile tale

Dacă nu reușești să îndeplinești condițiile stabilite de bănci pentru credit nevoi personale, poți lua în calcul un împrumut rapid de la instituțiile financiare nebancare (IFN). 

Valoarea maximă a unui credit de nevoi personale ajunge până la 125 – 130.000 de lei, urmând să îți asumi angajamentele de plată pe o perioadă de cel mult 5 ani. Ofertele sunt diverse, astfel că poți alege între dobândă fixă sau variabilă, respectiv între un împrumut în lei sau unul în monedă europeană.

Dacă optezi pentru un imprumut rapid ori urgent vei putea obține, de la majoritatea IFN-urilor, o sumă de până la 4.000 de lei. Perioada de rambursare diferă în funcție de IFN, oscilând între câteva săptămâni și cel mult 3 luni. În cazul în care ai nevoie de o finanțare mai generoasă, vei avea la dispoziție și credite nebancare de până la 40.000 de lei, fără garanții, acordate pe o perioadă de cel mult 5 ani. Astfel de soluții financiare sunt acordate în lei și vin însoțite doar de dobândă fixă. 

Pentru ce tip de credit ești eligibil?

Pentru accesarea unui credit de nevoi personale, băncile impun mai multe criterii de eligibilitate. Astfel, poți aplica pentru obținerea unui împrumut în cazul în care:

  • Te poți baza pe venituri stabile, de regulă peste nivelul salariului minim pe economie;
  • Ești angajat de minimum 3 sau 6 luni (în funcție de politica băncii) la actualul loc de muncă;
  • Ai acumulat o vechime totală în muncă mai mare de un an;  
  • Istoricul tău de plată este unul fără „pată', respectiv fără restanțe la alte credite.

Dacă îți surâde ideea accesării unui credit urgent azi, vei avea de îndeplinit câteva condiții mai simple.IFN-urile acordă  credite rapide dacă:

  • Ești cetățean român și ai împlinit vârsta majoratului;
  • Veniturile obținute din salarii, pensii, chirii sau diverse activități independente pot fi justificate;
  • Ai un cont bancar în care să-ți poată fi virate resursele financiare aprobate de către IFN. Această condiție este opțională, existând și IFN-uri care îți pot oferi creditul la domiciliu, dacă plătești pentru un astfel de serviciu.

Totodată, anumite IFN-uri sunt dispuse să te crediteze chiar și dacă ai o vechime mică la actualul loc de muncă (1 lună), dacă încasezi venituri de minimum 300 de lei/lună, dacă ai fost raportat la Biroul de Credit sau dacă ai poprire asupra veniturilor. 

Când ai acces la bani

Unele bănci îți permit să aplici și online pentru un credit de nevoi personale, urmând să primești aprobarea, apoi banii în cont în câteva minute. Poți merge și până la cea mai apropiată sucursală, dacă vrei să obții un împrumut. În funcție de bancă, procesul de aprobare durează între 10 minute și cel mult 3 zile lucrătoare, iar banii îți pot fi transferați în cont în până la 3 ore.

Creditul nebancar poate fi obținut doar online, inclusiv în weekenduri. De regulă, va trebui să aștepți cel mult 2 ore până primești un răspuns din partea IFN-urilor și tot cam atât până ajung banii în contul tău.

Cum găsești cea mai bună soluție de finanțare

Pentru a fi sigur că alegi un credit avantajos trebuie să ții cont de câteva aspecte:

  1. Este important să acorzi o atenție sporită dobânzilor. 

În general, nivelul dobânzilor aferente unui credit rapid este mai ridicat decât în cazul soluțiilor de finanțare oferite de bănci. Anumite IFN-uri au în portofolii și credite nebancare fără dobândă. Ești eligibil pentru un astfel de produs financiar dacă este prima dată când aplici și dacă îți plătești ratele la timp. Un comportament de rău-platnic poate fi taxat cu DAE de peste 7.000 %.

Și la bancă poți beneficia de o dobândă mai mică decât cea standard, dacă îți muți salariul la noul creditor și să optezi pentru o asigurare pentru situații neprevăzute.

  1. Îndreaptă-ți atenția către împrumuturi nebancare sau credite nevoi personale cu valoarea DAE (Dobânda Anuală Efectivă) cât mai scăzută. 
  2. Informează-te despre toate costurile care vin la pachet cu un împrumut: de la comisioane pentru analiza dosarului până la cele aferente administrării creditului. În plus, pot fi percepute, de regulă în sectorul nebancar, și comisioane pentru prelungirea scadenței.
Urmăreşte cel mai nou VIDEO incărcat pe elle.ro
Recomandari
Antena 1
Publicitate
substantial.ro
Unica.ro
Mai multe din advertorial